Ziua Mondială a Artei - maria.filipoiu

ZIUA MONDIALĂ A ARTEI

„Scopul artei nu este să reprezinte aparența exterioară a lucrurilor, ci semnificația lor interioară." - Aristotel

*Poezia este muza din arta scrisului și rugăciunea spiritului înveșmântat în cuvânt.
*Când scriitorul pe ogorul cuvântului ară,
în brazdă e însămânțată pulbere stelară.
* Despre artă nu poate vorbi mai mult decât instrumentul prin care este realizată. - Maria Filipoiu / despre artă (15 aprilie - Ziua mondială a Artei) Maria Filipoiu

Ziua Mondiala a Artei este sărbătorită la data de 15 aprilie, marcând contribuția artelor la dezvoltarea culturii universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci, considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor, născut în 15 aprilie 1452.
„În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu.” - Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 - 2 mai 1519)
Sărbătoarea – iniţiativă a Asociaţiei Internaţionale a Artei, – recunoaşte contribuţia artiştilor la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale, reprezentată în nenumărate forme, dar categoriile oficiale, stabilite pentru prima oară în Grecia antică, au fost: arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul, cărora li s-a adăugat, în 2011, cinematografia - cea de-a șaptea artă.
Inițiativa de a marca aceasta zi apartine Asociatiei Internationale a Artei, din care face parte și Uniunea Artiştilor Plastici din România, a aprobată în cadrul celei de a XVII-a Adunari generale de la Guadalajara (Mexic) și a fost marcată pentru prima dată în anul 2012.
Asociația Internaţională de Artă este o organizaţie nonguvernamentală (ONG), care lucrează în parteneriat oficial cu UNESCO şi cuprinde artişti care aparţin în special domeniilor picturii, sculpturii, tipografiei, dar şi artişti care practică alte forme de creaţie în artele vizuale. Aceasta a luat fiinţă în 1952, la Veneţia, când 23 de guverne şi 48 de asociaţii de artişti din 19 ţări s-au declarat în favoarea formării unei asociaţii internaţionale de pictori, sculptori şi gravori, astfel că a fost constituit un consiliu provizoriu sub preşedinţia lui Gino Severini (Italia), iar un secretariat a fost deschis la Casa UNESCO din Paris, potrivit https://uap.ro/aniap/ şi www.aiap-iaa.org.
În 1954 a fost convocată, pentru prima dată, Adunarea Generală a Asociaţiei, tot la Veneţia, în cadrul căreia şi-a stabilit structura şi obiectivele.

În anul 2021, Ziua Mondială a Artei - 15 aprilie este marcată profund de pandemia COVID-19,
amintind că rata de infectate cu virusul ucigaș „SARS - CoV - 2” la nivel național ajunge și depășește zilnic 4. 000 de îmbolnăviri, în urma testelor efectuate la nivel national.
Din cauza condițiilor de siguranță, impuse de pandemie, au fost amânate multe activități culturale, în mai multe județe și orașe din România, iar o parte dintre evenimente se vor desfășura online, adaptate contextului în care se află omenirea la nivel mondial.
Activitățile programate în această perioadă se desfășoară, fie cu public redus, respectând regulile de combatere și stopare a pandemiei, fie online, acolo unde rata de incidență a cazurilor de COVID-19 este mai mare decât cea permisă de Organizația Mondială

La mulți ani tuturor artiștilor din România!

Maria Filipoiu


Distribuie:


Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.