Iertaţi-mi amărăciunea, dragi părinţi - Mihai Eminescu

"Viena, 18 mart 1872

Scumpii mei părinți,
Anul acesta e într-adevăr un an nefast pentru mine. Abia am scăpat de catarul de stomac și de gălbinare și m-a cuprins o aprindere de mațe care-a ținut trei săptămâni și era să mă coste viața. Și această boală a fost unită cu o lipsă deplină de apetit, astfel încât, părăsind patul după trei săptămâni de zăcere, arăt mai mult a mumie decât a om. În vremea din urmă am mai căpătat durerea de urechi care-am mai avut-o când am locuit la Blanchin în Cernăuți. Această durere ține adesea ceasuri întregi și, daca m-a apucat o dată în zi, nu mai pot nici gândi, nici lucre nimic ziua-ntreagă. De doctori, precum știți, nu poate fi vorba cu mijloacele mele, singurele consilii ce le-am căpătat au fost de la elevii de medicină pe cari i-am întrebat. Aprinderea de mațe e ca și trecută, pentru că de vro trei zile iar am apetit, durerea de urechi cred că va înceta cu venirea căldurelor și cred c-or trece toate celea cu vremea. E drept că m-am și săturat de ele.
Banii lunari vă rog a-i trimite nemijlocit după primirea acestei epistole — căci sunt cu desăvârșire lipsit în momentul de față. Afară de cauzele, lesne de priceput, cari-și au naștere în boala mea, se mai adaogă și scumpetea cea cumplită ce-a început a domni aicea. Toate celea costă azi cel puțin cu o a treia parte mai mult de cum costau înainte de un an, și la toate astea espoziția-i de vină. Așa se zice — dar eu cred că-i numai un pretest spre-a urca prețurile, căci până la espoziție mai e un an. Vă spun drept că trăiesc cu mare greutate. În momentul în care vă scriu aceste șiruri mă aflu în lipsă deplină de bani, așa încât voi trebui ca mâni să împrumut de la cineva, deși și împrumutarea e grea, căci cunoscuții mei, studenți ca și mine, n-au nici ei de unde.
Rugându-vă încă o dată să-mi trimiteți imediat bani, îmbrățișez pe Șerban, pe Harieta (căreia-i mulțămesc pentru scrisoare), pe Matei, vă sărut mînile și rămân cu iubire și respect
al d-voastre supus fiu
Mihai"

Scrisori de familie sau despre familie

De la Viena

[părinților săi, din Viena, în 18 mar. 1872, la 22 de ani]

©Mihail Eminovici(Eminescu)

vezi mai multe texte de: Mihai EminescuDistribuie:


Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

Dana / Irina > Nu aveti pentru ce - e ca o datorie a mea personala, sa o implinesc; cu drag,

Th3Mirr0r
th3mirr0r
vineri, 21 august 2015Iti multumesc mult th3mirror pentru informatii si linkuri.!
Irina Ira
vineri, 21 august 2015P.S:
Citez:
Articol:
"Neconvinsi de versiunea oficiala cu privire la "nebunia" lui Eminescu, cativa cercetatori incearca sa reconstituie culisele politice ale momentului in care marelepoet a iesit din viata publica romaneasca, internat fortat intr-o clinica psihiatrica
Filosoful Constantin Barbu impreuna cu alti cercetatori de pe langa Fundatiile Mihai Eminescu si-au propus sa redea lumii, in sapte volume, extraordinara personalitate a jurnalistului, ganditorului si militantului pentru cauza nationala. Primul volum, de peste 800 de pagini, a fost lansat odata cu o noua editie a Caietelor Eminescu, la Academia Romana. "Codul invers - arhiva innebunirii si uciderii nihilistului Mihai Eminescu" isi propune sa contextualizeze momentul fatidic al internarii gazetarului Mihai Eminescu la nebuni, in 28 iunie 1883.
Astazi e cunoscut in cercurile istoricilor faptul ca Eminescu era urmarit de agentii imperiilor rus si austro-ungar, atat pentru publicistica sa militanta, cat si pentru activitatea sa secreta din cadrul "Societatii Carpatii". Incepand cu 1878, cand Basarabia a fost transata in favoarea imperiului tarist, intransigenta lui Eminescu la adresa guvernarilor considerate tradatoare a atras furia potentatilor vremii. In acelasi timp, Eminescu si gruparea sa intreprindeau actiuni intense pentru recuperarea Transilvaniei si intregirea Romaniei."

"Acum este foarte limpede de ce a fost sacrificat Eminescu in 28 iunie 1883. Libertatea presei n-a fost libertate, Romania Libera si L'Independance Roumaine controlate, ziaristii expulzati, Eminescu arestat si internat. Maiorescu pleca in vacanta, Slavici pleca la tratament, Secaseanu si Ocaseanu, spioni austrieci si oameni ai politiei si ai lui Sturdza, tolerati si viitori bursieri la Paris... Cand vom publica intregul Dosar Eminescu - Arhiva secreta a innebunirii si uciderii geniului, cuprinzand documente originale inedite din arhivele serviciilor secrete ale imperiilor europene, ne vom cruci pur si simplu de ceea ce a fost in stare o cumplita turma cosmopolita de imparati si regi, prim ministri si ambasadori, printi si spioni, academicieni, scriitori, patrioti si tradatori und so weiter...
©Constantin BARBU"

th3mirr0r
vineri, 21 august 2015Dana > Eminescu, draga mea, a fost UCIS. Iar istoria, mai bine spus.. oamenii care au scris istorie, cum e Calinescu, si altii, au avut grije de-a acoperi urmele faradelegilor, nu doar prin influenta imperiului austro-ungar, ci si a coruptiei pe care insusi Eminescu a subliniat-o prin publicistica si alte intocmeli. Nume mari, cum is: Maiorescu, Slavici, Carp, Sturdza, sunt Direct implicati in moartea acestuia. Iar acestia, au astazi monumente radicate, samnele lor is pe strazi si li se aduc onoruri. Cei care ar trebui sa se ocupe cu aducerea la lumina a adevariului, iaca ase stau tapeni si nu ridica un dejt!..
Iasta rugaminte am, nu alta...
Rogu-te, incepe a vede cateva.. [chiar daca lungi si pentru unii plictisitoare] documentare in serie, despre moartea poetului nostru:
https://www.youtube.com/watch?v=Wt0Q_CpyQzg
Codul uciderii lui Mihai Eminescu, de un om drag mie, filosof roman si eminescolog de peste 30 de ani, Constantin Barbu.
Apoi, dupa propriile concluzii, rogu-te, mai zi si altora, care nu stiu... si sa speram ca de-a lungul vremii, sa afle mai multa lume adevarul.. sa stie cum ne-a fost ucis poetul national si cum ni se ascund mii de pagini scrise de acesta...


Th3Mirr0r
th3mirr0r
vineri, 21 august 2015multumesc..pentru aceste nestemate..
doar o intrebare am:
am auzit ca Eminescu ar fi fost otravit,asa lent..?
e adevarat?
oare asta este explicatia pentru desele lui imbolnaviri de stomac,de intestine..?
scuze de intrebare..
cu drag si pretuire,
..si mai astept..cand ai vreme sa scrii!
cu multumire...
danab
vineri, 21 august 2015