Iau timpul în mână…

Autor:Rolea Nicolae


Adăugat de: ROLEA NICOLAE

marţi, 01 decembrie 2015

dedic această poezie Distinsei mele prietene, Adinuţa.


Iau timpul în mână…

Iau timpul în mâna cu degete groase,
Îl scutur în joacă, îl dau de pereţi,
Amarnic tresare şi plânge prin oase
Şi-n lacrimi întreabă: “ n-ai să regreţi ?”

Iau timpul de barbă, îl scutur de floare
Şi-l bat cu prăjina ca toamna pe nuc
Şi-mi zice din floare, din apă, din fiare:
„Eşti tânăr, băiete, zburdalnic, năuc.”

Iau timpul de frunze, de raze, de coarne
Şi-l pun să brăzdeze ogorul de dor,
“Eşti tânăr, băiete” îmi zice din carne,
Cu glasul de piatră suav, muritor.

Iau timpul de fustă, de sârmă, de tindă,
Îl trag şmechereşte spre şura de fân,
Ard clipele duse, se-mping în oglindă,
Şi timpul se-ntoarce spre mine hapsân.

Mă prinde de mână, mă strânge cu ură,
Şi-n dans reumatic mă cheamă la mal.
Pe frunte-mi răsare, la ochi şi la gură,
O talpă de gască, în mers triumfal.

Mă prinde de farmec şi râde sălbatec
În plete mi-aruncă lopata cu nea,
Şi-o cârjă-nverzeşte şi latră tomnatec
Privind către mine, lemnoasă căţea.

Mă toacă zănatec şi-n mici bucăţele
Mă face sarmale în foi de regret,
Azvârle spre stele creioanele mele
Şi nu se gândeşte la bietul poet!

De carne mă prinde, o rupe de oase,
Cum ruptă-i de grindini livada de nuci.
Şi clopotul zbiară, a smirnă miroase
Şi timpul mi-arată pădurea de cruci.

30.11.2015


vezi mai multe poezii de: ROLEA NICOLAE


Detalii poezie:

  • »» Tema poeziei: Diverse
  • »» Poezie de debut? nu
  • »» A mai fost postată pe acest site? nu
  • »» A mai fost postată pe alte site-uri? da
  • »» Vrei să fie analizată critic? da


Distribuie pe:


Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

Rolea, traiesc senzatia ca dai si timpului cu parul in cap asa cum mi-ai dat si mie cândva într-o poezie mai veche si foarte frumoasa ...numai ca mai trebuie soricelul ars de bunica ( superba expresie) ca sa fie poezia completa...

te felicit pentru stil si verva poetica...

Consideratie...
CRITICUL BLIND
sâmbătă, 12 decembrie 2015Multumesc Crystal si te mai astept.
Multumesc micuta printesa Ali...mi-era drag sa mai vii si pe la mine. Stii ce esti pentru mine: o printesa si ma bucur cand vii pe la mine. Asa cum a zis si Criticul...ar fi cazul sa incepi si tu sa scrii. Te astept si pe viitor.

Nasicule, eu simt ( si sufletul NU ma minte) ca esti un OM deosebit. am inceput sa te citesc si in mine se dau lupte , mari lupte. O sa revin, dar spun cu toata taria: ESTI UN OM DEOSEBIT. Respect Nasicule si tie. Dar, te rog, SCRIE NASICULE si nu mai intra in scandaluri. Multi te apreciaza , dar evita sa comenteze de teama scandalului.

Mi-esti drag ca OM, asta-i clar.
ROLEA NICOLAE (autor)
joi, 10 decembrie 2015"beam o tuica fiarta cu piper impreuna cu Dumnezeu pe o buturuga stelara" ... ce mai poate fi adaugat decat superb :)
ali
joi, 10 decembrie 2015mi-a plăcut, ideea e originală, conținutul minunat.
Crystal
joi, 10 decembrie 2015Finicule, cine caută găseşte. Unii o caută cu lumânarea. Alţii o caută cu capul. Toată lumea o caută dar, o găsesc? Îi sfătuiesc să ia timpul în mână. Dacă nu, vin mascaţii peste ei. Ce au câştigat în această viaţă dacă au furat de la stat... de la omul de rând adică; milioane de euro? Pe drum, faci cu inima, vrei să scapi de puşcărie? Nu aşa a făcut prinţul IMPOSTOR Paul?

Finicule, aşa cum nu scapi de puşcărie nici dacă te prefaci că eşti bolnav, tot aşa nu scapi de deces şi apoi imediat de judecata dreaptă a lui Dumnezeu. Spun aceste cuvinte deoarece, ai zis că vrei să mergi în iad. Iar despre mine ai zis să merg unde vreau. Nu pot finicule, vreau să mergi şi tu cu mine în Rai căci, Raiul există cu adevărat. Îţi dau o singură dovadă, cea rostită de Domnul Hristos pe cruce catre tâlharul ce a sărit în apărarea Domnului căci, a zis acestuia că? Da, Azi, acum, în veacul acesta, în această a opta zi a creaţiunii... şi ultima; vei fi cu Mine... unde finicule, în iad sau în Rai? Nu au înviat odată cu Domnul foarte mulţi sfinţi văzuţi şi cunoscuţi ca fiind odinioară în morminte? Nu zice Dumnezeu că vom învia indiferent perioada când am decedat şi... ne vom înălţa precum omul Iisus Hristos la Tatăl? Nu la Tatăl este acest Rai?

Finicule, să mă pregătesc că mă duc la Tatăl, zice Domnul Hristos în visele mele recente. Vezi ce faci finicule, vreau să nu renunţi zicând că vrei să mergi în iad, te rog. În iad este durere la infinit. Lasă-i să se ducă în iad pe cei care se sinucid, pe cei ce au furat de la stat milioane de euro; pe cei ce sunt răi şi doresc bani... fac crimă pentru bani, terenuri, păduri, maşini luxoase, etc.

Fii binecuvântat finicule, Te voi ajută şi din ceruri... să nu uiţi acest lucru după decesul meu, da.

Mulţumesc mult finicule. Şi mulţumesc la toţi confraţii mei pe care i-am iertat când m-au supărat deşi... nu m-au supărat ei ci... alte fiinţe aflate nevăzute.
pavalachepaul
joi, 10 decembrie 2015Nu domnul Dan, nu este nici-o problema.Stima.
ROLEA NICOLAE (autor)
miercuri, 09 decembrie 2015@ROLEA NICOLAE & @pavalachepaul

Pentru a evita scanarile robotilor pe site si a va extrage adresele de email, v-am sters email-urile dumneavoastra de pe aceasta pagina. Daca este vreo problema va rog sa-mi spuneti.

Cu stima,
admin
miercuri, 09 decembrie 2015Nasicule, DA, imi cer scuze. Am primit mailul asa cum ai zis si tălică, Primesc multe, sute de mailuri si am depistat acum si mailul tau. Asa cum am zis e o arta sa recunosti ca ai gresit si eu , acum, recunosc: am gresit. Nu m-am uitat atent. E o scapare a mea si acum te rog sa ma tragi de ureche. Nasicul are suflet bun si ma iarta.

Multumesc pentru carte, Nasicul meu scump.

L-am primit exact asa cum ai scris tălică pe data de 28.11.2015.

Nasul meu cu suflet bun.....doar o vorba vreau sa-ti spun: RESPECT.
ROLEA NICOLAE (autor)
miercuri, 09 decembrie 2015Finicule, ai adresa mea de mes... scrie-mi domnia ta şi eu... umil, îţi răspund. Deci, nu va şti nimeni ce vorbim. Iar scuze şi iertare mi-am cerut Finicule... nu doresc război nici poetic nici de alt fel. Că, mai glumesc, ziceţi că vă jignesc... îmi bat joc de voi?

Aştept un ultim răspuns, apoi... să uităm orice supărare sau cuvinte ce au fost şi nu le-am băgat în seamă.

Să ai viaţă Finicule şi, să nu-ţi fie ruşine de administrator ci, să fii mândru că avem un asemenea administrator tânăr şi cu capul pe umeri care, nu dă curs cereri multora care, invidioşi fiind pe noi... cei ce postăm poeme superbe, NU ne pot suporta, nu vin să ne comenteze, etc.

La revedere!
pavalachepaul
miercuri, 09 decembrie 2015Dragul meu Naşic...eu nu am primit nimic. Sincer. te rog, mai trimite-mi acum pe cele doua adrese. Cât e glumă este glumă, dar eu chiar nu am primit. Te rog sa retimiţi pe ambele adrese. Si , mă repet: nu fii supărat, oameni suntem si mai greşim, important este să revenim la sentimente umane.
Si, Năşicule, toti suntem oameni maturi, iar mie mi-e ruşine de acest admirabil administrator, un băiat tânăr şi deştept care a făcut o platformă pentru sufletele noastre. E păcat, Năşicule, ca un tânar să vadă la noi sau să audă invective de codrul mare. Mie mi-e ruşine de el şi de mine. Imi pare rău ca am scris aşa ceva, dar eu chiar cred în Gerra si mi-am experimat o părere asupra forţei cu care mătură Gerra obstacolele. Eu unul nu aş porni niciodată scandalul cu Gerra, pur si simplu din respect. Repet, oricât de scandalagiu aş fi, eu în faţa Gerrei mă înclin cu mândrie şi respect. E lumină , Naşule, iar lumina pe mine mă adapă cu farmec.
nu, nu sunt avocatul nimanui, Naşicule, iar a cere iertare cand greşeşti este o virtute. Tălică ştii asta si eu cred că un om ca tine care a publicat aşa de multe versuri are şi colaona corectitudinii bine dezvoltată. Eu vreau să te citesc nu să mă războiesc cu nimeni, nu mai vreau scandal decât poetic. Te preţuiesc , Năşicule, şi vreau să revii la masa iubirii. Cum? cerând scuze sincere acolo unde ai mai gresit. Năşicule, îţi spun un secret: Confraţii te apreciază, dar evită să -ţi comenteze din cauza ta.
Faptul ca eu eu iti comentez este o forma de respect. Eu nu prea am comentat din lipsa de timp, dar tie ti-am raspuns cu cea mai sincera caldura sufleteasca. Si-ti voi raspunde .
Vorbesti de Dumnezeu, ei bine, cere iertare Năşicule şi sunt convins că toată lumea te îmbrăţişează cu căldura inimii…
ROLEA NICOLAE (autor)
miercuri, 09 decembrie 2015Finicule, nu te-am întrebat nimic de religie. Nu cumva... ai citit materialul dat şi... negi că nu ştii nimic? Oare, minte calculatorul? Iată ce am extras... citeşte:


May 9 at 7:27 PM
Dragul meu,
Sunt singur şi părăsit – poezia ţi-am citit... şi bine'-nţeles gândit, să-mi fac prieten iubit. Probabil că nu mă ştii, poezii superbe scrii – dar atent... ATENT să fii, atacat poet să fii. Eu unu'... am comentat, mulţi poeţi s-au supărat... pentru versul meu rimat... umilit, am renunaţat. Iată o dovadă vie, arătată-n poezie... aratată astăzi... ţie – pentru o... prietenie?

Şi mesajul contină... l-ai primit sau nu? Nu este un răspuns dat la mesajul pe care mi l-ai trimis atunci? Nu-mi apare automat adresa ta de e-mail şi eu doar dau clic?

Aştept răspuns logic.
pavalachepaul
marţi, 08 decembrie 2015Nasicule, eu te pretuiesc ci cred in tine iar adresa mea nu poate fii sparta nici cu tarnacopul. Te rog, imi sunteti dragi si tu si Gerra si nu vreau sa mai fii rau , Nasicule.

Eu nu stiu prea multe despre biserica, eu nu sunt prea dus la biserica, eu cred in dumnezeu si-n mine. Nu stiu daca trebuie sa ma inchin unei icoane, nu stiu daca ar trebuii sa ma aplec. Aaa, ma aplec, dar in fata unei flori, doar atit. iar eu , daca e sa se stabileasca destinele pentru drumul de apoi , eu cer sa merg in IAD, ca sigur acolo gasesc prietenii mei de scandal. Talica poti sa mergi unde vrei, Nasicule, dar eu ma duc in Iad. Acolo sunt cele mai mari spitale iar oamenii au nevoie de mine acolo.

eu stiu , Nasicule, ca sunt ortodox, asa mi-a zis bunicuta mea, si asa voi ramine. De ce sunt ortodox? Nu stiu, dar asa trebuie, asa au fost si ai mei. Dar NU , nu sut dus la biserica, iar eu nu am prins ora de religie. La aceasta materie eu beam o tuica fiarta cu piper impreuna cu Dumnezeu pe o buturuga stelara.
dar NU, nu sunt dus la biserica, poate si din aceasta cauza eu in mod meritat ii las pe alti sa mearga spre Rai.

Eu ma duc , asa cum am spus, in Iad.

cu toate ca eu cred in Dumnezeu, ma duc in Iad, benevol, dar cu credinta in mine ca sunt OM cu frica de Dumnezeu.ROLEA NICOLAE (autor)
marţi, 08 decembrie 2015Dragul meu fin Rolea, degeaba îţi scriu dacă... nu mă poţi citi. Spune-mi... cine îţi mai cunoaşte parola? Dacă nu... un hecăr... aşa cred că se numesc cei ce sparg codurile chiar şi americanilor la Pentagon. Verifică, fă pe detectivul, te iubesc... finicule deoarece, te-am învinuit de multe... înţelegi?
pavalachepaul
marţi, 08 decembrie 2015Multumesc mult, draga mea Mirela...

si eu iti doresc tot ce-i mai frumos pe lume...

Stima si respect...
ROLEA NICOLAE (autor)
luni, 07 decembrie 2015Primește și de la mine cele mai calde urări de LA MULȚI ANI !
Să ai sărbătoare în suflet, iar Crăciunul să vină cu bucurii și daruri de iubire.
Cu drag,

P.S. Felicitări pentru poezie ! Foarte, foarte frumoasă.
mirimirela
duminică, 06 decembrie 2015Multumesc mult, dragul meu prieten Andrei. Si tie sa-ti dea Domnul tot ce-ti doresti. Respect.
ROLEA NICOLAE (autor)
duminică, 06 decembrie 2015Draga Nicule, iti urez si eu din suflet LA MULTI ANI! Sa iti dea Dumnezeu multa sanatate, iar versul tau sa abunde de inspiratie si sa incante in mod constant si cat mai des inimile noastre!

Cu mult drag!
andreionthepoetry
duminică, 06 decembrie 2015Nasicule, eu nu am primit nimic de la tălică pâna acum. am verificat si paraverificat si concuzia mea este: NU AM PRIMIT!
SAU POAT NU STIU EU SA CAUT?

RETRIMITE-MI, te rog....Nasicul meu scump...

Cu drag,
ROLEA NICOLAE (autor)
duminică, 06 decembrie 2015Fine Nicolae... îţi cunosc adresa, am scris şi... nimic răspuns?
Iată dovada mai jos:


On Saturday, November 28, 2015 1:34 PM,

Caută atent unde scrie... În Numele Domnului Iisus Hristos căci, ţi-am dăruit o carte să o descarci şi să o citeşti electronic şi... să o dăruieşti şi altora... dacă te lasă inima.

Încă odată un călduros "La mulţi ani".
pavalachepaul
duminică, 06 decembrie 2015Multumesc, dragul meu confrate Aurel, urarea venita de la tine ma bucura. La multi ani si tie si sa ne mai incanti cu poeziile tale traite pe viu... Mi-s dragi epopeele tale si versurile tale de iubire si arderea ta in versuri.

Te pretuiesc si te respect.

Cu drag,
ROLEA NICOLAE (autor)
duminică, 06 decembrie 2015Multumesc Nasicul meu scump si astept un semnal de la tălica. Vreau cartile tale. Te pretuieste si te iubeste finul care ...mai glumeste cu Nasicul. Daca nu mai glumesc cu Nasicul, atunci cu cine?

Stima,
ROLEA NICOLAE (autor)
duminică, 06 decembrie 2015Multumesc Adinuta si ascult sfatul tau. Vreau Mosul sa vina si la tine cu bucurii si cu voie buna.

Stima,
ROLEA NICOLAE (autor)
duminică, 06 decembrie 2015La mulți ani, Nicolae, sănătate și fericire îți doresc!
ALapis
duminică, 06 decembrie 2015Timpu-i trecător
Şi trece în zbor
Dacă-l iei în mână
Poate se amână
Mai şade pe loc
Se opreşte-n toc
Se rostogoleşte
Şi apoi porneşte
Călător prin ani.

Nicolae, la mulţi ani!
Mulţi ani fericiţi
Şi să mai munciţi...
Faceţi poezii
Flori şi bucurii-
Sărbătoare mare
Dăruit o floare
Şi de la... Năşic
Un duios... pupic,
pavalachepaul
duminică, 06 decembrie 2015La multi ani ! draga Rolea , de ziua ta de nume ...:)
Iti doresc sa infloresti in vers si in suflet si astfel sa ne bucuri cat mai des cu poeziile tale minunate :)
Un gand bun iti trimite partenera ta de jihad poetic :)
Sa fii fericit ! :)
Adina Speranta
duminică, 06 decembrie 2015va multumesc mult pentru lectura.
Voi sunteti prietenii mei dragi si ma bucur de prezenta noastra pe acest site.

Stima,
ROLEA NICOLAE (autor)
miercuri, 02 decembrie 2015Respectele mele!
florianruse
miercuri, 02 decembrie 2015Intensa, zbuciumata, artistica... asta imi place
daniel
miercuri, 02 decembrie 2015Zic doar ca este minunata.. Atat ma pricep...
ioana
marţi, 01 decembrie 2015Rolea , pentru ca imi place in mod deosebit aceasta poezie am sa comentez mai mult , de dragul ei :)
Este o lupta cu timpul , o sfidare initial , sub imperiul tineretii, cand, nepasator, zburdalnic si nauc, dai cu timpul de toti peretii, il bati cu prajina ca pe nuc, toamna ,il tragi de barba, il scuturi de floare, il iei de frunze , de coarne, de raze ...elemente ce mie imi sugereaza PRIMAVARA, dar o primavara a vietii :) Timpul este invins in aceasta perioada , el plange , tresare amarnic si te avertizeaza ca ai sa regreti ( as fi preferat sa fie o afirmatie si nu o intrebare retorica)...
„Eşti tânăr, băiete, zburdalnic, năuc.”...iti zice Timpul , ca pentru a te scuza .

Maturitatea o ilustrezi mai temperat , iei timpul de fusta , de sarma , de tinda ...Deja simt ca esti la casa ta ...prin simpla pomenire a tindei, a surii de fan :)...

Dar Timpul pandeste si e randul lui sa porneasca la atac ...

"Şi timpul se-ntoarce spre mine hapsân"

De aici incepe alta lupta, cu alt protagonist...Timpul! Te prinde de mana , te strange cu ura, dans reumatic si o ''talpa de gasca rasare la ochi si la gura ,in mars triumfal" !!! Extraordinara figura de stil!
Lopata de nea in plete imi evoca parul albit , batranetea ...carja ,la fel .

Ma opresc putin asupra carjei : ea inverzeste , de ce ? Latra tomnatec, lemnoasa catea ...Cainele este prietenul fidel al omului , cel care ii este un ajutor, la fel si carja , la batranete . Urletul cainelui sugereaza un sfarsit apropiat, inverzirea carjei denota ca si-a terminat misiunea , de parca a prins radacini , urmand a fi apoi altcuiva de ajutor....

Urmeaza figura de stil marca Rolea :))...sarmale in foi de regret! Cand am vazut ''sarmale '' in vers m-am gandit ca ai scrantit-o un pic si am si eu de ce sa ma leg :))...dar mi-ai inchis "gura" cu foile de regret...Nu pot decat sa iti invidiez imaginatia :)
Bietul poet, Timpul l-a invins , si-a terminat misiunea si pe taramul poeziei (Azvârle spre stele creioanele mele) . Revine imaginea livezii cu nuci , de data asta ravasita de grindina ...
Batran, slab ( ce imagine puternica pentru a demonstra trecerea materiala a corpului : "De carne mă prinde, o rupe de oase,Cum ruptă-i de grindini livada de nuci")...Urmeaza moartea , clopotul zbiara , miroase a smirna ...padurea de cruci! Timpul si-a luat revansa ...
Ai descris viata sub imperiul trecerii Timpului , tineretea , maturitatea, batranetea , moartea ...in cateva strofe cu un impact puternic , ai modelat Timpul in functie de etapele parcurse ale vietii.
Felicitari , Rolea ! As spune ca e cea mai frumoasa poezie a ta , daca nu mi-ar placea si altele la fel de mult :)
Adina Speranta
marţi, 01 decembrie 2015Nu știu dacă ai câștigat de la refuzul literelor de-o șchioapă. Poate numai un cititor modest. N-o să fleoșcăiesc cuvinte în salive să-mi arăt admirația. Am citit poezia de trei ori - adică am privit și tehnica. Dacă în majoritate eu nu ajung până la sfârșit din primul efort. Mi-a plăcut. Poate cumva (părerea mea personală nimic mai mult) niște sinonime pentru „timp” și timpul mai personificat. Dar aceste sunt impresii ușoare mai mult de simț. Așa că felicitările mele pentru o poezie foarte frumoasă. Și mulțumesc pentru frumos. Da, bineînțeles și cu sărbătoarea de azi te felicit. Multă fericire și inspirație. Prncipalul că n-am jelit pentru timpul petrecut pe foaia ta, stimate poet!
bragagiu
marţi, 01 decembrie 2015Multumesc mult, Andrei. Totodata va urez si eu, chiar daca mai tirziu, La multi ani cu ocazia Sf. Andrei, tuturor celor ce poarta acest nume sfânt.
Stima,
ROLEA NICOLAE (autor)
marţi, 01 decembrie 2015O minunatie de poezie! Extraordinar, atat pot sa spun!
andreionthepoetry
marţi, 01 decembrie 2015Multumesc mult, Dănuţa. Şi eu apreciez poezia ta.

Te mai aştept cu drag.

Stimă.
ROLEA NICOLAE (autor)
marţi, 01 decembrie 2015frumoasa....fara cuvinte!
danab
marţi, 01 decembrie 2015