Te sărut, Momoțelule - Mihai Eminescu

[31 mai 1882]


 


 


“Momoțel,


Mă mir cum de n-ai primit scrisoarea mea, căci am trimis una a doua zi după plecare-ți. Tu-mi zici că mi-ai spune ceva, dar te temi că aș deveni gelos. Nu trebuie să devin, căci sînt deja. Alaltăieri — deci tocmai 29 — când mi-ai scris, am adormit peste zi puțin și am visat că un tânăr cu mustațele subțiri și negre ședea în colțul unei sofale verzi și te săruta. Tu te făcuseși roșie ca racul și aveai aerul ambarasat, însă foarte vesel și fericit. Eu am leșinat — în somn se-nțelege — mi sa părut că m-a lovit damblaua, dar m-am trezit din somn c-o grozavă bătaie de inimă. Pentru curiozitatea lucrului și pentru interesul lui psicologic te rog să-mi scrii — nu ca să mă faci gelos — dar dacă acel om de care-ai vrut să-mi vorbești e ... de talie de mijloc, cu mustața subțire și neagră și palid la față ? Daca-i putea să mi-l descrii foarte detaliat — fără a-i cita numele, căci nu-mi trebuie — numai pentru a ști dacă există sau nu vise fatidice, precum se zice.


„Timpul" ți l-am trimis sâmbătă și duminecă.


Postul de la Iași (prof[***] de l. germană) s-a rezervat pân-acum și se va da la toamnă. Dacă-l cer pân-atunci și dacă nu intervine vro batjocură la adresa lui Ureche, poate să mi-l dea mie. Dar, în sfârșit... c'est trop pour mourir et trop peu pour vivre. Te sărut, Momoțelule, de mii de ori și rămân


al tău


Emin"


Scrisori - Eminescu către Veronica Micle


 


[către Veronica, în 31 mai 1882]


 


©Mihail Eminovici(Eminescu)


 


 


vezi mai multe texte de: Mihai EminescuDistribuie:


Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

Paul > cred ca acum, conteaza Esenta, daca pe atunci ar fi contat discreditarea.

Th3Mirr0r
th3mirr0r
sâmbătă, 12 septembrie 2015Interesant este... cine a publicat scrisoarea... scrisorile... le-a publicat el... Eminescu sau... alţii să se râdă de el la... revistă...?

Continuaţi... căutaţi... îmi place.
pavalachepaul
sâmbătă, 12 septembrie 2015P.S: Cred ca am sa deschid un topic, sa mai stie si lumea, despre Uciderea lui Eminescu. Despre CORUPTII astia ai istoriei si literaturii, care au monumente ridicate si nume pe strazi...
th3mirr0r
joi, 10 septembrie 2015Dana > ei, nu?! ce alintatura, tre sa fi tors ca o pisica numa' cand auzea..
cat despre problema cu mister Caragiale, cred ca ar trebui sa vezi toata seria aceea cu si despre Eminescu si cum istoria si literatura este modificata de detractorii astia si oameni importanti, fara nici o scrupula, incercand sa distorsioneze realitatea, adevarul.
iata, iincepand cu primul episod,
https://www.youtube.com/watch?v=Wt0Q_CpyQzg
Crima şi documentele ei.

Crima împotriva lui Eminescu a început prin administrarea mercurului chiar din ziua de 28 iunie 1883. Atunci s-a produs anihilarea lui Eminescu, jurnalistul. Cauzele sunt în principal patru:

1. Cauza politică (situaţia Europei, Tratatul secret cu Austro-Ungaria, complotul împotriva Regelui Carol I, siguranţa Regatului Român)

2. Cauza subiectivă (pătratul amoros: Mite Kremnitz, – Titu Maiorescu, Carol I, Eminescu) (Scrisorile indiscrete trimise Veronicăi Micle, ajunse în mâna lui Caragiale, apoi la C.A. Rosetti).

3. Lupta pentru supremație simbolică: boala supremaţiei la Carol I şi Titu Maiorescu („gelozia“, invidia, ura distrugătoare contra lui Eminescu).

4. Afacerile dezvăluite de Eminescu ca jurnalist (Stroussberg, Warshawski etc.)."

[ Articol Extras, dupa Interviu cu filosoful si eminescologul roman Constantin Barbu]

Sa nu mai ne gandim decat la nedreptatile pricinuite marelui Eminescu.. fara a mai mentiona surse incomplete si false - care discrediteaza pe Eminescu sau Veronica.

Th3Mirr0r
th3mirr0r
joi, 10 septembrie 2015"Momotelule"...:)
foarte gingas...
posibil cel cu fata palida si mustati subtiri sa fi fost Caragiale..dar el,avea si mustata...si ochelari..si tupeu..(Caragiale!)

citesc cu drag postarile tale,Mirror...
danab
joi, 10 septembrie 2015