- Acasă
- Ananursa - creaţii proprii
Ananursa - creaţii proprii
Biografie
Ana PODARU s-a născut la 27 oct. 1974, în localitatea Nicolae Bălcescu din Judeţul Bacău. Este fiica lui Alexandru şi Magda. A treia fiică din cei patru copii (Iustina, Cristina și Alexandru). Copilăria şi-o petrece la sat, mirosul cîmpului şi joaca desculţă prin ploaie îi sădesc în suflet, mărturiseşte ea, imaginea frumosului, imaginea libertăţii. Şcoala primară o face în localitatea sa, iar gimnaziul la Liceul Vasile Alecsandri din Bacău. Mama îi dăruieşte comoara cea mai de preţ a sufletului – bunătatea şi iubirea faţă de oameni – iar şcoala cu dascălii săi îi deschid sufletul către poeţii George Bacovia, Eminescu şi Adrian Păunescu. Poeziile lui George Bacovia, va spune, atârnând ca plumbul în adâncul fântânii inimii mele.
Se căsătoreşte cu Iulian si vine la Vulcan în Valea Jiului; din căsătorie rezultă fata( Larisa) si băiatul( Bogdan).
Urmează între anii Scoala sanitară Carol Davila din Petroşani în tip ce lucra la Spitalul din Vulcan Secția Pediatrie după care se transferă ca asistent medical la secția TBC- Pneumoftiziologie, secție ce se transferă ulterior la Spitalul de Urgenţă Petroşani, meserie pe care o profesează cu dăruire şi pasiune.
În anul 2014 pleacă în Marea Britanie, şi lucrează ca asistent medical la Spitalul din Crawley -Sussex Community NHS Trust ,St. Augustinian Care, Maplehurts Nursing Home-Haywards Heath și Woodlands Nursing Home-Burges Hill, Se desparte de soţ şi îşi ia fetiţa cu sine, urmând studiile în St.Pauls Catholic College din Burgess Hill începând cu anul 2014, băiatul locuind în Leeds fiind și el iubitor de poezie și artă plastică, mânuind cu pasiune tehnica grafică.
Debut editorial în poezie:
Firimituri de fericire (Ed. Inspirescu, Colecţia POEŢII SECOLULUI XXI, Baia Mare, 1014, p. 148; Prefaţă, George TERZIU, Ana Podaru sau nevoia de poezie). Cartea este lansată la Vulcan cu sprijinul autorităților locale: Viceprimarul Cristian Merișanu și Primarul Gheorghe Ile, evenimentul fiind foarte bine primit de localnici având o participare de peste 150 de oameni în incinta clădirii primăriei, cu participarea televiziunilor locale și a mass mediei, invitați speciali fiind scriitoarea Silvia Bia Urlih, a scriitoarei Daria Dalin și al edililor locali, emisiune prezentă pe Youtube la Oamenii Văii Jiului- Interviu cu Ana Podaru I și II. După care urmează :
Fluturi în infern – Butterflies in Inferno (Ed. Inspirescu, Baia Mare, 2015, prefată realizată de Liliana Terziu Boianu; ediţie bilingvă română engleză, traducere Lucia Ştefanovici, Eva Halus şi Rudolf Neumaier ; Cartea este lansată în Anglia, la Londra, la Wembley Library din Brent- cu sprijinul Adinei Maglan și al lui Cristian Stâncanu președinte- My Romania Community cu prezența cititorilor români din Londra și a autorităților locale britanice.
13 Octombrie rece. Icarii timpului (Ed. Inspirescu, Baia Mare, 2017, p. 226 ; Prefaţă, Dumitru Velea, Câteva cuvinte de pe patul de spital despre o carte consolatoare a poetei Ana Podaru, şi George Terziu, Cuvântul editorului: Ana Podaru – între căutări şi disoluţia reperelor). Cartea a fost lansata la Constanța la Biblioteca Județeană I.N. Roman cu sprijinul Asociației Astra Dobrogeană- președintă Daria Nicolae și Costin Sârbu-istoric -directorul Muzeului Militar, cu participarea a peste 120 de cititori, fiind prezente televiziunile locale și massmedia,cu prezența autoarei de poezie Liliana Liciu și a scriitoarei de peste Prut- Diana Ciugureanu -Zlatan, președinta fondatoare USELR, localitate unde a participat la emisiunea Cultura pe Coordonate din cadrul TV Litoral, emisiune realizată de istoricul Enache Tușa, fiind prezente la eveniment și alte asociații dobrogene.
