Vera Pavlova

Vera Pavlova

Vera Pavlova s-a născut la Moscova (1963). Absolventă a Colegiului "Şnitke" şi a Academiei de Muzică "Gnesin", specialitatea Istoria muzicii. Până la 18 ani, cu binecuvântarea celebrului compozitor Aram Haciaturian (Baletul "Spartacus" cu "Dansul săbiilor"!) se pregătea pentru o carieră de compozitor. Intenţiile, predispoziţiile adolescentine nu puteau să nu se reflecte şi în poezia Verei Pavlova: "Testamentul – planul vieţii trăite./ Peste sicriul meu nu aş vrea să aud/ preludiul în si-minor de Rahmaninov,/ allegreto din a Şaptea de Beethoven, nimic din/ iubitul Ceaikovski. Vreau:/ A-dur pentru fortepiano/ de Mozart, adagietto din a Cincea de Mahler/ şi a Noua de Bruckner, partea a treia./ Dar, de altfel, poţi să pui orice doreşti:/ cine boceşte, acela şi comandă muzica".

A activat ca ghid la Casa-muzeu "Şaleapin", publicând eseuri muzicologice. Circa 10 ani a cântat într-un cor bisericesc, concomitent conducând atelierul de creaţie literară pentru copii "Stelele Zodiacului".
Începe să scrie versuri la vârsta de 20 de ani, primul grupaj publicându-l în revista "Iunost" (Tinereţe). Ajunge populară după ce ziarul "Segodnea" (Azi) îi publică 72 de texte cu o postfaţă de Boris Kuzminski. Evenimentul născu mitul că ceea ce este dat drept poetesa Vera Pavlova nu ar fi decât o mistificaţie ("Chiar când fac cunoştinţă cu ei/ oamenii se răzleţesc/ în două categorii./ Unii zâmbesc a râde:/ Al patrulea vis al/ Verei Pavlova!/ Alţii întreabă:/ Vera Pavlova – / ar fi un pseudonim?").

A editat peste douăzeci de cărţi, printre care: "Animalul ceresc", 1997; "Limbaj secund", 1998; "Linia de ruptură"; 2000; "Al patrulea vis", 2000; "De ambele părţi ale sărutului", 2004; "Bagaj de mână", 2004-2005; "Tâmpita înţeleaptă", 2008; "Pe celălalt ţărm al limbajului", 2009; "Femeia. Regulament de utilizare", 2011; "Libret", 2012. A scris librete pentru mai multe opere şi cantate.

Laureată a Marelui Premiu "Apollon Grigoriev" (2000), a Premiului Special "Cont moscovit" (2003), a Premiului "Antologia" (2006). Poemele sale au fost traduse în peste 20 de limbi.

A participat la manifestări literare în Anglia, Azerbaidjan, Belgia, Elveţia, Germania, Grecia, Franţa, Italia, Olanda, SUA, Ucraina, Uzbekistan, etc.
Locuieşte la Moscova şi New York, cel de-al treilea soţ al ei fiind fost diplomat american, actualmente traducător din limba rusă.

Leo Butnaru

- biografie trimisă de către Gerra Orivera -

Distribuie acest autor: