Evgheni Oneghin - Aleksandr Puşkin

[…]
XII
[…]
Oneghin: - Fără vorbe multe,
Să recunoaşteţi că mi-aţi scris…
Eu v-am citit mărturisirea,
Din suflet revărsând iubirea:
Îmi place-a ei sinceritate,
Căci pasiuni de mult uitate
Mi-au răscolit simţirea iar;
N-o spun spre lauda deşartă,
Mărturisirea-mi fără artă
Primiţi-o, drept răsplată, dar
Destăinuirea mi-ascultaţi,
Apoi, vă rog, mă judecaţi…

[…]
XVI
Ce-a fost, să-ntorci nu se mai poate!
Nici ani, nici suflet, e-n zadar…
V-o spun că vă iubesc ca frate,
Şi, poate, şi mai gingaş chiar…
Să m-ascultaţi fără mânie:
Fecioara tânără se-mbie
Să-şi schimbe visul cu-n alt vis,
Cum schimbă florile-un cais
În primăvara revenită:
Aşa a hotărât Preanaltul,
Curând vei îndrăgi pe altul!…
[…]

XIX
De ce? Aşa! Ca să-mi reteze
Pustiul negrului coşmar,
Să-mi stâmpăr –spun în paranteze-
Revolta-n sufletul amar:
Că nu-i batjocură sfruntată
Şi clevetire deşănţată
Cu care pleava lumii-nalte –
Prin calomnii – să nu te-asalte!
Şi nu e josnică bârfeala,
Sau epigrama de nimic,
Pe care bunul tau amic
Să n-o repete… din greşeală,
În nobila-i societate:
Căci te iubeşte… ca pe-un frate!…

Adăugat de: Gerra Orivera

vezi mai multe poezii de: Aleksandr PuşkinDistribuie:


Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

Ai dreptate , Gerra! :))
Adina Speranta
vineri, 03 iulie 2015Știi Adinuța - când se creează un vacuum - vine ceva și-l umple!:)) Așa și cu Oneghin!:))) Drag
Gerra Orivera
vineri, 03 iulie 2015Criticule, o să-ți cer îngăduință pentru ceva timp! Azi am tot tastat și deja mi-au anchilozat degetele! Nu răspund NU - nici n-aș putea - dar vreau să răspund ROTUND și într-o vocabulă strălucitoare întrebării tale! Nu știu dacă o să fie în com sau în poezie, dar se cere un răspuns aplicat, nu expediat iute din cauza durerii de oase! Să fii convins că am să răspund! Așa cum știu și pot eu! Și apropo de moluscă, trebuie să învățăm să fim ca ea pe anumite paliere ale vieții - ptr că de vom fi duri ca granitul cine e dinamită ne poate sfărma - eu zic să iei partea pozitivă a oricărui lucru și să CONSTRUIEȘTI! Și iadul îl poți sfărâma și din mozaicurile lui să construiești un RAI nemaivăzut!:))) Îmi fac sufletul candelă pentru tine! Cu drag.
Gerra Orivera
vineri, 03 iulie 2015:) Chiar ma intrebam cand apare Oneghin...
Multumiri, Gerra, draga mea , scumpa mea !
Adina Speranta
vineri, 03 iulie 2015Draga mea Gerra,
Sunt de accord cu tine si cu invataturile tale catre confratii nostrii dragi, dar am si eu o intrebare la care te rog sa nu-mi dai deocamdata NU, si anume…

Ai scris

< citez>
Și mai ales nu citiți doar cu creierul, citiți cu toată ființa voastră, ca și cum ați face dragoste cu ființa iubită și ați plonja într-un infinit magic!

< am incheiat citatul>

Draga mea, aceasta exprimare nu am auzit-o in critica poetica pina acum si sunt surprins sa constat ca sunteti admirabili in tot ce scrieti si postati.

Cum sa-mi formez eu o conduita critica adecvata si corecta cand doi confrati dragi mie ma indeamna:

1) Sa citesc ca si cand as face dragoste cu fiinta iubita si as plonja intr-un infinit magic ( suberb indemn);
2) Altul m-ar strivi ca pe molusca si mi-ar da foc cu lumanarea cum dadea bunica lui la soricel in dulap. ( asa ceva nu am mai intilnit, dar este la fel de superba exprimarea poetica si in antiteza cu plonjatul in dragoste);

Vezi tu Gerra de ce iubesc eu pe toti confratii de pe site? Fiecare imi aduce cadouri in suflet, fiecare pune in bradul sufletului meu cel putin cate o luminita. Fiecare Gerra. Si nu stiu cum sa le mullumesc.

Dar subiectul cu plonjatul in infinitul magic l-as face cu drag numai sa scap de ‘’ razbunatorii in frumos‘’ care vin dupa mine cu luminari aprinse…ca dupa soriceii din dulap.

Si eu te imbratisez cu sufletul si sa stii ca si tu esti un FENOMEN, si nu vorbesc sa ma aflu in treaba. Iar daca vii cu poezii pe sufletul meu sa stii ca ma provoci in frumos si-ti multumesc cu un nepretuit infinit magic.
CRITICUL BLIND
vineri, 03 iulie 2015Ali, Auras, Danab - afundați-vă în clasici, înnotați cu ei în lumina lichidă și universul vostru se va mări exponențial cu dragostea și curajul vostru de a vă lăsa cotropiți de viziunile lor fantastice! A citi un clasic - nu înseamnă a citi niște versuri care au o anumită tehnică, mai mult sau mai puțin personală - ci înseamnă să străbați universul pe care el îl pictează în tușe de miracol, să îl asumi și însumi până va face parte integrantă din tine! Și mai ales nu citiți doar cu creierul, citiți cu toată ființa voastră, ca și cum ați face dragoste cu ființa iubită și ați plonja într-un infinit magic!
Vă îmbrățișez cu drag!
Gerra Orivera
vineri, 03 iulie 2015Criticule, eu am citit Oneghin la 18 ani și am fost fascinată de lumile fantastice ce mi se așterneau sub picioare! Provenind dintr-o familie săracă care nu citea și nu cumpăra cărți - am citit la Biblioteca de Stat în acea perioadă vreo 3 ani în fiecare zi cel puțin câte 5 ore. Făceam o școală de teatru și aveam nevoie de repertoriu original (în sensul de mai puțin cunoscut pe scenă) drept care eram toată ziua în bibliotecă - mă cunoșteau fetele, care aveau grijă să mă trezească duminica ptr. că venită din tura de noapte adormeam răpusă de oboseală printre vrafurile de cărți! Între 12 și 18 ani terminasem lit. franceză și rusă în tot ce înseamnă clasici, citeam în paralel mai multe titluri să-mi dezvolt spiritul critic și de sinteză și mobilitatea mentală, cel puțin în proză mă desfășuram cât puteam cuprinde în timpul meu! Fără lumea aceasta - eu una nu aș fi făcut față ororilor din viața personală! Așa că ei, genialii noștri creatori (pentru că e cert că ne formează corpul intelectual și cel sufletesc) nu sunt morți, nu vor muri nicicând câtă vreme cineva va mai răsfoi o carte (chiar online), câtă vreme vom mai deschide sufletul către frumos!... Eu îi recitesc și acum cu drag - deși nu scriu vers clasic și le mulțumesc smerită că-mi sunt prieteni dincolo de învățători!
În ce privește postările mele, eu zic Criticule că funcționează ”Legea Rezonanței” - dacă nu am vorbi aceeași limbă a frumosului am trece unii pe lângă alții precum liniile paralele.... Mă uit la listele autorilor (cel puțin străini) și caut să completez cât mai multe titluri sub autori - pentru ca cei care încă nu au citit autorul să-și poată face măcar o idee de ceea ce înseamnă opera lui în configurația intelectuală a planetei! Din păcate eu nu prea mai am clasici în bibliotecă (le-am dăruit) să mai bag titluri noi, dar am să mă reorientez după ce se vor termina sursele online....Acu dacă tot am aterizat pe acest site și am simțit nevoia să postez lit. clasică sau nu, măcar să mă descurc onorabil! Pentru că știu că nimic din ceea ce face omul nu este inutil! Dacă prin efortul tău aduci o rază de lumină într-un suflet - înseamnă că ți-ai plinit menirea pe planetă! Și nu poți decât să mulțumești Proniei că ți-a dat putere să dăruiești!
Cu toate stelele mele te îmbrățișez!
Gerra Orivera
vineri, 03 iulie 2015Aurele, citeste te rog pe Puskin si vei afla de ce marele Esenin a zis cu privire la Puskin

'' AS MURI DE FERICIRE DE ASA DESTIN DACA-AS FI DEMN ''

cand poeti ca Lemontov, Blok, Esenin, Ahmatova, Maiakovski, Evtusenko, etc ..in considera ca cel mai mare poet rus pe PUSKIN, inseamna ca ESTE.

Puskin e un fel de tata al poeilor rusi.

crede-ma Aurele, daca il citesti pe Puskin vei intelege ce inseamna poezia pura si , cu siguranta, inima te va indemna sa scrii ....

te imbratisez cu sufletul si te astept...
CRITICUL BLIND
vineri, 03 iulie 2015Nu am citit prea mult din Puskin, am insistat pe Essenin ,dar se pare ca Puskin a fost primul mare, o sa-l studiez, multumesc Gerra.
Cu stimă.
ALapis
vineri, 03 iulie 2015Multumesc Gerra, multumesc Critic Blind
ali
vineri, 03 iulie 2015Nu treceti , dragii mei confrati, pe linga aceasta bijuterie poetica....face parte din minunile create de gandirea umana...
din aceast poezie veti intelege de ce Pukin este GENIAL.
CRITICUL BLIND
vineri, 03 iulie 2015Vaiiii, Gerra, cum vii tu cu bijuterii sufletesti aici...

Este una din cele mai frumoase carti citite de mine. Daca nu citeam acest roman in versuri nu intelegeam niciodata colosala dimensiune a lui Puskin. Tocmai acest roman m-a facut sa-l pun inaintea marelui Blok. E urias. Versurile din aceasta minunata carte sunt prin ele insele adevarate perle. Recomand cu toata caldura acest uimitor roman. Veti vedea de ce in fata lui Pukin toata floarea de scriitori rusi s-a inchinat. In acest roman triumfa geniul acestui URIAS poet universal. Magistrala este traducerea lui Goerge Lesnea, cu toate ca sunt si alti traducatori, dar Lesnea l-a tradus pe Puskin, pe Esenin, etc....Si cum a facut-o....

Gerra, ma uimesti cat citesti....

uneori traiesc senzatia ca pas cu pas vii pe urma mea. Nu pot sa cred ca cineva, fara sa ma cunoasca, imi pune seara de seara exact muzica stelara ce ma topeste de drag. Tocmai de aceea cred ca ne cunoastem mai mult decit cuprinde rationalul. Tot ce postezi tu Gerra, am in fata mea in biblioteca si de fiecare data, o spun cu sfintenie, cand citesc postarile tale, ale Adinei, ale lui Aurel, etc , din clasici, eu ma ridic si merg la biblioteca personala sa-l salut cu o privire pe scriitorul din raft. Ca o forma de respect. Ei sunt dusi de mult Gerra si noi ii reinviem prin sufletele noastre.

sunt fericit cand va zaresc printre cartile lui Blok, lui Puskin, Tagore....dar pe unde nu va gasesc dragii mei confrati.

Fara voi eu as muri sarac.

te imbratisez cu sufletul si te astept Gerra mea draga...
CRITICUL BLIND
joi, 02 iulie 2015