- Acasă
- Dezbateri Generale
- Astăzi este ziua mondială a poeziei
Astăzi este ziua mondială a poeziei
Îmi este dor de începuturile timide ale acestiu site, de comentariile si interacțiunea dintre cei care postam la început... Îmi este dragă poezia și vreau să spun din tot sufletul La mulți ani, făuritorilor ei !
mirimirela,
marți, 21 martie 2017
Împărtăşeşte-ne opinia ta:
Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Comentarii:
D-le Blacks! Am observat că acel comentariu al D-voastră, a ajuns iar la locul lui. Așa cum poezia aceasta a fost un răspuns la comentariul D-voastră locul ei este, de fapt, aici.
Răspuns lui Blacks – poetul pe care-l stimez
Prostuța mediocritate
Se tot pretinde ca măreață
Amestecându-se în toate
Ca târgoveața de la piață.
În aiurelile de modă
Își schimbă părul și-apucarea
Privind în juru-i ca un vodă
Când nu i-a mai ticnit mâncarea.
Înțelepciunea sa cârpită
Din zdrențele multicolore
Spre veșnicie e grăbită
Cu scunde glorii doar de ore.
Tot căutând cuiva să placă
Ea prețuiește mărunțișul,
Cu vorbe-n bale se apleacă
Ca să dărâme curmezișul.
C-obrazul vag în fericire
Jucată de-o strâmbată mască
Nu știu ce spune de iubire
Și prin cuvinte iar mai cască.
Simțindu-se pe loc stăpână:
(Obrăznicia bate asul!)
Ea nu se vede că-i cadână
Bătrână de-și târăște pasul.
N-o scapă hainele moderne
Și fraze știrbe, motolite
Căci vremea peste ea așterne
Uitarea-n file-ngălbenite.
Dar când o văd vârâtă-n vorbă
Cu-apucătura ei scârboasă,
Fugind de sufletu-i de torbă
Descopăr viața că-i frumoasă.
Doar mai departe de la baba
În boarfe-n țurțuri și în mini -
Să nu m-atingă ea cu laba
Și cu versificări meschine.
Așa că vezi, frate Vasile,
Găsii folos de-a ei prostie:
Nu m-amăgesc versuri debile
Precum că ele-s Poezie!
Victor Bragagiu
Veacul XX, fără îndoială, a fost veacul „izmelor”. Ateizme, darvinizme, comunizme, feminizme și alta maladii nebune, ne-au atacat mințile, încredințându-ne că ele ne dau libertate. Dar libertatea fără responsabilitate este crimă. Ceea ce și s-a întâmplat. Oamenii au început a se vedea urâți, schilozi, absurzi. Și arta (unde au năvălit astfel de creaturi) ajuta ca aceasta să devină o normalitate. Am fost și eu „liber”, d-le Blacks(de fapt vă cunosc numele, dar fără acceptul D-voastră...înțelegeți), și am ajuns cu gâtu-n laț. Dar Dumnezeu m-a scos din ștreang și mi-a dat pe de asupra și Credință. Isus mi-a dat Libertate, dar și Responsabilitatea de a rămâne Om. Iar Omul a fost creat frumos și pentru a fi frumos. Ați auzit, presupun de noțiunea „arta frumoasă”? Ei, iată că poezia modernă română este „arta urâtă”. Acei care s-au deprins să fie sluți, urâcioși, „păcătoși”, cum li se mai zice, s-au deprins cu dânsa de parcă ea ar fi firească. Dar sunt încă oameni care tind spre frumusețe, spre ideal. Iată de unde aveți această luptă. Nu vă socotiți în chipul ăsta:„Nu știu, poate eu sunt de modă veche și nu văd trendul poeziei.” Sunteți tocmai un om normal care încă deosebește ce este frumos și ce este urât. Mulți, din păcate, nu mai simt nimic. Dar azi eu am fericirea de a citi NUMAI oameni frumoși și învăț de la dânșii Frumusețea. Că unii din ei au scris foarte demult, nu importă. Poezia nu se învechește niciodată. Ea este veșnic proaspătă. Prostia omenească vrea să arate mereu modernă. Dar e veche de când e lumea. Nu există nici un fel de „poezie clasică” și „poezie modernă”. Asta e o simplă capcană, ca noi să înțelegem că ceea ce se scrie frumos este„clasic” adică trecută. Iar sluțirile de modă sunt „moderne” adică – proaspete. Este numai Poezie și nepoezie. Modernizmul este numai nepoezie. Dar acești indivizi nu se rușinează deloc. Și noi privim cum în fața noastră o tearfă își bate joc de o mamă și soție cinstită, un curvar râde de un soț și tată bun, un hoțoman de un om cinstit, un ateu animalic de un om spiritual. Privim și ne temem. Asta-i tot. De asta acest râs se numește azi – poezie. Sunt Om eliberat de Dumnezeu. Și am puterea și îndrăzneala, în fața mascaralei obraznice, fără educație, fără conștiință, fără omenie, fără simț(de orice fel) să spun hotărât: NU! și NICIODATĂ!
bragagiu
miercuri, 12 aprilie 2017
Îmi pare rău, d-le Blacks, dar, cred eu, că vă greșiți. Nimeni nu vă va răspunde la acel comentariu(încă nu-s încrezut dacă l-au citit măcar în întregime). Anul trecut, cam pe vremea aceasta, am scris undeva că site-ul s-a prefăcut într-o simplă pagină de facebook. Și cuvintele nu mi le retrag. Dacă site-ul de poezie este doar un mijloc de a-ți tipări operele, asta-i de acum o pagină de facebook. Ceea ce vedem, din păcate, și aici. Un site de poezie, după părerea mea, trabuie să fie un program de STUDIERE. De aceea partea dreaptă a acestui site m-a bucurat tot timpul. În afară de momente când citeam vreun poet foarte iubit de mine „tradus” de unii traducători români moderni. Dacă cei care se îmbulzesc pe partea stângă ar fi avut măcar stimă de Poezie, ei, bineînțeles s-ar fi stăruit să învețe ceva de la alții sau de la poeții mari. S-ar fi deschis o pagină de discuții despre poeții sau poeziile preferate ale unor mari oameni. Cândva am citit așa ceva despre „Grădina cu privighetori”, ba chiar am luat și eu parte la așa discuții. Din păcate, cei care sunt foarte importanți(în ochii lor, bineînțeles), n-au nevoie de păreri despre poezie, ei au nevoie pe pagina lor de ceva de tipul„profund... ah, ah, ah, ” ori mai știu eu ce prostii. Despre calitate nu vreau să scriu fiindcă nu-s Blând deloc, Iar proștii au tendința spre obijduire.
De aceea, părerea mea, că n-ar fi fost nici un fel de discuții în jurul comentariului D-voastră. Eu m-am hotărât să vă scriu căci v-am văzut foarte singuratic. Dar m-am adresat numai D-voastră. Și răspunsul acesta este tot numai pentru D-voastră.
bragagiu
luni, 03 aprilie 2017
Stimate creator de frumos,
Si nu o zic din complezenta , ci chiar va apreciez compozitiile,
Da, am scris un comentariu destul de acid la modalitatea cum unii inteleg poezia, ce reprezinta ea astazai, cat de usor ”se scrie” o poezie, cine are astfel de ”scrieri” si, nu in ultimul rand, care este influenta trocului in dezvoltarea componisticii. Si folosesc acest termen intr-uncat poezia pentru mine este ca o muzica.
L-am sters pentru a nu intra in polemica cu cei infierati in comentul meu. Poezia unde am repostat in noua forma comentariul meu chiar nu merita sa fi insotita de replici ale acestor persoane. Iar tema unde am postat prima data acel comentariu si care il gazduieste si pe acesta este deschisa pentru un subiect atat de frumos.
Daca administratorul crede ca comentariul de la poezia mea, prin discutiile pe care le-ar starni, ar fi benefic site-ului, atunci il asigur ca are acceptul meu sa il readuca in postari.
Insa sunt ferm convins ca se vor gasi unele persoane care se vor simti lezate si vor reactiona cum stiu ei mai bine.
Poate ca decizia mea de a bloca comenariile la postarile mele nu este cea mai buna decizie, dar chiar acele persoane nu au dreptul moral de a manji compozitii care respecta cat de cat regulile de scriere a unei poezii. Iar acest lucru nu s-a intamplat doar mie ci si altor persoane care chiar stiu sa scrie poezii (dupa umila mea parere). Retragerea lor de pe site, retragerea Criticului Bland, tacerea vinovata a celor care au ceva de spus, toate astea sunt rezultatul luptei in partid, asa dupa cum spuneam in comentariu, a ”democratiei” si a schimbului echitabil de ”amabilitati” infierat de mine de atatea ori sub denumirea de TROC. Pentru a creea frumosul , energia unui om trebuie dirijata inspre acea creatie. Daca o dirijeaza pentru a incerca sa deschida unora porti pe care ei insasi le tin ferecate, daca indrazneste sa le arate pazitorilor de porti lucruri care prea luminoase acestor pazitori si sa le starneasca vanitatea, atunci energia creatorului de frumos se va topi in zadar. Unii sunt incorigibili...
Daca adminsitratorul va decide sa reposteze comentariul meu, veti observa de ce sunt in stare unii creatori de ”frumos”. Dar chiar se doreste asta?
blacks
luni, 03 aprilie 2017
D-le Blacks! Îmi pare rău că ați retras comentariile(de aici și de la versuri). Din fericire am dovedit să le citesc. Aș fi vrut să adaug ceva la cele scrise de D-voastră, dar dacă-i așa... tema s-a epuizat. Vă felicit ca pe un poet frumos și original cu Poezia. Nu doar cu o zi a ei, ci cu starea. Mă bucur că sunteți. Victor Bragagiu
bragagiu
luni, 03 aprilie 2017
Bine v-am regasit,
Da, intr-adevar, au fost inceputuri de legenda. Nu stiu cum vad altii continuarea acestor inceputuri, dar eu as compara-o cu politia cdamboviteana.
Tot timpul se va gasi un Stefan, un Florian, un Ion, un Gheorghe care nu simt nici vocabularul, nici prozodia dar care se incapataneaza sa scrie si, cei mai rau, se erijeaza in postura de judecatori ai calitatiii celorlalte postari.
Nu e prima data cand zic:
La adapostul versului liber sunt postari care nu transmit nimic. Acestor postari, pe care unii le numesc poezii, le lipseste elementul care s-a dorit a fi transmis. In cazul cel mai ferict ele contin o insiruire de metafore , cei drept luate izolat frumoase), dar care in totalitatea lor produc o ingreunare a lecturii si nu aduc per total calitatea.
Dar acesta este cazul fericit. In cele mai multe cazuri avem de-a face cu compozitii care sunt doar o insiruire de cuvinte: nu idei, nu figuri de stil, nimic. Si toate astea mascate sub acoprisul versului alb.
Nu am nimic cu versul alb, dar nu poti sa profiti de aceasta libertate pentru a scrie prostii. De fapt, nici nu e vorba de nicio libertate. Ba mai mult, e vorba despre rigori. Poezia cu rima are organele ei interne care o fac sa functioneze, sa placa. Versul alb are nevoie de altceva, care sa compenseze aceste lipsuri. Pentru a creea ceva frumos in versul alb trebuie sa vii cu ceva deosebit.
Dar multi nu inteleg asta.
In partea cealalta se foloseste versul clasic, cu rima in toate formele ei. Dar si aici de foarte multe ori fiecare din acel organ intern primeste cate un upercut de lasa saraca poezie la pamant.
O strofa are un fel de rima, urmatoarea altfel. Un vers are un ritm, urmatorul unul antagonic. O strofa are o idee, urmatoarea pare ca e desprinsa din alta poezie neavand nimic in comun cu subiectul strofei anterioare. Si multe, multe altele...
Cand acel domn/doamna care posta sub numele de Critic Bland a incercat prin pareri pertinente sa determine autorii sa-si corecteze compozitiile, foarte putini i-au multumit si au facut corectiile care se impuneau, fara indoiala.
Dar, specific romanului, cei mai multi i-au contestat calitatile, l-au contestat, l-au denigrat si multe altele, ceea ce au adus intr-un final la retragerea lui de pe site.
Am mai incercat si eu anumite recomandari si am primit acelasi tratament. Au mai facut-o, din pacate, foarte putini. Minoritatea a primit acelasi tratament de la majoritate. O parte dintre noi a decis sa se retraga, asemeni Criticului Bland. O alta parte a ramas postand din cand in cand propriile creatii, fara insa a interveni cu alte recomandari pentru ceilalti autori.
Din acest motiv site-ul a pierdut. Cititi compozitia cu natura interioara si veti decide daca site-ul are vreun castig dintr-o astfel de postare. Am zis sa nu dau exemple, dar am facut-o. Dar e singurul, promit.
Ei bine, am mai spus-o de atatea ori. Ne-am putea corecta daca am nu am fi artagosi si daca am accepta comentariile pertinente. Spun “pertinente” si am spus tot.
Dar, decat sa primeste un comentariu corect care sa te ajute sa evoluezi si pe care orgoliul tau nu il accepta, nu mai bine primesti un comentariu plin de laude in care totul e stralucitor?
Pe cine te minti, tu, autorule de nimic? Stii ca ai in fata ta negru, dar aceepti sa ti se spuna ce alb luminos iti incanta privirea. Ce castigi? Un efect Pavovlian si, mental, cu timpul, vei ajunge la concluzia ca tot ceea ce scrii este sublim.
Dar de fapt, nu castigi nimic. Pentru ca trebuie sa dai la schimb celui care te-a gratulat aceeasi cantitate pe care o primesti. E ca un joc de tenis de masa jucat la nesfarsit de doi amatori, care nu incanta cu nimic, un meci care se joaca fara spectatori, in care niciun jucator nu indrajneste sa loveasca mai tare cu paleta pentru a castiga punctul. Este vorba derspre ceea ce eu am criticat atat de des: TROCUL
Nu stiu, poate eu sunt de moda veche si nu vad trendul poeziei. Poate ca asa trebuie sa fie in ziua de azi poezia. Si atunci gresesc eu. In acest caz decizia de a nu comenta la ceilalti autori este cat se poate de indreptatita. Nu de alta, dar criteriul meu de evaluare, arhaic, ar da rateuri. Si la urma urmei, cine sunt cei care au astfel de criterii in gandire? Doar niste oameni, nimic mai mult.
Oricum ar fi, fiecare dintre noi trebuie sa ne bucuram de existenta poeziei pe Pamant, a poeziei asa cum o definim, o intelegem, o apreciem cu propriile instrumente de analiza.
blacks
miercuri, 29 martie 2017
Foarte frumos ai spus Sonia .
La multi ani Poezie..
gianina
marți, 21 martie 2017
Gianina : "Primăvara este o reflexie a grădinii sufletului nostru."
sonia
marți, 21 martie 2017
Sa fie o intamplare ca ziua poeziei a fost aleasa sa fie primavara?
gianina
marți, 21 martie 2017
La mulți ani, Poezie
Andrei R
marți, 21 martie 2017
Inchinare tuturor poetilor de ziua poeziei
casandra
marți, 21 martie 2017
Adrian Maniu
Al. O. Teodoreanu
Alecu Donici
Alecu Russo
Alexandru Alexianu
Alexandru Bogdanovici
Alexandru Hrisoverghi
Alexandru Macedonski
Alexandru Philippide
Alexandru T. Stamatiad
Alexandru Vlahuţă
Alexei Mateevici
Andrei Mureşanu
Anonim
Anton Pann
Artur Enăşescu
Benjamin Fondane
Bogdan Petriceicu Haşdeu
Calistrat Hogaș
Camil Petrescu
Carmen Sylva
Cezar Bolliac
Cincinat Pavelescu
Constantin Mille
Constantin Negruzzi
Constantin Oprişan
Costache Conachi
Costache Ioanid
Dan Botta
Demostene Botez
Dimitrie Anghel
Dimitrie Bolintineanu
Dimitrie Gusti
Dosoftei
Duiliu Zamfirescu
Dumitru Iacobescu
Dumitru Theodor Neculuță
Elena Farago
Elena Văcărescu
Emil Botta
Emil Cioran
Eusebiu Camilar
Gavril Rotică
George Bacovia
George Coşbuc
George Ranetti
George Topîrceanu
George Tutoveanu
Gheorghe Sion
Grigore Alexandrescu
Iancu Văcărescu
Ienăchită Văcărescu
Ilarie Voronca
Ioan Budai Deleanu
Ioan Iacob Hozevitul
Ioan S. Neniţescu
Ioanid Romanescu
Ion Barbu
Ion Heliade-Rădulescu
Ion Luca Caragiale
Ion Minulescu
Ion Neculce
Ion Șiugariu
Iosif Trifa
Iulia Haşdeu
Leonid Dimov
Lucian Blaga
Magda Isanos
Mateiu Ion Caragiale
Matilda Cugler-Poni
Mihai Eminescu
Mihail Kogălniceanu
Mihail Săulescu
Mihail Sadoveanu
Mircea Demetriade
Mircea Eliade
Nichifor Crainic
Nichita Stănescu
Nicolae Iorga
Nicolae Labiş
Octavian Goga
Panait Cerna
Radu D. Rosetti
Radu Gyr
Radu Stanca
Ştefan Octavian Iosif
Ștefan Petică
Traian Demetrescu
Tristan Tzara
Tudor Arghezi
Vasile Alecsandri
Vasile Cârlova
Vasile Conta
Vasile Militaru
Veronica Micle
Victor Eftimiu
Virgil Carianopol
Vladimir Streinu
Zorica Laţcu
Agatha Bacovia
Alexandru Andriţoiu
Alexandru Andrieş
Alexandru Busuioceanu
Alexandru Colorian
Alexandru Lungu
Alice Călugăru
Ana Blandiana
Ancelin Roseti
Andrei Ciurunga
Anghel Dumbrăveanu
Ara Alexandru Șișmanian
Aron Cotruș
Arsenie Boca
Aurel Dumitrașcu
Aurel Pastramagiu
Aurel Rău
Benedict Corlaciu
Camil Baltazar
Camil Poenaru
Cassian Maria Spiridon
Cezar Baltag
Cezar Ivănescu
Christian W. Schenk
Claudia Millian Minulescu
Cleopatra Lorințiu
Constanţa Buzea
Constantin Berariu
Constantin Michael-Titus
Constantin Noica
Corneliu Coposu
Corneliu Vadim Tudor
Dan Deşliu
Dan Rotaru
Daniel Drăgan
Daniel Turcea
Darie Novăceanu
Dimitrie Ciurezu
Dimitrie Stelaru
Dinu Flămând
Dominic Stanca
Dumitru Corbea
Dumitru Matcovschi
Dumitru Pricop
Dumitru Țiganiuc
Elena Armenescu
Elena Liliana Popescu
Emil Brumaru
Emil Isac
Eta Boeriu
Eugen Cioclea
Eugen Ionescu
Eugen Jebeleanu
Filip Brunea-Fox
Florența Albu
Gabriela Melinescu
Gellu Dorian
Gellu Naum
Geo Bogza
Geo Dumitrescu
George Călinescu
George Dan
George Drumur
George Lesnea
George Meniuc
George Ţărnea
Ghenadie Nicu
Gheorghe Azap
Gheorghe Grigurcu
Gheorghe Istrate
Gheorghe Pituţ
Gheorghe Tomozei
Gheorghe Zanat
Gherasim Luca
Grigore Hagiu
Grigore Vieru
Horia Vintilă
Ileana Mălăncioiu
Ioan Alexandru
Ioan Flora
Ion Brad
Ion C. Pena
Ion Caraion
Ion Dodu Bălan
Ion Horea
Ion Iuga
Ion Miloș
Ion Monoran
Ion Pachia-Tatomirescu
Ion Pillat
Ion Pribeagu
Ion Scriba
Ion Stratan
Ion Vinea
Iulian Boldea
Iulian Vesper
Leo Butnaru
Leonida Lari
Lucian Avramescu
Marcel Breslaşu
Maria Banuș
Mariana Marin
Marin Iorda
Marin Sorescu
Max Blecher
Mihai Beniuc
Mihai Codreanu
Mihai Ursachi
Mihu Dragomir
Mircea Cărtărescu
Mircea Ciobanu
Mircea Dinescu
Mircea Ivănescu
Mircea Manolescu
Mircea Micu
Mircea Pavelescu
Mircea Streinul
Miron Radu Paraschivescu
Nichita Danilov
Nicolae Corlat
Nicolae Dabija
Nicolae Davidescu
Nicolae Neagu
Nicolae Țațomir
Nina Cassian
Nora Iuga
Octav Sargețiu
Octavian Paler
Otilia Cazimir
Palaghia Eduard Filip
Paul Sava
Pavel Boțu
Pavel Coruț
Petre Ghelmez
Petre Stoica
Petru Creţia
Radu Cârneci
Radu Tudoran
Rodica Elena Lupu
Romulus Guga
Romulus Vulpescu
Sașa Pană
Sesto Pals
Simion Stolnicu
Sorin Cerin
Spiridon Popescu
Ştefan Augustin Doinaş
Ştefan Baciu
Ștefan Radof
Stefan Tanase
Ștefania Stâncă
Stephan Roll
Theodor Damian
Traian Calancia
Traian Chelariu
Traian Dorz
Traian Furnea
Tudor George
Tudor Vianu
Valeria Boiculesi
Valeriu Gafencu
Vasile Copilu-Cheatră
Vasile Posteucă
Veronica Porumbacu
Victor Sivetidis
Victor Tulbure
Virgil Diaconu
Virgil Gheorghiu
Virgil Teodorescu
Zaharia Bârsan
Zaharia Stancu
Adam Puslojić
Adelbert von Chamisso
Ady Endre
Afanasii Fet
Ahmad Shamlou
Ahmet Hașim
Alain Bosquet
Albert Camus
Alberto Blanco
Alberto Serret
Alceu
Aldo Palazzeschi
Alejandra Pizarnik
Alejo Carpentier y Valmont
Aleksandr Blok
Aleksandr Puşkin
Aleksandr Soljeniţîn
Alexander Penn
Alfred de Musset
Alfred, Lord Tennyson
Alphonse de Lamartine
Amalia Iglesias Serna
Anaïs Nin
Anatole France
André Breton
André Marie Chénier
Anna Ahmatova
Anne Sexton
Antoine de Saint-Exupery
Antonio Machado
Áprily Lajos
Arany János
Arhiloh
Aristóteles España
Arthur Rimbaud
Attila József
Baba Tahir
Babits Mihály
Balázs Béla
Bartók Béla
