Cititul ca stimulent al gândirii - maria.filipoiu

Motto:
„Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filosofia vieţii.” - Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - unul dintre cei mai de seamă poeți pe care i-a avut țara noastră - a fost un renumit prozator și jurnalist român, care a citit enorm și a scris la fel de mult, dovada fiind citatul de mai sus. Poetul întărește ideea că lectura ne ajută să ne dezvoltăm creativitatea, imaginația și limbajul. Numai citind putem înțelege care este sensul vieții și astfel, putem crea imagini noi în arta scrisă.
Nu doar Mihai Eminescu ne îndeamnă să citim și să descoperim alte lumi în lectura lor, dar și alți scriitori, amintindu-i pe: William Faulkner, Mihai Codreanu, Stephen Hawking sau Erasmus.
„Când fac rost de bani, îmi cumpăr cărți. Dacă mai rămân, îmi cumpăr de mâncare și haine” - Erasmus. Scriitorul american - William Cuthbert Faulkner - ne îndeamnă să citim orice ne pică în mână, fie că este o carte bună, fie că este una mai slabă.
„Citește, citește, citește. Citește totul – gunoi, calsicii, răii și bunii, și vezi cum scriu. La fel ca un tâmplar care lucrează ca ucenic și își studiază maestrul. Citește! Vei absorbi asta. Apoi scrie. Dacă ai scris ceva bun, vei afla. Dacă nu, aruncă ce-ai scris pe fereastră.” - William Cuthbert Faulkner/ laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1949.
Cărțile sunt și vor fi întotdeauna un mijloc de îmbunătățire a cunoștințelor, o nesfârșită sursă de informații care dezvoltă imaginația și creativitatea.Totodată, cărțile reprezintă cel mai simplu și accesibil mod de dezvoltare personală, de îmbogățire culturală și de acumulare a cunoștințelor într-un anumit domeniu. Numai citind ne putem dezvoltat limbajul, imaginația și creativitatea.
Lectura deschide căi noi, pe care nu vom avea ocazia să le parcurgem, dacă nu îmbrățișăm cărțile cu privirea și memoria. O cartea bună te transpune în altă lume și te ține cu sufletul la gură până la ultima filă.
Deși „românul s-a născut poet” și ogorul gliei este bogat în cultura spirituală, România ocupă un loc rușinos în topul consumatorilor de carte, amintind că românii cumpără mai puține cărți decât vecinii bulgari sau sloveni. Cei mai mari consumatori de carte din România sunt preșcolarii și școlarii din clasele primare, sau părinții lor, pentru încurajare. Adulții români abia citesc o carte pe an. Cele mai recente studii au demonstrat că doar patru din zece români au citit ori au răsfoit o carte în ultimul an.
Unul dintre motivele pentru care românii nu citesc, este managerierea deficitară a fondurilor de carte și managementul editurilor care nu alocă suficiente fonduri pentru promovarea cărților. Un alt motiv pentru care consumul mic de cărți e cauzat de prețurile ridicate ale cărților în comparație cu alte țări europene.
Cu toate impedimentele menționate, cărțile vor rămâne mereu un izvor nesfârșit de imaginație și astfel, putem trăi mai multe vieți prin intermediul lecturii lor, iar concluzia este demnă de urmat.
* Cine a învățat, știe să citească, dar numai cine înțelege, își dezvoltă imaginația și poate să scrie.
Când vrei să faci un lucru, găsești o unealtă să-l desăvârșești, iar când îți lipsește voința, ai mereu la îndemână o scuză.

15. 02. 2022 - Ziua Națională a Lecturii Maria Filipoiu


Distribuie:


Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.