Camera dublă - Charles Baudelaire

O cameră ce seamănă cu o visare, o cameră cu adevărat sprituală, în care atmosfera tihnită este învăluită în nuanțe blânde de roz și albastru.

Sufletul face aici o baie de leneveală, parfumată de regret și de dorință. Este ceva crepuscular albăstrui și rozaliu: un vis de voluptate în timpul unei eclipse. Mobilierul are forme tăcute, adormite.

Mobilierul ai impresia că visează; l-ai crede inzestrat cu o viață somnambulică, precum vegetalul sau mineralul. Stofele vorbesc iîntr-un limbaj mut, precum cerul sau apusurile de soare.

Pe pereți, nicio oroare artistică. Față de visul pur, de impresia artistică neanalizabilă, arta definită, arta pozitiva e o blasfemie. Aici totul are suficienta claritate și delicioasa obscuritate a armoniei.

Un simț infinitezimal al gustului pentru alegerile cele mai rafinate care se amestecă cu o ușoară umiditate plutește în această atmosferă în care spiritul dormitând este legănat de senzatiile unei calde sere.

Muselina plouă din abundență în fata ferestrelor și în fața patului; ea se revarsă în cascade de zăpadă.

Pe pat este culcat Idolul, suverana viselor tale. Dar cum a ajuns ea aici? Cine a adus-o? Ce putere magică a instalat-o pe acest tron de visare și de voluptate? Dar ce contează? Iat-o! O recunosc.

Iată ochii a căror flacără străbate amurgul. Aceste subtile și teribile priviri pe care le cunosc în întreaga lor înspăimântătoare malițiozitate. Ele atrag, subjugă și devorează privirea imprudentului ce le contemplă. Eu însumi le-am studiat deseori, aceste stele negre ce provoacă admirație și curiozitate.

Cărui demon binevoitor îi datorez faptul de a fi astfel de mister, de liniște, de pace și de parfum?

O, beatitudine! Ceea ce noi numim în general, viață, chiar și în momentele ei cele mai fericite, nu are nimic în comun cu această viață supremă pe care o cunosc acum și pe care o savurez minut cu minut, secundă cu secundă.

traducere Steluța Crăciun
(preluarea este permisă numai cu menționarea numelui traducătorului)

vezi mai multe texte de: Charles BaudelaireDistribuie:


Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.