Bella Ahmadulina
Bertolt Brecht
Blas de Otero
Bob Dylan
Boris Pasternak
Carl Sandburg
Carl-Johan Charpentier
Carlos Drummond de Andrade
Cecilia Meireles
Cesar Vallejo
Cesare Pavese
Charles Baudelaire
Charles Bukowski
Charles Guérin
Charles Perrault
Charles Simic
Christian Morgenstern
Cintio Vitier
Concha Urquiza
Coral Bracho
Dante Alighieri
David Avidan
Dino Campana
Dmitry Merezhkovsky
Dsida Jenő
Du Fu
Edgar Allan Poe
Edith Sodergran
Eduardo Galeano
Edward Estlin Cummings
Edward Hirsch
Efraín Barquero
Efrain Huerta
Eli Galindo
Elizabeth Barrett Browning
Elizabeth Bishop
Emile Verhaeren
Emily Dickinson
Enriqueta Ochoa
ERĀQI
Erich Fried
Erich Kastner
Estanislao del Campo
Eugenio Montale
Eugenio Montejo
Eunice Odio
Evgheni Evtuşenko
Ezra Pound
Fadwa Tuqan
Farkas Árpád
Federico Garcia Lorca
Félix Grande
Feodor Dostoievski
Fernando Pessoa
Fiodor Tiutcev
Firdousi
Forugh Farrojzad
Francesco Petrarca
Francis Jammes
Francois Villon
Franz Kafka
Friedrich Hölderlin
Friedrich Nietzsche
Friedrich von Schiller
Gabriela Mistral
Gabriele d'Annunzio
Georg Trakl
George Gordon Byron
Gérard de Nerval
Gerhard Fritsch
Giacomo Leopardi
Giambattista Basile
Giorgios Seferis
Giosuè Carducci
Giuseppe Ungaretti
Guillaume Apollinaire
Gunnar Ekelof
Gunter Grass
Gustaf Munch Petersen
Hafez
Heinrich Heine
Henry Wadsworth Longfillow
Henry Wadsworth Longfillow
Hermann Hesse
Herta Muller
Hiba Abu Nada
Hilde Domin
Homer
Horiguchi Daigaku
Howard Nemerov
Hristo Botev
Iannis Ritsos
Ingeborg Bachmann
Iosif Brodski
Ismail Kadare
Ivan Bunin
Jabra Ibrahim Jabra
Jack Kerouac
Jacques Prevert
Jaishankar Prasad
James Weldon Johnson
Jan Twardowski
Jean de La Fontaine
Jeanne-Marie Leprince de Beaumont
Jenny Joseph
Jidi Majia
Joachim Ringelnatz
Joan Maragall
Johann Wolfgang von Goethe
John Berryman
John Keats
John Milton
Jorge Guillén
Jorge Luis Borges
Jorge Teillier
José Ángel Buesa
José Antonio Ramos Sucre
José Emilio Pacheco
José Eustacio Rivera
Jose Hernandez
José Martí
José Saramago
Jose Watanabe
Joy Harjo
Juan Gregorio Regino
Juan Ramón Jiménez
Juana de Ibarbourou
Juhász Gyula
Jules Romains
Julio Cortázar
Julio Flórez Roa
Kabir
Kalidasa
Karin Boye
Kenneth Patchen
Khalil Gibran
Kobayashi Issa
Kobayashi Issa
Kölcsey Ferenc
Konstantin Balmont
Konstantin Simonov
Konstantinos Kavafis
Kostas Varnalis
Kosztolányi Dezső
Krzysztof Kamil Baczyński
Kusano Shinpei
Langston Hughes
Lao Tse
Lasse Söderberg
Leah Lakshmi Piepzna-Samarasinha
Leopold Sedar Senghor
Lev Tolstoi
Li Po
Lina de Feria
Lisa Zaran
Louis Aragon
Louise Gluck
Ludwig Fulda
Ludwig Uhland
Luis Cernuda
Luis de Góngora y Argote
Luís Vaz de Camões
Mahmoud Darwish
Manuel del Cabral
Marc Chagall
Marc Girardin
Margaret Atwood
Margarita Michelena
Margo Tamez
Marguerite Yourcenar
Marina Ţvetaeva
Mario Benedetti
Mario Vargas Llosa
Màrius Torres
Mark Talov
Matsuo Basho
Maurice Maeterlinck
Maxim Gorki
Menelaos Ludemis
Michelangelo
Miguel de Unamuno
Miguel Hernández
Miguel Perez Ferrero
Mihail Lermontov
Moulavi
Muhsin Al-Ramli
Murilo Mendes
Nahapet Kuceac
Najwan Darwish
Nancy Morejón
Nazim Hikmet
Nicanor Parra
Nicolás Guillén
Nikolai Rubţov
Nikolaus Lenau
Nikolay Gumilyov
Nikos Karouzos
Nima Youshij
Octavio Paz
Odisseas Elytis
Olaf Bull
Omar Khayyam
Ömer Faruk Toprak
Oscar Wilde
Osip Mandelştam
P Mustapaa
Pablo Neruda
Pablo Picasso
Par Lagerkvist
Paramahansa Yogananda
Patrícia Galvão (Pagu)
Paul Celan
Paul Eluard
Paul Valéry
Paul Verlaine
Paulo Coelho
Pavol Janík
Pedro Salinas
Percy Bysshe Shelley
Pierre de Ronsard
Pilinszky János
R. S. Thomas
Rabindranath Tagore
Rafael Alberti
Rafael Obligado
Rainer Maria Rilke
Ralph Waldo Emerson
Rasul Gamzatov
Refaat Alareer
Reményik Sándor
Rene Char
Richard Bach
Rimma Kazakova
Robert Burns
Robert Desnos
Robert Frost
Roberto Bolaño
Rolando Cárdenas
Rosario Castellanos
Roy Fisher
Rubén Darío
Rudyard Kipling
Rumi
Ryōkan Taigu
Saadi
Şabestari
Saint-John Perse
Salamon Ernő
Salvatore Quasimodo
Samuel Taylor Coleridge
Sándor Márai
Sandor Petofi
Sappho
Sara Teasdale
Seamus Heaney
Serghei Esenin
Silva Kaputikyan
Sir Muhammad Iqbal
Sohrab Sepehri
Stephane Mallarme
Stephen Crane
Sylvia Plath
T.S. Eliot
Tadeusz Różewicz
Tahsin Saraç
Taras Șevcenko
Tassos Leivaditis
Ted Hughes
Thomas Moore
Titos Patrikios
Tomas Tranströmer
Tóth Árpád
Vasko Popa
Velimir Hlebnikov
Vera Pavlova
Vicente Aleixandre
Victor Hugo
Vinicius de Moraes
Vladimir Maiakovski
Vladimir Nabokov
Voltaire
Vörösmarty Mihály
W. H. Auden
Walt Whitman
Walther von der Vogelweide
Wang Wei
Wilhelm Busch
William Blake
William Butler Yeats
William Carlos Williams
William Ernest Henley
William Shakespeare
William Wordsworth
Wislawa Szymborska
Yahya Benekay
Yuri Kageyama
Gravitaţia Lunii, singurul satelit natural al Pământului, determină mareele - creşterea şi descreşterea nivelului mărilor şi oceanelor de pe Pământ.
1857 -S-a născut soprana Elena Teodorini, prima artistă lirică din România care a evoluat pe scena Operei "Scala" din Milano (m.27.02.1926).
1994 -Este incendiată sinagoga din Lμbeck. Primul atentat de acest fel comis în Germania după perioada nazistă.
Înţelegerea este consimţirea de a te pune în pantofii altuia de dragul aprecierii experienţei acelei persoane faţă de lume.
Tom Rusk