Citadela - fragmente - Antoine de Saint-Exupery

362 Daca un barbat iubeste fara speranta o femeie, trebuie sa-i rupa toate fotografiile pentru a putea trai in pace.
Scrisoare din 1933 - Antoine de Saint-Exupery


366 Neimplinit nu este acela care se indragosteste de fata, apoi se casatoreste cu femeia, apoi legana copilul, apoi il instruieste pe puiul de om, apoi, batrin, imprastie intelepciune, mergand tot mereu inainte ci cel care ar vrea sa se opreasca la femeie si sa se bucure de ea ca de un poem unic sau ca de o provizie agonisita. Aceasta descopera curind desertaciunea, caci nimic pe pamant nu este rezervor ce nu se mai termina niciodata [ … ] Atunci el alunga femeia, sau femeia isi schimba iubitul , fiind dezamagita . Dar vinovata este numai desertaciunea pretentiei lor Caci nu poti iubi decat prin femeie, nu femeia. Prin poem, nu poemul.
Citadela, LIV - Antoine de Saint-Exupery


DARUIRE
Mare greseala este ca nu-ti dai seama ca a primi inseamna cu totul altceva decat a accepta. A primi este in primul rand un dar : daruire de sine . Zgarcit nu este cel ce nu face daruri pentru a nu se ruina , ci cel ce nu-ti daruie lumina chipului său in schimbul ofrandei tale .
Citadela, LV - Antoine de Saint-ExuperySIMBOL

738 Un zambet este adesea esentialul. Esti platit cu un zambet. Esti rasplatit cu un zambet.esti insufletit de un zambet. Si calitatea unui zambet te poate face sa mori.
Scrisoare unui ostatec - Antoine de Saint-Exupery


Mare taina este sufletul omului […] Barbatul se simte deznadajduit cand il paraseste iubita ; dar nu-si da seama cat de mult saraceste cand el insusi nu se mai iubeste [ …] De acum inainte, pentru acest barbat lumea nu este un miracol. Revarsatul zorilor nu mai este lumina trezirii lui in bratele ei. Noaptea nu mai este marele sanctuar al dragostei. Totul s-a mohorat. Totul a devenit mai aspru . Barbatul nu-si mai da seama de dezastru, asa ca nu-si plinge plenitudinea din trecut. Se simte satisfacut ca este liber, dar libertatea lui este libertatea lui este libertatea de a nu exista .
Citadela, XII - Antoine de Saint-Exupery

Adăugat de: Gerra Orivera

vezi mai multe poezii de: Antoine de Saint-ExuperyDistribuie:


Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.