Menelaos Ludemis , biografie - Adina Speranta

    Menelaos Ludemis (1912-22 ianuarie 1977), pe numele său adevărat Takis Vasiliadis,  este un scriitor grec, născut în Constantinopol în 1912. Pseudonimul literar a fost inspirat de numele unui râu, Ludia, din ţara sa .


   A fost unicul baiat din cei cinci copii ai lui Grigori Valasoglu. care dupa întoarcerea în Grecia îşi va lua numele de Vasiliadis. Debutul literar al lui Ludemis are loc la o vârstă fragedă , în 1927, iar lucrările sunt semnate cu numele real, Takis Vasiliadis. Pseudonimul literar Ludemis l-a folosit mult mai târziu, în 1936. În 1938 i se acordă Premiul de Stat pentru Proză. Deasemeni, a fost răsplătit şi cu premiul Menelaos Ludemis, care a fost creat în onoarea sa şi se acordă în fiecare an celui mai bun prozator al anului anterior. Conform spuselor lui Vasilis Vasilikos , Ludemis a fost considerat cel ''mai citit grec" , după Nikos Kazantzakis.


   În timpul războiului civil ( 1946-1949) este arestat pentru opiniile sale de stânga , judecat pentru trădare şi condamnat la moarte, condamnare ce nu a fost executată. Este exilat în insulele din marea Egee. În 1958  este din nou judecat pentru cartea" Zile ceţoase " şi apoi lucrările sale sunt interzise.


După judecată se expatriază în Bucureşti şi în 1967 îi este retrasă cetăţenia greacă de către Giorgos Papadopulos.


   În RomÂnia îşi continuă opera sa literară , călătoreşte foarte mult, ajungând chiar până în China şi Vietnam. În 1976 îşi recapătă cetăţenia greacă şi se întoarce în Grecia. Un an mai târziu, moare în urma unui infarct miocardic iar corpul său este expus public pentru a fi omagiat.


  Cărţile sale au fost traduse în multe limbi, chiar şi în chineză şi vietnameză.


  Ludemis , ca scriitor şi poet, are tendinţa de a se învârti în jurul unui personaj central-narator care face parte din tipurile marginale ale societăţii oprimate şi ne dă viziunea sa personală de singurătate, dragoste neîmplinită şi mizerie a lumii.


 


 Distribuie:


Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

Mulțumesc dragă Adina!
Gabriela Mimi Boroianu
luni, 15 februarie 2016Multumiri , Aurel, Oana :)
O sa mai postez din opera lui Ludemis , cu mare drag :)
Adina Speranta
joi, 11 februarie 2016Da, foarte interesant.
Multumesc
oana
miercuri, 10 februarie 2016Mulțumesc, pentru efortul tău de aduce un autor cunoscut, necunoscut nouă.
aurel auras
miercuri, 10 februarie 2016