Dan Lazarescu - creaţii proprii

Dan LazarescuBiografia autorului

Dan Lăzărescu (pseudonim), cu numele real Gîrbuleţ Lazăr Dănilă, s-a născut la data de 12.03.1974, în Municipiul Reghin. Este fiul lui Lazăr Dănilă şi al Lucreţiei din satul Dedrad, comuna Batoş, judeţul Mureş.
A copilărit şi a urmat cursurile şcolii generale în satul natal, Dedrad, clasa a IX-a şi a X-a în comuna Batoş. Începând din clasa a XI-a a urmat cursurile Liceului Pedagogic „Mihai Eminescu” din Tg.-Mureş, profilul Filologie, în perioada 1990-1992.
În perioada 1992-1997 a urmat cursurile universitare în cadrul Univestităţii Ecologice „Dimitrie Cantemir” Iaşi, Filiala Tg.-Mureş, Facultatea de Drept. Este licenţiat în drept al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, promoţia 1997.
În perioada 1998-prezent a activat şi activează în profesia de avocat, membru al Baroului Mureş.
Preocupările lirice îşi au sorgintea în perioada copilăriei. Au fost dezvoltate, cu sprijinul profesorului de limba română Timotei Enăchescu, devenit mentor, în perioada efectuării studiilor liceale la Liceul Pedagogic Mihai Eminescu din Tg.-Mureş, perioadă în care, cu ajutorul mentorului său, autorul a avut scurte apariţii editoriale în presa locală, la postul local de radio şi a activat în cadrul Cenaclului literar „Liviu Rebreanu” din Tg.-Mureş. În acea perioadă s-a cristalizat pasiunea autorului pentru arta lirică.
Odată cu începerea studiilor universitare pe profilul juridic, în tumultul preocupărilor profesionale şi al vieţii cotidiene, preocupările lirice s-au estompat, dar, aşa cum susţinea autorul:” Sufletul de poet nu moare niciodată. Îl îngropi sub un noian de ani, de vremuri neprielnice poeziei şi, când ai crede că s-a stins, îmbobocesc în cugetul tău cuvintele armonioase, ca nişte flori de cactus în mijlocul pustiului, la prima ploaie, după zeci de ani de secetă. E o trăire pe care greu ai putea să o explici, să o defineşti, doar o trăieşti... şi taci sau o exprimi... prin versuri!”.
Urmare a acestui imbold lăuntric renăscut, de a scrie versuri, a luat naştere primul volum de poezie al autorului, „Mi-a picurat din suflet poezie”, publicat, sub acelaşi pseudonim, Dan Lăzărescu, la editura Vatra Veche, volum lansat la data 13.09.2018, în care sunt adunate scrieri din perioada liceului, cea mai tumultoasă perioadă a preocupărilor lirice, precum şi scrieri actuale.
Încurajat de reacţiile pozitive ale cercului restrâns de cititori care au avut acces la volumul publicat anterior şi neostoindu-şi pasiunea de a scrie, autorul adună şi scoate la lumina tiparului, la aceaşi editură, alte două volum de poezii, intitulate " Versuri de ieri Versuri de azi Versuri de suflet"lansat la data de 27.12.2018 şi "Sub tropotul vremii", lansat la data de 12.10.2019, susţinând că: „ Spiritul poetic pătrunde tot mai adânc în chintesenţa existenţei noastre efemere, descoperind ecoul sufletesc generat de ceea ce se poate transmite dincolo de cuvinte. Cuvintele par prea puţine uneori să poţi rezona simţirea lăuntrică....”.

- - - - - - - - - - -

Distribuie acest autor:

 • Eu fluturele

  Eu, fluture, ce caut printre stele?
  De ce m-ai înălţat Preabunule aici?
  Mi-ai dăruit aripile eterne
  aşa devreme.

 • Ce ne-ai adus?

  Ce ne-ai adus, frumoasă primăvară?
  Noi te-aşteptarăm cu alai de flori.
  Tu ai venit cu teamă şi cu boală.
  Cu viruşi ucigaşi ai tăbărât pe noi.

 • Clepsidra

  Viaţa?
  Nu e decât o clepsidră
  prin care curg
  din nimic spre nimic.

 • Poate când m-am născut

  Poate, când m-am născut, nu m-am născut eu,
  cel ce trebuia să fiu cu adevărat.
  Poate că m-am născut fără mine.

 • Acolo unde

  Acolo unde curge Luţul
  Cu vadu-i molcom către Bresc,
  Acolo-n zborul amintirii
  De-atâtea ori mă poticnesc.

 • Alerg

  Alerg,
  alerg către ziua de mâine
  parcă ziua de astăzi n-ar fi din viaţa mea.
  Mă grăbesc.

 • Iarnă transilvană

  Pe la noi, când ninge, ninge
  Lacom, cum ningea demult
  Când turna potopul iernii
  Pân’ la fruntea de mamut.

 • Veşnicia

  - Bate-o limbă de ceasornic.
  O secundă a murit.
  A furat din poala vremii
  Un crâmpei de infinit.

 • De unde vii

  De unde vii înfrigurată iarnă
  Cu neaua ta şi viscolele tale?
  Cum îţi arăţi, de peste culmi, mustaţa
  Înmărmuresc şi păsări şi izvoare.

 • Din tot ce sunt

  Din tot ce sunt voi mai rămâne dor…
  Şi nici măcar atât.
  Arar, o vreme, poate, mă va căuta,
  Pe calea lui, vreun gând.