Sfințenia Muceniței Iuliana - maria.filipoiu

SFINȚENIA MUCENIȚEI IULIANA

Sfânta Muceniță Iuliana este prăznuită de Biserica Ortodoxă în ziua de 21 decembrie.

Originară din Nicomidia - Iuliana, fiica lui African (un om bogat și păgân) - a trăit pe vremea când domneau împărații Dioclețian și Maximian, care credeau în idoli. Fiind frumoasă și înțeleaptă, Iuliana a fost logodită cu un bărbat din suita împărătească, pe nume Elevsie. Tânăra a amânat nunta, motivând că trebuie să vină vremea potrivită, dar în taină credea în Hristos și se gândea cum ar putea să scape de logodnicul ei, pentru credința în Dumnezeu. I-a cerut lui Elevsie (logodnicul ales de tatăl ei), să se facă mai întâi eparh, acesta a reușit după multă vreme și bogății să îndeplinească dorința Iulianei. Apoi i-a cerut să se lepede de idoli și să se închine lui Dumnezeu, de va voi să fie mireasa lui.
Elevsie s-a mâniat și i-a cerut socoteală lui African, tatăl tinerei logodnice. Auzind reproșurile, tatăl Iulianei a încercat să o ademenească și să o amenințe, măcar de-ar accepta nunta, dar Iuliana s-a împotrivit acestei hotărâri. Atunci, tatăl său a bătut-o fără milă, călcând-o în picioare, încât abia a mai rămas vie. Apoi a dat-o pe mâna logodnicului ei, care a gândit să o judece pentru că nu slujește zeilor. Văzându-i chipul strălucitor, s-a îmblânzit Elevsie, încercând să o convingă să-i fie soție. Dar Iuliana stăruia în dorința ei, ca Elevsie să creadă în Dumnezeu. Atunci, plin de furie, logodnicul ei a poruncit să fie dezbrăcată și legată cu frânghii, după care a fost bătută până când ostașii au rămas fără putere. Văzând că ea răbda chinurile, a poruncit să fie spânzurată de părul capului și desfigurată. I-au ars coastele și trupul firav cu țepușe de fier înroșite, i-au pironit mâinile cu un fier ce le străpungea, apoi a fost aruncată în temniță. Cu glasul stins se ruga la Dumnezeu, dar diavolul prefăcut într-un înger de lumină o îndemna să facă precum spune Elevsie. Iuliana, înțeleaptă și înspăimântată, a cerut Domnului lămurire și s-a auzit glas de sus, întărind-o în nevoințele ei și dând de vileag pe vrăjmașul necurat. Apoi, prin minune s-au dezlegat legăturile de la mâini și picioare, apoi s-a ridicat sănătoasă și fără urmele de schingiuire s-a dus la Elevsie, pentru a vedea și el, minunile credinței în Dumnezeu. Contrar așteptărilor, logodnicul ei a pregătit un cuptor cu foc și a aruncat-o pe Iuliana acolo, dar lacrimile ei s-au făcut ca două râuri, care au stins văpaia, fără ca ea să fie vătămată.
Poporul Nicomidiei, cu peste 600 de oameni, a crezut de atunci în Dumnezeu, iar eparhul a început prigoana lor, fiind sortiți jertfirii. Pe Iuliana a aruncat-o apoi, fără veșminte, într-un butoi cu plumb topit, dar pentru ea era ca o baie minunată, focul arzându-i pe cei din jurul ei. Din porunca eparhului a fost luată
de ostași și dusă la locul de ucidere, iar Sfânta și-a plecat capul sub sabie și așa tăiată fiind, s-a unit cu Hristos, Mirele pentru care pătimise. O femeie oarecare, Sofia, a dus trupul ei la Roma și după o vreme i-a zidit biserică frumoasă, punând sfintele moaște în ea, spre închinare. Pe Elevsie l-a ajuns pedeapsa lui Dumnezeu, căci în timpul unei furtuni pe mare a fost aruncat într-un ostrov și a sfârșit mâncat de fiare.
Documentare: Doxologia.ro
Pentru rugăciunile Sfintei Mucenițe Iuliana, miluiește-ne Doamne pe toți cei care te slăvesc, binecuvântează România și poporul român!
Amin!
În această zi își serbează ziua onomastică, toți creștinii cu numele Iulia, Iuliana și derivate din acestea.
La mulți ani, cinstește sfântul numelui, creștine!

Maria Filipoiu / UZR


Distribuie:


Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.