Volumele de poezie ale Anei Podaru pot fi găsite în librariile din Londra, Biblioteca Din Nicolae Bălcescu-satul natal, Biblioteca Șansa din Vulcan și Biblioteca Colegiului tehnic din Vulcan, Biblioteca Județeană I.N.Roman din Constanța și în format ebook pe Librăria online.
Debut publicistic cu poezie: Prima apariție a fost în ziarul Națiunea coordonată de redactorul Romeo Tarhon, urmând alte reviste și Antologia ,,Iubirea dincolo de vis''2014 coordonată de Fondatoarea grupului literar,, Popasuri culturale Românești'' -Silvia Urlih-scriitor, dar sufletul ei rămâne în revista Banchetul coordonată de scriitorul redactor șef Dumitru Velea (care-i netezește pașii în literatură fiindu-i și mentor) Anul I, nr. 1+2+3, 2016, p.86-88, revistă al cărui redactor este şi publică poezie număr de număr.
Ana Podaru este prezentă și în ,,Antologia Unghenenilor'' de peste Prut coordonată de Profesorul, scriitor Victor Cobzac- 2017, Antologia ,,Iubiri înrourate'', coordonator Liliana Liciu- 2017, Antologia ,,Nomazii Speranței'', - Coordonator Elena Volcinschi 2017, Antologia, Antologia prieteniei vol.II, coordonator Mirela Minuța Alexa-2017, Antologia ,,Sub zodia poeziei'', coordonator Izabela Tănase-2017, Antologia pentru civilizația creștină- ASCIOR -2017- coordonator Nicolae Mușat.
Publică poezii pe reţelele de socializare, facebook, în diferite grupuri literare, reviste şi publicaţii online, unele poezii i-au devenit recitaluri: pe Youtube poate fi găsit recitalul Nataliei Pintea, iar unele dintre ele i-au devenit cântec, Plouă în suflet, cantautor Florin Ţuţuianu, Spune-mi ceva- cantautor Andreea Dobre, Mama- cantautor Sergiu Pârvulescu. Popeziile sale sunt bine primite şi comentate în Cenaclul Poetic Schenk, poeziile ei fiind prezente și pe alte platforme literare online- Confluente Literare, Amprentele sufletului, Ecreator, Arhiva Literară, Grai Românesc etc. Reviste precum Impact- coordonat de redactorul Vali Nițu, Revista Eminescu, Revista Agero-Stuttgard, Revista Orizonturile bucuriei, Revista Eminesciana coordonată de Lucian Hetco, Radio Metafora-platformă internatională, Revista Agora Literară, , Revista ,,Sintagme Literare''nr. 5 Septembrie 2017-revistă fondată de Geo Găletaru, Revista Roua Stelară- Chișinău2017...etc, poeziile ei fiind recitate pe radiourile online: Radio Enigma, Radio Bluegreen, Radio Prietenia, Radio Vis de taină, Radio Poema, Radio Romantic etc.
Critică: Prefeţe la volumele publicate, de George Terziu, Dumitru Velea; cronici ziare: Ion Olteanu, Firimitura de poezie, în Ziarul Văii Jiului, din 2014 ; Mirela Stângă: ZIUA de Constanța, Cu titlul,, Încă odată mi s-a comfirmat ca dobrogenii sunt oameni de ispravă'' , 17 martie 2017 ; interviuri în diverse publicaţii şi posturi de televiziune, Petroşani, Constanţa.
Premii:Diplomă de excelență pentru talentul literar deosebit- Editura Inspirescu și alte premii oferite de grupurile de poezie online, Premiul Ion D. Sîrbu pentru poezie acordat de Fundaţia Culturală Ion D. Sîrbu Petroşani, pentru volumul Ţipătul lebedei-Cad îngeri din icoane, 2017.
Premiul Editurii-Contraste culturale, 2017-,,Concursul Internațional de poezie ,,Sub zodia poeziei 2017''.
Este membru al Uniunii Scriitorilor Europeni de Limba Română-USELR din anul 2017.
Interviu cu Ana Podaru - Cronica Văii Jiului de Ileana Firțulescu
Înaintea evenimentului lansării volumului de debut Firimituri de fericire din data de 27 octombrie 2014- Vulcan
,,În interviul pe care ni l-a acordat Ana Podaru, vorbește despre sine și nu prea. ,,Se ascunde''... după metaforă, pentru a nu părea că se lamentează și explică griul simțămintelor predominante spunând și ,, asta-i viața!''dar accentuează deschiderea și optimismul.
,,Acasă este acolo unde ești împlinit, iar Dumnezeu a dat pământul ca să fie locuit de oameni''
De când scrii poezie și de unde stilul pe alocuri accentuat de tristeți, de melancolii în tonuri gri? E vorba de trăiri sau de situații ce par pentru tine pecetluite?Ileana Firțulescu
...,,Lumea spunea că le trezesc emoții puternice la citirea versurilor mele, până la plâns...Nu asta este intenția mea. Dar mi-am spus, de ce să nu scriem și despre trăirile dureroase din viață. Poezia în esența ei transmite mesaje. Universul nu este creat doar pentru soare și lună, avem și ploi și furtuni. Sentimentele umane nu sunt numai iubire și fericire. Trăim și dureri mistuitoare. Natura are și ea povestea ei. Ființele vii, oamenii și animalele suferă sau se bucură. Adevărat că noi avem puterea de a naște trăiri pozitive sau negative, că noi suntem In și Yang, de ce să nu scriu ceea ce pot descrie intens?'' Ana Podaru 16 octombrie 2014(fragment)
Ziarul Văii Jiului 28 Octombrie 2014
Cei care nu au cunoscut-o pe Ana Podaru ...Au avut-o în fața ochilor ieri...( la lansarea volumului Fluturi în infern). Vă asigur că au fost zeci de ochi ațintiți spre ea, fiindcă sala de ședință a fost plină- plină, iar cuvintele care s-au spus despre ea au fost dintre cele mai alese. Dar nu spre a o măguli, ci pentru a-i mărturisi că versurile cuprinse în volumul ,, Firimituri de fericire'' sunt asemenea ,,unui cocon ieșit dintr-un vierme de mătase. Sunt ca un fluture eliberat din găoacea sa, spre o lume care o primește cu brațele deschise''. Aceste cuvinte frumoase i le-a spus uitându-se la ea Daria Dalin- scriitor și poet prezent la eveniment.(Fragment)
Gheorghe Olteanu
- Fulgi de zăpadă
Fulgi de zăpadă
-sonet-
Ana PODARU
- Florile locurilor întunecate
M-am zămislit dintr-o picătură de apă căzută din vârful unei stalactite
prelinsă în miezul zilei pe pântecul unei stalagmite
atunci m-am zămislit, la ceasul doisprezece
când printre crăpăturile stâncilor s-a furișat o rază caldă de soare
Adrian Maniu
Al. O. Teodoreanu
Alecu Donici
Alecu Russo
Alexandru Alexianu
Alexandru Bogdanovici
Alexandru Hrisoverghi
Alexandru Macedonski
Alexandru Philippide
Alexandru T. Stamatiad
Alexandru Vlahuţă
Alexei Mateevici
Andrei Mureşanu
Anonim
Anton Pann
Artur Enăşescu
Benjamin Fondane
Bogdan Petriceicu Haşdeu
Calistrat Hogaș
Camil Petrescu
Carmen Sylva
Cezar Bolliac
Cincinat Pavelescu
Constantin Mille
Constantin Negruzzi
Constantin Oprişan
Costache Conachi
Costache Ioanid
Dan Botta
Demostene Botez
Dimitrie Anghel
Dimitrie Bolintineanu
Dosoftei
Duiliu Zamfirescu
Dumitru Iacobescu
Elena Farago
Elena Văcărescu
Emil Botta
Emil Cioran
Eusebiu Camilar
Gavril Rotică
George Bacovia
George Coşbuc
George Ranetti
George Topîrceanu
George Tutoveanu
Gheorghe Sion
Grigore Alexandrescu
Iancu Văcărescu
Ienăchită Văcărescu
Ilarie Voronca
Ioan Budai Deleanu
Ioan Iacob Hozevitul
Ioan S. Neniţescu
Ioanid Romanescu
Ion Barbu
Ion Heliade-Rădulescu
Ion Luca Caragiale
Ion Minulescu
Ion Neculce
Ion Șiugariu
Iosif Trifa
Iulia Haşdeu
Leonid Dimov
Lucian Blaga
Magda Isanos
Mateiu Ion Caragiale
Matilda Cugler-Poni
Mihai Eminescu
Mihail Kogălniceanu
Mihail Săulescu
Mihail Sadoveanu
Mircea Demetriade
Mircea Eliade
Nichifor Crainic
Nichita Stănescu
Nicolae Iorga
Nicolae Labiş
Octavian Goga
Panait Cerna
Radu D. Rosetti
Radu Gyr
Radu Stanca
Ştefan Octavian Iosif
Ștefan Petică
Traian Demetrescu
Tristan Tzara
Tudor Arghezi
Vasile Alecsandri
Vasile Cârlova
Vasile Conta
Vasile Militaru
Veronica Micle
Victor Eftimiu
Virgil Carianopol
Vladimir Streinu
Zorica Laţcu
Agatha Bacovia
Alexandru Andriţoiu
Alexandru Andrieş
Alexandru Busuioceanu
Alexandru Colorian
Alexandru Lungu
Alice Călugăru
Ana Blandiana
Ancelin Roseti
Andrei Ciurunga
Anghel Dumbrăveanu
Ara Alexandru Șișmanian
Aron Cotruș
Arsenie Boca
Aurel Dumitrașcu
Aurel Pastramagiu
Aurel Rău
Benedict Corlaciu
Camil Baltazar
Camil Poenaru
Cassian Maria Spiridon
Cezar Baltag
Cezar Ivănescu
Christian W. Schenk
Claudia Millian Minulescu
Cleopatra Lorințiu
Constanţa Buzea
Constantin Berariu
Constantin Michael-Titus
Constantin Noica
Corneliu Coposu
Corneliu Vadim Tudor
Dan Deşliu
Dan Rotaru
Daniel Drăgan
Daniel Turcea
Dimitrie Ciurezu
Dimitrie Stelaru
Dinu Flămând
Dominic Stanca
Dumitru Corbea
Dumitru Matcovschi
Dumitru Pricop
Elena Armenescu
Elena Liliana Popescu
Emil Brumaru
Emil Isac
Eugen Cioclea
Eugen Ionescu
Eugen Jebeleanu
Filip Brunea-Fox
Gabriela Melinescu
Gellu Dorian
Gellu Naum
Geo Bogza
Geo Dumitrescu
George Călinescu
George Drumur
George Lesnea
George Meniuc
George Ţărnea
Ghenadie Nicu
Gheorghe Grigurcu
Gheorghe Istrate
Gheorghe Pituţ
Gheorghe Tomozei
Gheorghe Zanat
Gherasim Luca
Grigore Hagiu
Grigore Vieru
Horia Vintilă
Ileana Mălăncioiu
Ioan Alexandru
Ioan Flora
Ion Brad
Ion C. Pena
Ion Caraion
Ion Dodu Bălan
Ion Horea
Ion Iuga
Ion Miloș
Ion Monoran
Ion Pillat
Ion Pribeagu
Ion Scriba
Ion Stratan
Ion Vinea
Iulian Boldea
Iulian Vesper
Leo Butnaru
Leonida Lari
Lucian Avramescu
Marcel Breslaşu
Maria Banuș
Mariana Marin
Marin Iorda
Marin Sorescu
Mihai Beniuc
Mihai Codreanu
Mihai Ursachi
Mihu Dragomir
Mircea Cărtărescu
Mircea Ciobanu
Mircea Dinescu
Mircea Ivănescu
Mircea Manolescu
Mircea Micu
Mircea Pavelescu
Mircea Streinul
Miron Radu Paraschivescu
Nicolae Corlat
Nicolae Dabija
Nicolae Davidescu
Nicolae Neagu
Nicolae Țațomir
Nina Cassian
Nora Iuga
Octav Sargețiu
Octavian Paler
Otilia Cazimir
Palaghia Eduard Filip
Paul Sava
Pavel Coruț
Petre Ghelmez
Petre Stoica
Petru Creţia
Radu Cârneci
Radu Tudoran
Rodica Elena Lupu
Romulus Guga
Romulus Vulpescu
Sesto Pals
Simion Stolnicu
Sorin Cerin
Spiridon Popescu
Ştefan Augustin Doinaş
Ştefan Baciu
Stefan Tanase
Ștefania Stâncă
Stephan Roll
Traian Calancia
Traian Chelariu
Traian Dorz
Traian Furnea
Tudor George
Valeria Boiculesi
Valeriu Gafencu
Vasile Copilu-Cheatră
Vasile Posteucă
Veronica Porumbacu
Victor Tulbure
Virgil Diaconu
Virgil Gheorghiu
Virgil Teodorescu
Zaharia Bârsan
Zaharia Stancu
Adam Puslojić
Adelbert von Chamisso
Ady Endre
Afanasii Fet
Ahmad Shamlou
Ahmet Hașim
Alain Bosquet
Albert Camus
Alberto Blanco
Alberto Serret
Alceu
Aldo Palazzeschi
Alejandra Pizarnik
Aleksandr Blok
Aleksandr Puşkin
Aleksandr Soljeniţîn
Alfred de Musset
Alphonse de Lamartine
Amalia Iglesias Serna
Anaïs Nin
Anatole France
André Breton
André Marie Chénier
Anna Ahmatova
Anne Sexton
Antoine de Saint-Exupery
Antonio Machado
Áprily Lajos
Arany János
Arhiloh
Aristóteles España
Arthur Rimbaud
Attila József
Baba Tahir
Babits Mihály
Balázs Béla
Bartók Béla
Bella Ahmadulina
Bertolt Brecht
Blas de Otero
Bob Dylan
Boris Pasternak
Carl Sandburg
Carlos Drummond de Andrade
Cecilia Meireles
Cesar Vallejo
Cesare Pavese
Charles Baudelaire
Charles Bukowski
Charles Guérin
Charles Perrault
Charles Simic
Christian Morgenstern
Cintio Vitier
Concha Urquiza
Dante Alighieri
Dino Campana
Dmitry Merezhkovsky
Dsida Jenő
Du Fu
Edgar Allan Poe
Edith Sodergran
Eduardo Galeano
Edward Estlin Cummings
Edward Hirsch
Efraín Barquero
Efrain Huerta
Elizabeth Barrett Browning
Elizabeth Bishop
Emile Verhaeren
Emily Dickinson
Enriqueta Ochoa
ERĀQI
Erich Fried
Erich Kastner
Estanislao del Campo
Eugenio Montale
Eugenio Montejo
Eunice Odio
Evgheni Evtuşenko
Ezra Pound
Farkas Árpád
Federico Garcia Lorca
Félix Grande
Feodor Dostoievski
Fernando Pessoa
Fiodor Tiutcev
Firdousi
Forugh Farrojzad
Francesco Petrarca
Francois Villon
Franz Kafka
Friedrich Hölderlin
Friedrich Nietzsche
Friedrich von Schiller
Gabriela Mistral
Gabriele d'Annunzio
Georg Trakl
George Gordon Byron
Gérard de Nerval
Gerhard Fritsch
Giambattista Basile
Giorgios Seferis
Giosuè Carducci
Giuseppe Ungaretti
Guillaume Apollinaire
Gunnar Ekelof
Gunter Grass
Gustaf Munch Petersen
Hafez
Heinrich Heine
Henry Wadsworth Longfillow
Henry Wadsworth Longfillow
Hermann Hesse
Herta Muller
Hilde Domin
Homer
Horiguchi Daigaku
Howard Nemerov
Hristo Botev
Iannis Ritsos
Ingeborg Bachmann
Iosif Brodski
Ismail Kadare
Ivan Bunin
Jack Kerouac
Jacques Prevert
Jaishankar Prasad
James Weldon Johnson
Jan Twardowski
Jean de La Fontaine
Jeanne-Marie Leprince de Beaumont
Jenny Joseph
Jidi Majia
Joachim Ringelnatz
Joan Maragall
Johann Wolfgang von Goethe
John Berryman
John Keats
John Milton
Jorge Luis Borges
Jorge Teillier
José Ángel Buesa
José Emilio Pacheco
Jose Hernandez
José Martí
José Saramago
Joy Harjo
Juan Gregorio Regino
Juan Ramón Jiménez
Juana de Ibarbourou
Juhász Gyula
Jules Romains
Julio Cortázar
Julio Flórez Roa
Kabir
Kalidasa
Karin Boye
Kenneth Patchen
Khalil Gibran
Kobayashi Issa
Kobayashi Issa
Kölcsey Ferenc
Konstantin Balmont
Konstantin Simonov
Konstantinos Kavafis
Kostas Varnalis
Kosztolányi Dezső
Krzysztof Kamil Baczyński
Kusano Shinpei
Langston Hughes
Lao Tse
Leopold Sedar Senghor
Lev Tolstoi
Li Po
Lina de Feria
Lisa Zaran
Louis Aragon
Louise Gluck
Ludwig Fulda
Ludwig Uhland
Luis Cernuda
Luis de Góngora y Argote
Marc Chagall
Marc Girardin
Margaret Atwood
Margarita Michelena
Marina Ţvetaeva
Mario Benedetti
Mario Vargas Llosa
Mark Talov
Matsuo Basho
Maurice Maeterlinck
Maxim Gorki
Menelaos Ludemis
Michelangelo
Miguel de Unamuno
Miguel Hernández
Miguel Perez Ferrero
Mihail Lermontov
Moulavi
Murilo Mendes
Nahapet Kuceac
Nancy Morejón
Nazim Hikmet
Nikolai Rubţov
Nikolaus Lenau
Nikolay Gumilyov
Nikos Karouzos
Nima Youshij
Octavio Paz
Odisseas Elytis
Olaf Bull
Omar Khayyam
Ömer Faruk Toprak
Oscar Wilde
Osip Mandelştam
P Mustapaa
Pablo Neruda
Pablo Picasso
Par Lagerkvist
Paramahansa Yogananda
Patrícia Galvão (Pagu)
Paul Celan
Paul Eluard
Paul Valéry
Paul Verlaine
Paulo Coelho
Pavol Janík
Pedro Salinas
Percy Bysshe Shelley
Pierre de Ronsard
Pilinszky János
R. S. Thomas
Rabindranath Tagore
Rafael Alberti
Rafael Obligado
Rainer Maria Rilke
Ralph Waldo Emerson
Rasul Gamzatov
Reményik Sándor
Rene Char
Richard Bach
Rimma Kazakova
Robert Burns
Robert Desnos
Robert Frost
Rolando Cárdenas
Rosario Castellanos
Roy Fisher
Rubén Darío
Rudyard Kipling
Rumi
Ryōkan Taigu
Saadi
Şabestari
Saint-John Perse
Salamon Ernő
Salvatore Quasimodo
Samuel Taylor Coleridge
Sándor Márai
Sandor Petofi
Sappho
Sara Teasdale
Seamus Heaney
Serghei Esenin
Silva Kaputikyan
Sohrab Sepehri
Stephane Mallarme
Stephen Crane
Sylvia Plath
T.S. Eliot
Tadeusz Różewicz
Tahsin Saraç
Taras Șevcenko
Tassos Leivaditis
Ted Hughes
Thomas Moore
Titos Patrikios
Tomas Tranströmer
Tóth Árpád
Vasko Popa
Velimir Hlebnikov
Vera Pavlova
Vicente Aleixandre
Victor Hugo
Vinicius de Moraes
Vladimir Maiakovski
Vladimir Nabokov
Voltaire
Vörösmarty Mihály
W. H. Auden
Walt Whitman
Wang Wei
Wilhelm Busch
William Blake
William Butler Yeats
William Carlos Williams
William Ernest Henley
William Shakespeare
William Wordsworth
Wislawa Szymborska
Yahya Benekay
Yuri Kageyama
Cel mai lung nume de localitate din România format dintr-un singur cuvânt este Streisangeorgiu din judeţul Hunedoara
1934 -A avut loc, în Germania, masacrul împotriva liderilor asociaţiilor politice rivale lui Hitler ("Noaptea cuţitelor lungi").
1941 -S-a născut Larry Hall, cântăreţ american.
Distribuie acest autor: