Revolta Greciei

Autor:Adina Speranta


Adăugat de: Adina Speranta

luni, 06 iulie 2015

Motto: Ellada a căzut în hău!
Dar mâine este rândul tău!


Cutremurată dur , Ellada
Se zbate jalnic, lăcrimând
Iar zeii isi aşteaptă prada
Reforme dure proclamând.

Retrasă,delicata Europă *
Cea păcălită de şiretul Dias,
Mimeaza-artistic o sincopă,
Privind discret şi-atent la ceas.

Elenii sunt la o răscruce:
Sfârşiţi,nu au ce să mai dea!
Răcnind, cu sunete caduce,
Se războiesc la cafenea.

Olimpul fierbe şi răsună
De strigăte şi-ameninţări
Că răzvrătita lor străbună
Nu mai doreşte finanţări.

Că i-au tot dat de-atâtea ori
Cerând la schimb tot ce avea
Şi-aheii sunt pe veci datori
Cu marea ,luna şi o stea!

*

După şedinţe furtunoase
Soborul zeilor conchise:
Elenii-or să plătească taxe
Şi pe-armăsarul lui Ulise!**Europa-referire la fiica regelui fenician,Agenor, răpită de către Dias, vrăjit fiind de frumuseţea ei. Pământul pe care a fost adusă de Zeus va primi numele ei.
*Dias- numele grecesc al lui Zeus
*Eleni , ahei - numele dat grecilor în antichitate
*Armăsarul lui Ulise-aluzie la calul troian


vezi mai multe poezii de: Adina Speranta


Detalii poezie:

  • »» Tema poeziei: Viaţă
  • »» Poezie de debut? nu
  • »» A mai fost postată pe acest site? nu
  • »» A mai fost postată pe alte site-uri? da
  • »» Vrei să fie analizată critic? da


Distribuie pe:


Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

Doua vorbe, trei cuvinte
si te rog sa iei aminte,
o spun cu lacrimi in floare:
la noi jalea-i mult mai mare…

dar te rog acum pe tine
lasa jalea pe campii
si pe site, la masa noastra,
vino iar cu poezii !
CRITICUL BLIND
joi, 06 august 2015Multumesc , M Horlaci , cu drag!
Adina Speranta (autor)
miercuri, 15 iulie 2015Ce-as mai putea spune in fata acestor versuri Fenomenale decât: Sublim, frumos, impecabil.. Felicitări Adina!
M Horlaci
marţi, 07 iulie 2015Dragii mei , va multumesc tuturor pentru timpul acordat lecturarii poeziei si pentru comentariile voastre ! :)
Mirela , iti multumesc mult :)
Gerra, eu am adastat mai mult citind povesti :)) pana am terminat tot ce era posibil de citit in materie , apoi ghici! prima carte care a facut trecerea de la povesti la romane (desi nu era un roman)a fost mitologia greaca , scrisa de Alexandru Mitru, cele doua volume , pe care le am si acum :) Le-am citit si rascitit de zeci de ori , cand ramaneam in ''pana '' de carti noi , le luam iar la rasfoit:)Nu e de mirare ca stiu mitologia greaca mai bine decat grecii:) Dar..Paler are dreptate ,in Calomnii mitologice, Grecia de azi nu aminteste de Crecia antica. Insa ceva e sigur: pot fi demonstratii pe o strada ca pe cele alaturate cafenele sunt pline :)...Asa ca ...i-am trimis si eu sa bea cafea :))..(in poezie)..
Petrica , tu esti un cititor constant al site-ului de la inceput si ai toata admiratia mea si recunostinta:)
Vasile Poenaru , iti multumesc mult pentru apreciere:)
Remus Bajan, iti multumesc mult si intr-adevar ar fi multe de spus ..:)..Cu drag!
Stomff, orice comentariu de-al tau ma umple de bucurie si iti multumesc mult.
Danuta, te imbratisez cu mult drag.
Aurel , ramai asa cum esti :) Cu drag!
Adina Speranta (autor)
marţi, 07 iulie 2015Mi-au plăcut foarte mult și poezia și comentariile ! Ai tu așa un stil firesc de a spune lucrurilor pe nume. .. Cu drag !
mirimirela
marţi, 07 iulie 2015Uita-i!:))) Poezia e bună suflețel - știi uneori spui mai multe printr-un crochiu decât un tablou! Sugestia pătrunde mai adânc decât adevărul relevat! Cu drag
Gerra Orivera
marţi, 07 iulie 2015Chiar vroiam să ating ușor subiectul Adina cu tine! Ușor precum bătaia de aripă a unui flutur! Nu ca să facem politică- ci doar să știi că vibrez lângă lacrima voastră... Îi văd strălucirea și sfâșierea! Drumul explorării prin mine a început la 7 ani când am început să silabisesc o carte ce se chema ”Legendele și miturile Greciei antice! a lui Al. Kun! Are 500 de pagini - mi-a fost ABECEDAR 2 ani, i-am căutat simbolurile, înțelesurile ascunse de perdelele poveștilor... Am început să gândesc simbolic datorită acestui contact definitoriu cu trecutul Greciei!..... Ceea ce sunt azi de-acolo pleacă, rădăcină divină amprentează! Pentru mine Grecia înseamnă Zorba și Socrate, mai exact un Socrate travestit în Zorba! Cred că nu poate fi judecat poporul grec (și nici un altul) până nu-i înțelegi sufletul, modul lui de-a reflecta Lumina! Zorba a zis:”Să râdem bos că se dărâmă șandramaua” - și-au început dansul de deasupra timpului și-al spațiului! Socrate își ducea discipolii în bordel să-i învețe virtutea și strălucirea de sub crusta noroiului - esențele vieții - același lucru îl văd și acum în sufletul lui multiplicat, Zorba, Socrate tu ......
Cu drag
Gerra Orivera
marţi, 07 iulie 2015Adina, poezia ta este o constatare a unui adevar. Sunt foarte curios ce se va intamplat dar cu siguranta multe lucruri se vor schimba
petrica_c
marţi, 07 iulie 2015E superba! felicitari Adina Speranta
Vasile Poenaru
marţi, 07 iulie 2015Minunata poezie la fel si nota din subsol. Sa stii ca sunt total de acord cu poporul grec, au dat dovata de barbatie prin acel "NU" dat europei. Sunt multe de zis si comentat dar aici este un site frumos de poezie si nu are rost sa incepem cu politica. Pretuire Adina.

p.s. te citesc mereu cu placere chiar daca nu las comentariu
Remus Bajan
marţi, 07 iulie 2015Intradevar foarte frumos scrisa. E greu de spus daca democratia asa cum este ea aplicata astazi in lume trebuie platita de comunitatea internationala in imprumuturi/ ajutoare nerambursabile care sa le permita grecilor sa petreaca ziua jucand table in fata magazinelor sau carti pe terasele cafenelelor. Eu inca mai cred ca fiecare ppor trebuie sa isi deterine singur drumul pe care merge mai departe. Grecii au ales sa imprumute fara limita fiind convinsi ca si aceasta datorie uriasa acumulata va fi stearsa de creditori la fel ca si cea de dupa al doilea razboi mondial. Daca e bine sau rau sa traiesti pe datorie nu poate spune decat istoria viitorului.
stomff
marţi, 07 iulie 2015frumos scris,Adina...
danab
marţi, 07 iulie 2015Prea puțin mă interesează de sclavia monetare, nu sunt sclavul ei, ci al iubirii:)), noi ne permitem mai putin ,alți s-au învătăt pe bani mulțî, Adina, și le vine greu, bine ,săraci sunt peste tot, la ei sunt în clanuri la noi uitați de lume...
ALapis
marţi, 07 iulie 2015Multumesc , Andrei ...:)...nu e vorba de suparare:)) deloc, sunt foarte "caustica " cand ma supar :))...Doar am vrut sa fac o mica analiza , chiar scurta fata de cate idei aveam ,dar ca sa nu supar "generatiile actuale" m-am mutat in trecut , asa nu mai are cine sa ma certe :)
Aurel, ''zeii'' sunt cei care fac reformele acum :)) Si drama se extinde , Aurel ...ca doar ne leaga lanturile ...sclaviei monetare .
Cu drag .
Adina Speranta (autor)
marţi, 07 iulie 2015Reforma, probabil or face tot zeii, Europa a plecat din mituri și a îmbrăcat Ellada în datorii,probabil o sa vină tot Dias sa le rezolve.
Cine are cunostințe despre mitologie se cunoște.
Adina sa o traduci în Greacă pentru G+, sa citeasca si Grecii
Poemul tau...Te descurci de minune.Sper sa nu fie și rândul nostru.
Românii au trecut prin crize mai mari decat a lor.comunismul a fost o drama...
Mulțumesc pentru ideea de a transforma în poezie ''drama lor''.
Cu drag...
ALapis
luni, 06 iulie 2015Fenomenala poezie! Adina, asta e stilul care ti se potriveste cel mai bine - cel la suparare! Fenomenal, repet... Fenomenal.
andreionthepoetry
luni, 06 iulie 2015