Kabir

Kabir

Kabir este discipolul renumitului ascet hindus Ramananda.


Kabir se numără printre cei mai mari poeţi din lume, biografia lui Kabir, însă, este înconjurată de legende contradictorii, neputându-se avea încredere în nici una dintre ele. Unele au o sursă hindusă, alta musulmană, susţinând că a fost ba sufi, ba un sfânt brahman. Numele lui e o dovadă convingătoare că a provenit dintr-o familie de musulmani şi cea mai probabilă variantă este cea după care Kabir a fost copilul natural sau înfiat al unui ţesător musulman.


Kabir a fost mai mult decât un poet, a fost un om al spiritului, un înţelept, un reformator religios şi întemeietorul unei şcoli care numără şi azi aproape un milion de hinduşi, dar Kabir rămâne pentru noi poetul mistic. Kabir a urât orice exclusivism religios şi a căutat mai înainte de toate să-i iniţieze pe oameni în libertatea divină. În paralel cu viaţa lui interioară de iubire şi închinare, cu expresia ei artistică în muzică şi cuvinte – căci a fost un muzician la fel de meşteşugit ca poetul – a trăit viaţa sănătoasă şi sârguitoare a meşteşugarului oriental.


Toate legendele cad de acord asupra acestui punct din biografia sa: Kabir a fost de meserie ţesător, un om simplu, fără carte, care şi-a câştigat traiul din războiul de ţesut. Kabir nu a fost un ascet, a fost un om căsătorit şi tată de familie. Poezia mistică poate fi definită pe de o parte ca o reacţie temperamentală la viziunea Realităţii; pe de altă parte, ca o formă de profeţie. Iată ce spune Kabir: "Dumnezeu este în noi şi totuşi alergăm în căutarea Lui.Unii îl caută în cărţile sfinte, devenind plini de cunoaştere inutilă, alţii în locurile sfinte, adorând lucruri moarte. Priveşte în tine: trupul tău este templul Lui, El te-a ales deja, şi-a făcut sălaş în tine. Nenumărate vieţi l-ai căutat aiurea fără să-L găseşti şi în tot acest timp El era în tine, aşteptând răbdător.

- biografie trimisă de către Gerra Orivera -

Distribuie acest autor: