Mircea Pavelescu

Mircea Pavelescu

Nepotul lui Cincinat Pavelescu, Mircea Pavelescu (n. 14 octombrie 1908 - d. 1980) a fost un poet român.
Alături de Tașcu Gheorghiu și Virgil Teodorescu a fondat revista de avangardă ”Liceu”, dar influența acestei perioade e mai degrabă subtilă asupra poeziilor din volumul de debut ”Pasărea Paradisului”, volum caracterizat de G. Călinescu drept «o poezie fantezistă firească și grațioasă, adevărat jurnal de bord liric, străbătut de o ștrengărească melancolie». În acest volum se simte și influența lui J.M. Levet Outvards și Louis Brouquier.

Mircea se apropie de epigramă și e de presupus că își încearcă pana și talentul în catrene adresate cel puțin unuia dintre dânșii. Rezultă o luptă epigramatică în care el trebuie să facă față singur săgeților trase de cei doi versați și deosebit de talentați înaintași ai săi, Cincinat Pavelescu și Ion Pavelescu.
La 26.10.2002, orele 12, la Casa de cultură din Râmnicu Sărat și apoi – peste câteva ore - în Sala de ședințe de judecată a Tribunalului Buzău, s-a lansat cartea «Cei trei magnifici: Cincinat, Ion și Mircea Pavelescu» realizată de Uniunea Epigramiștilor din România prin străduința președintelui său, George Corbu, și a maeștrilor George Zarafu și Mihai Sălcuțan, cu sprijinul Bibliotecii municipale Râmnicu Sărat și al Editurii Rafet.

Opere

* Pasărea Paradisului, Colecția Scriitori de ieri și de azi, Jurnalul Literar, Iași, [1939]
* Arca lui Noe: Carte de colorat, Editura agro-silvică, București, 1968
* Ursulețul călător: Ghiciți și colorați: versuri, Editura agro-silvică, București, 1968 (colaborare cu Nicolae Sârbu)

- wikipedia -

Distribuie acest autor: