Conceptul de "poezie contemporană" vizează, evident, un criteriu temporal (din latinescul « con-temporaneus » – «con » – « împreună » şi « temporaneus » – « timp »), reunind scriitori din generaţii diferite, a căror creaţie se individualizează prin aderenţa la o anume estetică, la un curent literar, la o grupare, la o formulă lirică, dar care se întâlnesc, inevitabil, prin trăirea aceluiaşi timp. Mai mult, poezia contemporană românească pare a fi profund marcată de confluenţa a două drumuri ale istoriei, de dinainte şi de după 1989, primul încarcat de toate tensiunile, frustrările, angoasele regimului totalitar, dar rezistând, paradoxal, prin profunzimea compensatorie a unor poeţi geniali.
Până şi animalele pot visa. Câinii, când visează, se mişcă de parcă ar vâna şi uneori produc şi diferite sunete.
Evenimente întâmplate în data de azi:
1898 -S-a născut G.I.Brătianu, istoric, om politic, membru al Academiei Române. A murit în închisoare, la Sighetul Marmaţiei, la 24.04.1953.
1999 -Greva minerilor din Valea Jiului. La Bucureşti, are loc o conferinţă de presă comună a GDS, Alianţa Civică, AFDPR, LADO, Asociaţia victimelor mineriadelor 1990-1991, la care se face publică hotărîrea de a se organiza un marş de protest faţă de manifestările minerilor la 22.01.1999. La Timişoara, peste o mie de reprezentanţi ai societăţii civile organizează un miting de protest. La ora 15, minerii forţează barajul de la Costeşti, pe care după o oră îl sparg.
Citate şi Maxime:
Amintirea - coaja aromată a celor mai banale întâmplări. Vasile Ghica