Mihai1970 - creaţii proprii

Mihai1970Mihai Firică s-a născut la 26 iulie 1970 în Craiova. A studiat Litere-istorie și Drept, având o specializare post-universitară în Managementul relațiilor internaționale. A urmat mai multe cursuri și stagii de pregătire în jurnalism organizate de CJI în România, Bulgaria și Croația, precum și ale Institutului Diplomatic Român. A debutat ca poet în revista „Ramuri” în 1989, a colaborat cu cele mai importante publicații de cultură din România. Versurile sale au apărut în numeroase publicații, volume și antologii internaționale, fiind traduse în spaniolă, franceză, engleză, chineză, albaneză, sârbă, japoneză, arabă, bulgară, azeră, rusă, italiană. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Oltenia din 1997. În martie 2023 a fost ales Președinte al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. Este vicepreședinte al Asociației Internaționale a Scriitorilor „P. Bogdani” cu sediul în Bruxelles. A ocupat funcția de Secretar de stat în Ministerul Culturii (mai 2020 – februarie 2021) și consilier în cadrul aceluiași minister din 2021.

Activitatea literară și publicistică i-a adus recunoaștere prin decernarea a numeroase premii naționale și internaționale. Pentru volumul de „Biografie sumară” (1996) a primit Premiul pentru debut în poezie al Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”. Cel de-al doilea volum de poezie „Limba șarpelui călător” (1997) a primit Premiul „Marin Sorescu” și Premiul de poezie al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova. În 2006 a apărut o versiune revizuită a volumului „Limba șarpelui călător / The Tongue of Wandering Serpent” în română și engleză. Activitatea jurnalistică a fost consemnată în volumele „Insectarul cu molii” (2004), „Dinastia ticăloșilor” (2010) și “România puzzle. Ilustrate din rezervația de cleptozauri” (Editura „Aius”, 2015), trilogie remarcată de critica de specialitate pentru incisivitate și acuratețea analizei socio-politice. În 2017 a publicat volumul de versuri “Ultimele zile și viața de după”, volum tradus în albaneză, engleză și sârbă. Pentru activitatea literară și jurnalistică a fost distins cu mai multe premii acordate de reviste de prestigiu din România. În 2018 a primit Premiul pentru poezie din partea Asociației Internaționale a Scriitorilor P. Bogdani. Este prezent în numeroase antologii și volume colective atât cu creații lirice, cât și cu studii istorice.
Cunoscut jurnalist de presă scrisă și televiziune, a înființat mai multe cotidiene și publicații de cultură, publicul cunoscându-l mai ales ca realizator de talk-show-uri de televiziune și emisiuni culturale. În 2021 a fost votat de către Parlamentul României ca membru în Consiliul de Administrație al TVR. În 2011, Casa Regală a României i-a acordat „Medalia Regele Mihai I pentru loialitate”.

Fișa de creație
„Biografie sumară” (versuri, Editura Aius, 1996), „Limba șarpelui călător” (versuri, Editura Ramuri, 1997), „Limba șarpelui călător / The Tongue of Wandering Serpent” (română și engleză, Editura Ramuri, 2006), „Insectarul cu molii” (eseuri, Editura F, 2004), „Dinastia ticăloșilor” (eseuri, Aius, 2010), „România puzzle. Ilustrate din rezervația de cleptozauri” (eseuri, Editura „Aius”, 2015), „Ultimele zile și viața de după” (versuri, TracusArte 2017) / „Ianuarie fără tine” (Editura ALMA 2020, Serbia) / „Ultimele zile și viața de după” (ediție romăno-albaneză, Amanda Edit 2020), „Inele pierdute în oceane necunoscute” / „Anillos perdidos en oceanos desconecidos” (NoteBook Poiesis 2020, Chile-USA), „Dragostea cu parfum de migdale amare” (versuri, Editura Vinea 2022).

- - - - - - - - - - -

Distribuie acest autor: