- Acasă
- Nota de plată
- din ciclul: La “Onete”
În vara lui ’69 turismul era în plină vervă pe litoralul românesc. Avioanele charter cu grupuri de turişti de peste mări şi ţări, soseau și plecau până după miezul nopţii. Aeroportul Mihail Kogălniceanu era situat nu departe de lacul Siutghiol cu frumoasa lui micuţă insulă Ovidiu şi de orăşelul cu acelaşi nume.
Litoralul românesc era în mare vogă la vremea aceea. Majoritatea turiştilor veneau din Europa, Scandinavia si Anglia. În acei ani litoralul Mării Negre era îndeosebi curtat de germanii din est și cei din vest, devenind locul lor preferat de întâlnire, fără formalități și aprobări speciale,...rigida şi faimoasa „Cortină de Fier” a vremurilor de după al II-lea război mondial despărţise nemilos Germania în două țări, deși lipite una de alta, dar aparținând unor sisteme total diferite. Avantaje, mai ales economice, aveau din punctul acesta de vedere și agenţiile de turism Quelle, sau Nekermannn, ca şi cele ale RDG-ului pentru care oferta Mării Negre devenise o afacere foarte rentabilă.
De multe ori, transferurile cu turiști spre și dinspre aeroport fiind programate destul de târziu, ghizii încercau să-şi facă programul serii de aşa manieră, astfel ca deplasarea la aeroport să nu le influienţeze negativ desfăşurarea serii respective. O ştiam bine, pentru că printre ei, mă aflam şi eu. Odată pe săptămână, cam la miezul nopţii, urmam și eu să efectuez acest program destul de anost.
Într-o atmosferă predominantă de vacanţă şi abundând cu tot felul de oferte „pe tavă”, dar şi cu elanul tineresc de atunci, eram în stare să petrecem dansând până la epuizare, ori la barul-discotecă Mioriţa, ori pe terasa Restaurantului Cazino, sau pe ringul de dans al barului de noapte de la ultimul etaj al Hotelului Perla. Nume renumite al’de Sideral, Horia Moculescu, Cornel Guriţă şi multe altele te atrăgeau pe ringul de dans cu muzică şi antren până în zorii zilei.
Dar cum „Patria te chema la datorie”, tot aşa de brusc trebuia de multe ori întreruptă această distracţie. Urma un duş rapid şi schimbatul repede lucrurilor transpirate, după atâta mişcare ritmată, cu îmbrăcăminte legeră şi curată.
Într-una din seri, după dănţăluit, mă cufundasem într-unul din fotoliile din holul hotelului aşteptând autocarul pentru tansferul la aeroport.
De la centrală aveam lista cu hotelurile de unde trebuiau luaţi turiştii ce urmau să zboare în acea seară înapoi spre ţara lor. Plecau cu acelaşi avion cu care venea şi noua serie de turişti. Pe cei prospăt sosiți, împreună cu bagajele lor urma să-i ducem şi să-i debarcăm în Mamaia la hotelurile unde îşi rezervaseră sejour-ul.
În acea seară autocarul nu se lăsă prea mult aşteptat şi curând îl văzui oprind silenţios în faţa hotelului. Marea majoritate a autocarelor erau noi, marca Setra şi ofereau un confort destul de plăcut călătoriei. După un scurt schimb de vorbe cu şoferul, pornirăm imediat având de făcut escale şi de luat turişti de la mai multe hoteluri din Mamaia,...unii chiar din nordul staţiunii, unde erau aşa-zisele Căsuţe, de fapt nişte bungalow-uri modeste pentru tineret, sau pentru perechi mai „subţiri la pungă”. După ce ultimul turist de pe lista mea urcă în autocar, privii până în capătul din spate al autocarului şi văzui că nu mai rămăsese niciun loc liber. Urcaseră toţi turistii menţionaţi pe lista de pasageri.
Asemenea transferuri cu autocarul plin nu erau deloc de mirare în acel sezon. Se auzise doar că sezonul era enorm de aglomerat, chiar „ overbooked”, fără şanse de noi rezervări. Despre motivul stării de fapt se vorbea însă relativ puţin. Ce se întâmplase?
Încă din primele luni ale anului agenţiile ONT din străinătate se treziseră din senin cu enorm de multe solicitări şi rezervări de camere la mai toate hotelurile litoralului şi de-alungul întregului sezon estival. Se zvonise că ar fi fost de fapt rezultatul atitudinei curajoase a României şi a lui Ceauşescu avute cu un an în urmă. Atunci, după Primăvara pragheză, toate celelalte state din Blocul de est, cu excepţia României, conduşi bineînţeles de la Moscova, invadaseră Cehoslovacia. Bineînţeles aceste motive erau demne de reclamă şi având un efect profitabil şi benefic statului român prin atragerea de valută suplimentară în buzunarul ţării. În schimb,acest motiv cu gust patriotic deosebit nu au putut să compenseze cu nimic debandada declanşată ilogic şi destructiv prin supra-ofertarea de locuri de cazare pe litoral, deci peste limita de absorbţie a acestuia.
Rezultatul ? Cândva capacitatea de cazare a hotelurilor fu depăşită de numărul de turişti veniţi la odihnă pe litoral, iar noi ghizii furăm chemaţi şi instruiţi la centrala ONT ca nişte viitoare organe de ordine create ad-hoc şi gratis pe deasupra. Concret, am fost nevoit personal să scot de pe listele hotelurilor unde locuiau şi turiştii grupului meu, numele turiştilor români sosiţi şi ei la odihnă şi soare după un an de muncă şi care erau cazaţi în camere „ single”. Când le-am bătut însă la uşă şi le-am descris situaţia critică privind lipsa acută de spaţiu de cazare, rugându-i să dea dovadă de înţelegere şi compasiune pentru turiştii străini veniţi și rămaşi în aşteptare de camere, mulţi îmi trântiră uşa în nas. Le cerusem efectiv să-şi ia bagajele şi să se mute în camere împreună cu alte persoane necunoscute lor, pentru a mai crea astfel câteva noi locuri de cazare,... alţii m-au făcut să intru în pământ de ruşine,...o uşă îmi fu deschisă de către o profesoară mai în vârstă, care măsurându-mă din cap până în picioare, îmi atrase atenţia să-mi măsor cuvintele,... îmi replică în plus spunându-mi că ea, care educă şi îi învaţă carte pe alţii ca mine, i-aş fi putut fi elev, sau chiar fiu,...iar eu acum, continuă ea, apăream ca unul care o scotea din cameră, care oricum fusese rezervată şi plătită de dânsa corespunzător şi nicidecum condiţionată de naţionalitate, sau de „culoarea” monedei de plată!
Eram într-o stare penibilă şi de nedescris mai ales că multe din tentativele mele de corectare a unei situaţii de care nu mă făceam vinovat cu nimic se soldaseră cu eşec. În schimb noi ghizii nu puteam nici să comentăm, ci trebuia să dăm un exemplu de supunere şi aceasta numai pentru binele turiştilor străini platitori de valută forte.
Personal, după ce a trebuit să eliberez camera unde locuisem până atunci împreună cu un alt ghid, am fost nevoit să dorm în multe din acele nopţi pe o saltea mai mult improvizată, sub scara de la parter a hotelului. Norocul că în cazul meu salvarea a venit nu mult după aceea, după o discuţie avută la barul hotelului cu o turistă mărinimoasă din grupul meu de turişti. Aflând de soarta noastră de ghizi care dormeam în astfel de condiţii, mi-a oferit găzduire în camera ei pentru restul de câteva zile cât mai avea de stat la Mamaia. Trebuie însă să o spun că şi aceasta, deşi fără obligaţii, totuşi cu oarecare „compromise”, de data asta însă destul de plăcute,...cum de altfel oricine îşi poate închipui.
Pe acest fond și nu lipsit de surprize de tot felul, mai mult, sau mai puţin amuzante, veni şi o seară a unui transfer de turişti la şi de la aeroport, o seară-coşmar pe care cu siguranță nu o voi uita niciodată.
Plecarăm în acea seară de pomină de la un ultim hotel unde se urcaseră şi restul de turişti cu destinaţia aeroportul Kogălniceanu. Pe drum, mai toţi turiştii moţăiau cufundați în scaunele lor, în obscuritatea plăcută din autocar, nederanjată nicidecum de lumina albastră a micilor plafoniere. O călătorie lină, pe fondul unei muzici nocturne liniştitoare şi mângâiaţi de briza răcoritoare a aerului condiţionat al maşinii. În jumătatea de oră cât dură călătoria nu aveam de anunţat nimic la microfonul maşinii. Se ajungea fără probleme la aeroport, iar ceeace s-ar fi avut de spus, se spusese deja anterior scurtei călătorii prin noapte.
Odată ajunşi, pe locurile de parcare din faţa aeroportului se vedeau deja sosite şi alte autocare. Aduseseră turişti şi din celelalte staţiuni de pe litoral. Aceştia urmau să zboare toţi în aceeaşi noapte, dar bineînţeles cu diverse companii şi în diferite direcţii.
Coborâţi acum din autocare turiştii îşi aşteptau în ordine valizele pe care şoferul şi ajutorul lui le scoteau din cala maşinii şi le înmânau acestora. Se simţea cum toţi erau nerăbdători să se vadă în avion, zburând spre casele lor.
Înainte de controlul vamal şi al paşapoartelor la ghişeele de frontieră, în sala de aşteptare fiecare turist urma să fie identificat pe listele de plecare şi informat de către ghidul responsabil la ce poartă trebuie să se prezinte după anunţarea începerii îmbarcării. Afişajul electronic lipsea la vremea aceea. Delegatul ONT-ului din aeroport colecta apoi listele de la ghizi şi le centraliza pentru predarea lor mai departe la companiile aeriene respective din aeroport. Imediat după aceea ghidul respectiv trebuia să se prezinte la ghişeul ONT din aeroport şi să plăteasca taxa de aeroport obligatorie pentru fiecare călător.
Pentru efectuarea plăţilor fiecare dintre noi aveam la dispozitie un carnet de cecuri. Ajuns şi eu cu turiştii mei în sala de aşteptare, erau adunaţi deja acolo mulţi alţi turişti proveniţi şi din alte staţiuni... Unii moţăiau în scaunele din holul mare al aeroportului, alţii stăteau de vorbă, sau încercau să-şi stăpânească copiii obosiţi sau iritaţi după o zi lungă şi excitantă din cauza plecării...Unii avuseseră sejour-uri doar de o săptămână, iar alţii, se vedea pe chipurile lor arse de soare, se bronzaseră două, sau chiar trei săptămâni la Marea Neagră.
Pe când stăteam de vorbă cu un turist din grupa celor veniţi cu autocarul meu, veni din spatele meu o colegă, delegata grupului din Eforie, care îmi şopti la ureche că ar fi mari probleme cu locurile la avion. La început nu am putut realiza despre ce era vorba, dar după scurt timp, după ce l-am întrebat pe delegatul aeroportului, aflai cu stupoare ultima „bombă”. Contractările şi rezervările făcute în străinătate de agenţiile ONT peste capacităţile existente pe litoral se făcuseră resimţite nu numai în criza de locuri de cazare, ci și acum. Criza se amplificase de fapt şi scăpase de sub orice control. Ca un lanţ al slăbiciunilor, acum se repercutase şi asupra capacităţilor limitate de călători pe avioane. Astfel se ajunsese la o sumă de călători programaţi pentru una şi aceeaşi dată de plecare cu mult mai mare decât numărul de locuri al avionului ce urma să plece. Se știa că la orice zbor de plecare, se adunau pe lângă turiştii veniţi pentru o săptămână şi unii veniţi pentru două, trei sau chiar patru săptămâni.
.........................
La întrebarea mea -„ce facem acum?” nu primii decât un răspuns evaziv şi total iresponsabil, care suna:... -„fiecare să se descurce cum poate!”
Reîntors la locul de aşteptare unde parcasem turiştii mei, mi-am dat seama după feţele lor că vestea cea cumplită le parvenise deja din alte colţuri... m-au înconjurat imediat asaltându-mă cu întrebarea dacă este adevarat că nu toţi vor putea pleca cu zborul planificat. Am încercat să-i liniştesc oarecum, spunându-le că voi lămuri situaţia cu Direcția aeroportului, după care le voi putea comunica exact soluţia,... dar era foarte greu să-i domolesc...erau neliniştiţi şi mi-am dat seama cât de greu va fi să ieşim la un liman.
De la reprezentantul societăţii aeriene aflai că avionul care urma să sosească în următoarea jumătate de ora de la Copenhaga avea un anumit număr de locuri. Din calculele şi din listele cu numele turiştilor mei aflaţi pe aeroport şi planificaţi pentru zborul respectiv reieşiau însă în plus cam 7-8 persoane. Nu aflasem de la ceilalţi ghizi de pe aeroport câţi turişti aveau ei în plus faţă de capacităţile celorlalte avioane ce urmau să plece în aceeaşi noapte şi în alte direcţii. Discuţiile aprinse şi însoţite chiar de strigătele din jur te făceau să simţi din plin tensiunea care predomina în aşteptarea plecării.
Cu greu găsii pe cineva mai important din conducerea aeroportului. Acesta îmi spuse clar şi fără ocolişuri că unii din turişti urmau să rămână în aeroport până la urmatorul zbor. Mă asigură că acesta urma să fie organizat în mod special de către centrala de la București.
Revenit la turiştii mei care mă aşteptau nerăbdători, le povestii cum stau lucrurile şi în ciuda replicilor lor nesatisfăcute îi rugai să se consulte între ei şi să decidă cine poate să rămână să aştepte zborul următor. Din acel moment am trăit o emoţionantă scenă de rugăminţi insistente şi chiar însoţite de lacrimi în ochii unora...unul veni şi îmi spuse că dacă luni nu este la servici, riscă de a fi dat afară din firma unde lucra de puţin timp şi pus pe drumuri,...o doamnă între două vârste, îmi destăinui şi ea înlăcrimată că o sunaseră rudele ei spunându-i cum că mama ei trăgea să moară şi de aceea trebuia să zboare cât de repede...o pereche mai tânără îmi spuseră ca trebuiau să-şi ducă copilul la şcoală la începutul săptămânii,...că şcoala ar fi fost la mare depărtare de satul lor și că până acolo trebuiau să facă o deplasare mai anevoiasă,... în sfârşit multe cazuri şi cărora din păcate nu le puteam răspunde nimic pe loc.
Culmea fu în acele momente să fiu asaltat şi de turişti pe care nu îi cunoşteam şi care nu făceau parte din grupul adus de mine la aeroport. Spunându-le să se adreseze ghizilor lor, îmi răspunseră alarmaţi, chiar revoltaţi, că aceştia nu mai erau de găsit. Pe unii îi văzuseră puţin mai înainte plecând cu autocarul înapoi spre staţiunile de unde veniseră. Unii erau atât de nervoşi, încât am trăit senzaţia mai că m-ar fi linşat pe mine... Am încercat să-i potolesc pe fiecare în parte şi gândesc acum că în final am avut şi puţin noroc, mai ales că rămăsesem singur cu atâţia turişi în aeroport la ora aceea tărzie de la miezul nopţii. Am reluat listele de pasageri pentru cele 3 plecări care erau planificate în următoarele două ore jumătate, inclusiv pentru turiştii care îmi căzuseră mie pe cap. Acum rezultau 17 turişti în plus, din care trei copii mai mici. După relativ lungi parlamentări, găsii înţelegere în special din partea unora mai tineri şi care în final au acceptat să zboare cu următoarele avioane ce urmau să fie puse la dispoziţie. Urmau să primească în continuare o masă caldă şi îngrijirea necesară până la următorul avion.
A urmat operaţiunea de plată a taxei de aeroport, ... aici era mai greu pentrucă acum îmi revenea mie să o fac, inclusiv pentru ceilalţi turişti ai căror ghizi, după panica declanşată pe aeroport, parcă se evaporaseră. Plecaseră în grabă înapoi în staţiunile de unde veniseră, dorind cu siguranţă să evite stress-ul provocat. Hotărâi imediat să fac plata implicit şi pentru aceştia, deoarece fără taxă plătită nu ar fi putut să obţină boarding-card-ul de îmbarcare. Bineînţeles că nu mai era timp de identificare exactă a turiştilor necunoscuţi mie, listele de pasageri fiind în mâinile ghizilor dispăruţi fără urmă. Noroc că plata cu cec a taxei de aeroport nu se făcea nominal, ci numai pe bază de număr de turişti.
I-am însoţit pe turiştii care plecau imediat până la controlul vamal şi îmi luai rămas bun scuzându-mă în numele Agenţiei Litoral... Ceilalţi turişti care rămăseseră la sol fură preluaţi de un reprezentant sl aeroportului. Conduşi spre sala de aşteptare, urmau acolo să primească de băut şi un mic dejun până la următoarele zboruri programate. Cu aceasta răsuflai oarecum uşurat şi mă îndreptai spre autocarul cu care venisem. Pornirăm înapoi spre Mamaia şi curând ajunserăm la hotelul unde locuiam eu. De fapt hotelul sub a cărui scară la parter urma să mă „odihnesc” şi în următoarele nopți, până la revenirea la normal a situaţiei.
Epilog:
În următorul an lucram ca stagiar la serviciul de export al unui mare Combinat siderurgic din vremea aceea. Intr-una din zile în cutia poştală găsii un plic purtând sigla de atunci a ONT-ului Bucureşti. L-am deschis repede, după care citii cu mare stupoare cele scrise pe hârtia cu en-tete-ul cunoscut.
Se menţiona sec că în decursul activităţii mele de ghid turistic pe litoral, urmare unor plăţi nejustificate efectuate cu cecul încredinţat mie, datoram ONT-ului o sumă de bani, destul de picantă mie, la început de carieră. Nu lipseau nici dobânzile penalizatoare pentru perioada scursă de la momentul plăţii. Era vorba exact despre plăţile făcute de mine în acea noapte teribilă de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu,...bineînţeles numai acelea făcute pentru turiştii care nu aparţineau grupului meu. Plătisem pentru un număr de turişti mai mare decât al celor cu care venisem eu la aeroport.
Mi-am amintit exact că o făcusem conştient, pentru a nu lăsa în urmă, părăsiţi pe aeroport, pe acei turişti nemulţumiti şi revoltaţi de situaţia extremă creată de o autoritate română. Iar acum, drept răsplată şi semn de mulţumire din partea celor pe care îi reprezentasem onorabil pentru a le păstra numele nealterat, primeam tocmai eu o murdară Notă de plată.
Justificarea mea letrică care a urmat, plină și ea de revoltă şi alergică faţă de superficialitatea şi ignoranţa unor funcţionari „cu mânecuţe”, dar fără multă substanţă cenuşie, a fost însă cu siguranţă reconsiderată şi sper pozitiv apreciată, pentrucă de atunci nu am mai auzit nimic din partea ONT-ului.
Happy End!
Împărtăşeşte-ne opinia ta:
Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Adrian Maniu
Al. O. Teodoreanu
Alecu Donici
Alecu Russo
Alexandru Alexianu
Alexandru Bogdanovici
Alexandru Hrisoverghi
Alexandru Macedonski
Alexandru Philippide
Alexandru T. Stamatiad
Alexandru Vlahuţă
Alexei Mateevici
Andrei Mureşanu
Anonim
Anton Pann
Artur Enăşescu
Benjamin Fondane
Bogdan Petriceicu Haşdeu
Calistrat Hogaș
Camil Petrescu
Carmen Sylva
Cezar Bolliac
Cincinat Pavelescu
Constantin Mille
Constantin Negruzzi
Constantin Oprişan
Costache Conachi
Costache Ioanid
Dan Botta
Demostene Botez
Dimitrie Anghel
Dimitrie Bolintineanu
Dosoftei
Duiliu Zamfirescu
Dumitru Iacobescu
Dumitru Theodor Neculuță
Elena Farago
Elena Văcărescu
Emil Botta
Emil Cioran
Eusebiu Camilar
Gavril Rotică
George Bacovia
George Coşbuc
George Ranetti
George Topîrceanu
George Tutoveanu
Gheorghe Sion
Grigore Alexandrescu
Iancu Văcărescu
Ienăchită Văcărescu
Ilarie Voronca
Ioan Budai Deleanu
Ioan Iacob Hozevitul
Ioan S. Neniţescu
Ioanid Romanescu
Ion Barbu
Ion Heliade-Rădulescu
Ion Luca Caragiale
Ion Minulescu
Ion Neculce
Ion Șiugariu
Iosif Trifa
Iulia Haşdeu
Leonid Dimov
Lucian Blaga
Magda Isanos
Mateiu Ion Caragiale
Matilda Cugler-Poni
Mihai Eminescu
Mihail Kogălniceanu
Mihail Săulescu
Mihail Sadoveanu
Mircea Demetriade
Mircea Eliade
Nichifor Crainic
Nichita Stănescu
Nicolae Iorga
Nicolae Labiş
Octavian Goga
Panait Cerna
Radu D. Rosetti
Radu Gyr
Radu Stanca
Ştefan Octavian Iosif
Ștefan Petică
Traian Demetrescu
Tristan Tzara
Tudor Arghezi
Vasile Alecsandri
Vasile Cârlova
Vasile Conta
Vasile Militaru
Veronica Micle
Victor Eftimiu
Virgil Carianopol
Vladimir Streinu
Zorica Laţcu
Agatha Bacovia
Alexandru Andriţoiu
Alexandru Andrieş
Alexandru Busuioceanu
Alexandru Colorian
Alexandru Lungu
Alice Călugăru
Ana Blandiana
Ancelin Roseti
Andrei Ciurunga
Anghel Dumbrăveanu
Ara Alexandru Șișmanian
Aron Cotruș
Arsenie Boca
Aurel Dumitrașcu
Aurel Pastramagiu
Aurel Rău
Benedict Corlaciu
Camil Baltazar
Camil Poenaru
Cassian Maria Spiridon
Cezar Baltag
Cezar Ivănescu
Christian W. Schenk
Claudia Millian Minulescu
Cleopatra Lorințiu
Constanţa Buzea
Constantin Berariu
Constantin Michael-Titus
Constantin Noica
Corneliu Coposu
Corneliu Vadim Tudor
Dan Deşliu
Dan Rotaru
Daniel Drăgan
Daniel Turcea
Dimitrie Ciurezu
Dimitrie Stelaru
Dinu Flămând
Dominic Stanca
Dumitru Corbea
Dumitru Matcovschi
Dumitru Pricop
Elena Armenescu
Elena Liliana Popescu
Emil Brumaru
Emil Isac
Eugen Cioclea
Eugen Ionescu
Eugen Jebeleanu
Filip Brunea-Fox
Gabriela Melinescu
Gellu Dorian
Gellu Naum
Geo Bogza
Geo Dumitrescu
George Călinescu
George Drumur
George Lesnea
George Meniuc
George Ţărnea
Ghenadie Nicu
Gheorghe Azap
Gheorghe Grigurcu
Gheorghe Istrate
Gheorghe Pituţ
Gheorghe Tomozei
Gheorghe Zanat
Gherasim Luca
Grigore Hagiu
Grigore Vieru
Horia Vintilă
Ileana Mălăncioiu
Ioan Alexandru
Ioan Flora
Ion Brad
Ion C. Pena
Ion Caraion
Ion Dodu Bălan
Ion Horea
Ion Iuga
Ion Miloș
Ion Monoran
Ion Pachia-Tatomirescu
Ion Pillat
Ion Pribeagu
Ion Scriba
Ion Stratan
Ion Vinea
Iulian Boldea
Iulian Vesper
Leo Butnaru
Leonida Lari
Lucian Avramescu
Marcel Breslaşu
Maria Banuș
Mariana Marin
Marin Iorda
Marin Sorescu
Mihai Beniuc
Mihai Codreanu
Mihai Ursachi
Mihu Dragomir
Mircea Cărtărescu
Mircea Ciobanu
Mircea Dinescu
Mircea Ivănescu
Mircea Manolescu
Mircea Micu
Mircea Pavelescu
Mircea Streinul
Miron Radu Paraschivescu
Nichita Danilov
Nicolae Corlat
Nicolae Dabija
Nicolae Davidescu
Nicolae Neagu
Nicolae Țațomir
Nina Cassian
Nora Iuga
Octav Sargețiu
Octavian Paler
Otilia Cazimir
Palaghia Eduard Filip
Paul Sava
Pavel Boțu
Pavel Coruț
Petre Ghelmez
Petre Stoica
Petru Creţia
Radu Cârneci
Radu Tudoran
Rodica Elena Lupu
Romulus Guga
Romulus Vulpescu
Sesto Pals
Simion Stolnicu
Sorin Cerin
Spiridon Popescu
Ştefan Augustin Doinaş
Ştefan Baciu
Stefan Tanase
Ștefania Stâncă
Stephan Roll
Theodor Damian
Traian Calancia
Traian Chelariu
Traian Dorz
Traian Furnea
Tudor George
Valeria Boiculesi
Valeriu Gafencu
Vasile Copilu-Cheatră
Vasile Posteucă
Veronica Porumbacu
Victor Tulbure
Virgil Diaconu
Virgil Gheorghiu
Virgil Teodorescu
Zaharia Bârsan
Zaharia Stancu
Adam Puslojić
Adelbert von Chamisso
Ady Endre
Afanasii Fet
Ahmad Shamlou
Ahmet Hașim
Alain Bosquet
Albert Camus
Alberto Blanco
Alberto Serret
Alceu
Aldo Palazzeschi
Alejandra Pizarnik
Alejo Carpentier y Valmont
Aleksandr Blok
Aleksandr Puşkin
Aleksandr Soljeniţîn
Alexander Penn
Alfred de Musset
Alphonse de Lamartine
Amalia Iglesias Serna
Anaïs Nin
Anatole France
André Breton
André Marie Chénier
Anna Ahmatova
Anne Sexton
Antoine de Saint-Exupery
Antonio Machado
Áprily Lajos
Arany János
Arhiloh
Aristóteles España
Arthur Rimbaud
Attila József
Baba Tahir
Babits Mihály
Balázs Béla
Bartók Béla
Bella Ahmadulina
Bertolt Brecht
Blas de Otero
Bob Dylan
Boris Pasternak
Carl Sandburg
Carlos Drummond de Andrade
Cecilia Meireles
Cesar Vallejo
Cesare Pavese
Charles Baudelaire
Charles Bukowski
Charles Guérin
Charles Perrault
Charles Simic
Christian Morgenstern
Cintio Vitier
Concha Urquiza
Dante Alighieri
David Avidan
Dino Campana
Dmitry Merezhkovsky
Dsida Jenő
Du Fu
Edgar Allan Poe
Edith Sodergran
Eduardo Galeano
Edward Estlin Cummings
Edward Hirsch
Efraín Barquero
Efrain Huerta
Eli Galindo
Elizabeth Barrett Browning
Elizabeth Bishop
Emile Verhaeren
Emily Dickinson
Enriqueta Ochoa
ERĀQI
Erich Fried
Erich Kastner
Estanislao del Campo
Eugenio Montale
Eugenio Montejo
Eunice Odio
Evgheni Evtuşenko
Ezra Pound
Farkas Árpád
Federico Garcia Lorca
Félix Grande
Feodor Dostoievski
Fernando Pessoa
Fiodor Tiutcev
Firdousi
Forugh Farrojzad
Francesco Petrarca
Francois Villon
Franz Kafka
Friedrich Hölderlin
Friedrich Nietzsche
Friedrich von Schiller
Gabriela Mistral
Gabriele d'Annunzio
Georg Trakl
George Gordon Byron
Gérard de Nerval
Gerhard Fritsch
Giambattista Basile
Giorgios Seferis
Giosuè Carducci
Giuseppe Ungaretti
Guillaume Apollinaire
Gunnar Ekelof
Gunter Grass
Gustaf Munch Petersen
Hafez
Heinrich Heine
Henry Wadsworth Longfillow
Henry Wadsworth Longfillow
Hermann Hesse
Herta Muller
Hilde Domin
Homer
Horiguchi Daigaku
Howard Nemerov
Hristo Botev
Iannis Ritsos
Ingeborg Bachmann
Iosif Brodski
Ismail Kadare
Ivan Bunin
Jack Kerouac
Jacques Prevert
Jaishankar Prasad
James Weldon Johnson
Jan Twardowski
Jean de La Fontaine
Jeanne-Marie Leprince de Beaumont
Jenny Joseph
Jidi Majia
Joachim Ringelnatz
Joan Maragall
Johann Wolfgang von Goethe
John Berryman
John Keats
John Milton
Jorge Luis Borges
Jorge Teillier
José Ángel Buesa
José Antonio Ramos Sucre
José Emilio Pacheco
Jose Hernandez
José Martí
José Saramago
Jose Watanabe
Joy Harjo
Juan Gregorio Regino
Juan Ramón Jiménez
Juana de Ibarbourou
Juhász Gyula
Jules Romains
Julio Cortázar
Julio Flórez Roa
Kabir
Kalidasa
Karin Boye
Kenneth Patchen
Khalil Gibran
Kobayashi Issa
Kobayashi Issa
Kölcsey Ferenc
Konstantin Balmont
Konstantin Simonov
Konstantinos Kavafis
Kostas Varnalis
Kosztolányi Dezső
Krzysztof Kamil Baczyński
Kusano Shinpei
Langston Hughes
Lao Tse
Leopold Sedar Senghor
Lev Tolstoi
Li Po
Lina de Feria
Lisa Zaran
Louis Aragon
Louise Gluck
Ludwig Fulda
Ludwig Uhland
Luis Cernuda
Luis de Góngora y Argote
Marc Chagall
Marc Girardin
Margaret Atwood
Margarita Michelena
Marina Ţvetaeva
Mario Benedetti
Mario Vargas Llosa
Mark Talov
Matsuo Basho
Maurice Maeterlinck
Maxim Gorki
Menelaos Ludemis
Michelangelo
Miguel de Unamuno
Miguel Hernández
Miguel Perez Ferrero
Mihail Lermontov
Moulavi
Murilo Mendes
Nahapet Kuceac
Nancy Morejón
Nazim Hikmet
Nikolai Rubţov
Nikolaus Lenau
Nikolay Gumilyov
Nikos Karouzos
Nima Youshij
Octavio Paz
Odisseas Elytis
Olaf Bull
Omar Khayyam
Ömer Faruk Toprak
Oscar Wilde
Osip Mandelştam
P Mustapaa
Pablo Neruda
Pablo Picasso
Par Lagerkvist
Paramahansa Yogananda
Patrícia Galvão (Pagu)
Paul Celan
Paul Eluard
Paul Valéry
Paul Verlaine
Paulo Coelho
Pavol Janík
Pedro Salinas
Percy Bysshe Shelley
Pierre de Ronsard
Pilinszky János
R. S. Thomas
Rabindranath Tagore
Rafael Alberti
Rafael Obligado
Rainer Maria Rilke
Ralph Waldo Emerson
Rasul Gamzatov
Reményik Sándor
Rene Char
Richard Bach
Rimma Kazakova
Robert Burns
Robert Desnos
Robert Frost
Rolando Cárdenas
Rosario Castellanos
Roy Fisher
Rubén Darío
Rudyard Kipling
Rumi
Ryōkan Taigu
Saadi
Şabestari
Saint-John Perse
Salamon Ernő
Salvatore Quasimodo
Samuel Taylor Coleridge
Sándor Márai
Sandor Petofi
Sappho
Sara Teasdale
Seamus Heaney
Serghei Esenin
Silva Kaputikyan
Sir Muhammad Iqbal
Sohrab Sepehri
Stephane Mallarme
Stephen Crane
Sylvia Plath
T.S. Eliot
Tadeusz Różewicz
Tahsin Saraç
Taras Șevcenko
Tassos Leivaditis
Ted Hughes
Thomas Moore
Titos Patrikios
Tomas Tranströmer
Tóth Árpád
Vasko Popa
Velimir Hlebnikov
Vera Pavlova
Vicente Aleixandre
Victor Hugo
Vinicius de Moraes
Vladimir Maiakovski
Vladimir Nabokov
Voltaire
Vörösmarty Mihály
W. H. Auden
Walt Whitman
Wang Wei
Wilhelm Busch
William Blake
William Butler Yeats
William Carlos Williams
William Ernest Henley
William Shakespeare
William Wordsworth
Wislawa Szymborska
Yahya Benekay
Yuri Kageyama
Planetele nu sunt atât de mari şi fierbinţi precum stelele şi nu emit lumină proprie. Ele au fost formate din acelaşi nor de gaz şi praf din care a fost format Soarele.
1922 -S-a născut scriitorul Zamfir Vasiliu.
1970 -A murit episcopul unit român Iuliu Hossu, membru de onoare al Academiei Române (n.30.01.1885).
”Poezia sa, în cea mai mare parte, deşi construită în note grave
Cuvinte mari, abia atingându-se..., valery
Cultivare, cultură și împărtășire!
Zidul de Mărgean, narcispurice
Scrierile poetului conțin informații atât despre motivele și
Trilogia HISTORIARUM, nicu hăloiu
Cartea poate fi achiziționată de pe site: libris.ro
Pelerin pe Calea Luminii - 101 sonete creștine, maria.filipoiu
Vă mulțumesc din suflet domnule Andrei Stomff, pentru minunata carte
Zidul de Mărgean, Emilian Lican
Distribuie: