Afrodita - Artur Enăşescu

În hău de mări, bătute de furtună,
La pieptul spumegatului talaz,
Prinzându-i gingaş, braţul de grumaz
Dormea seninul ca un fulg de lună.

Seninătate, zbucium, împreună,
Uniţi de sorţi pe-al apelor podghiaz,
Născură, robi aceluiaşi extaz,
Nemărginirea, floare de genună.

Şi haosul gemu de fremătare,
Când cea dintâi semeaţă-ntruchipare,
Vis cald! Femeia, amforă de slavă,

Zbucni legănătoare şi suavă,
Vrej de senin cu fruntea-n sârg de stele,
Din zvârcolirea undelor rebele.


vezi mai multe poezii de: Artur EnăşescuDistribuie:


Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

Si daca mai trag nitel de firul ideii principale, imi arde mintea dupa vechea Elada... o, si ce legende, domnule Enasescu!.. iaca, pe ce s-o intemeiat nu doar cultura, ci principiile Esteticii! Da' cin' s-o mai intaleaga si pe ceia?!..
Sadeam undeva la taclale, cu cateva personaje.. oarecum interesante, din ordinul feminin, si era vorba despre frumusete, da' fac si eu ca poetul cela basarabean care-o scris "supararea lui Adam "Fa Eva, gata! / Ma duc la Tata!" - si dincolo de umorul acesta,cuvantul, vine de la ebraicul "Hawa" care insamneaza "Viata"... Ei, parca s-o mai luminat Adam, la acestea, nu-i asa?..
Da' sa revin la micuta Afrodita: etimologic, ar fi posibil sa aiba origine feniciana. Semantic, ar reiesi termenul atribuit ca "lipsit de ratiune" - si chiar este un adevar oarecare, aici, fiindca rationamentul este un principiu masculin. Iar apoi, grecescul"Aphros", consolideaza ideea de "spuma" - micuta "vinovata" fiind nascuta din spuma marii. In imnul Homerian, i se arata puterea de a subjuga, caci doar 3 zeite, s-au aratat a fi astfel inzestrate, incat sa nu poata fi controlate, anume Atena, Artemis si Hestia. S-ar putea echivala cu o putere intre puteri, ceea ce ar forma ideea de dominatie, atat prin forma, cat si manifestarii acesteia...
Eh! Atata bataie de cap! ce-i aceea, ratiune?!

Th3Mirr0r
th3mirr0r
joi, 17 august 2017Dincolo de istea toate - cu de mare folos la unii, si sila la multi altii - ia sa-mi amintesc acum de judecatorii vremurilor, care cand vad muierile arabilor, cam stramba din nas - ca, de! nu-s ca ali occidentalilor, la fusta mini sau colanti sa li sa vadza formele geometrice(daca nu care cumva.. in functie de "moda", cu petice plimbate di colo-dincolo, sau pesamne au trecut pe langa haita de canine, de le-o sfasiat podoaba - si iaca nu stiu daca s-or mai facut si antitetanosul). Ori, parca nu multi cetit-au pasajele de prin Coran, ca sa vadza ca asa.. inapoiati, cum is socotiti ei, li sa zice acolo sa cinsteasca femeia. Ei?! parca sa mai schimba imaginea. Nu-i ase?!
th3mirr0r
joi, 17 august 2017Ei?! asa mai da, elogiu, principiului feminin! Imi aduc degraba aminte cum zicea un popa la slujba, cum ca barbatii sa mai inceteze cu cele hule impotriva femeilor, si aminte sa ieie la cum s-o zamislit Iisus, din pantecu' uneia, caci femeia, are cu 3 virtuti mai mult, decat un barbat. Ei, da cui, sa mai zici?! La "trubadurii" istia din zilele noastre, care fata versuri pentru muieri, ca si lautarii ceia care cica n-aduc dracii colo la nunta, de joaca ceilalti?! Ori la cununie, dascalu', tre' sa vie! Ca altfel, cum, sa aduca ceata de ingeri in preajma lor, ai?!
th3mirr0r
joi, 17 august 2017