Maria.filipoiu - creaţii proprii

maria.filipoiuProfil de scriitor MARIA FILIPOIU

Născută la 8.09.1954, cu numele de POPA MARIA, în Sat. Văvăluci din Com. Bozioru, Jud. Buzău, a urmat Sc.elementară și gimnazială în localitatea natală, studii liceale la „Colegiul Național Dimitrie Cantemir" din București și studii postliceale la „Grup Școlar Tehnico-Sanitar Fundeni" din București, lucrând în domeniul medical până la pensionare.
Ca scriitor etnolog, poet, epigramist, memorialist și folclorist a scris, până în prezent - 2020: 7 cărți de poezii, poeme, omagii și memorii în versuri, tradiții creștine și ritualuri Populare, proverbe și zicători, sonete…
A semnat 5 antologii de coordonator, a fost premiată la peste 35 concursuri literare, este coautor în peste 100 volume colective și antologii pe diverse teme la edituri din toată țara.
Este publicist și colaborator în peste 50 de site-uri și reviste literare scrise și online, din țară și diaspora română.
Este membru în : Uniunea Ziariștilor Profesioniști din Românua, Uniunea Scriitorilor de Limba Română, Liga Scriitorilor Români, Uniunea Internațională a Religiilot, Cenaclu Literar „Cetatea lui Bucur" din București și redactor la 3 reviste de artă și cultură.

Maria Filipoiu

- - - - - - - - - - -

Distribuie acest autor:

 • LUMEA COPIILOR

  LUMEA COPIILOR

  Când omul încetează să mai fie copil, începe să moară. - Maria Filipoiu

 • Dragostea de poezie

  21 Martie – Ziua Internațională a Poeziei
  La mulți ani bincuvântați Poeziei!

  MARIA FILIPOIU – DRAGOSTEA DE POEZIE

 • Ziua Mondială a Poeziei

  ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI - CELEBRARE ÎN MAGIA CUVINTELOR

  Ziua Mondială a Poeziei a fost declarată de UNESCO în 1999, pe data de 3 Martie, cu scopul de scriere și promovare poeziei în cultură prin publicarea și predarea ei în învățămantul din întreaga lume, spre încurajarea cititului. Pe lângă încântarea de a descoperi lumea și emoțiile prin intermediul metaforelor și a tuturor figurilor de stil utlilizate din plin de această formă de artă, poezia are asupra individului numeroase efecte de dezvoltare întelectuală.
  S-a demonstrat, științific, faptul că citirea poeziilor bucură spiritul uman la fel de mult ca ascultatul muzicii și stimulează regiunile creierului, prin conexiunile neuronale, care au legătură cu memoria, iar acestea au fost mai active în timp ce subiecții citeau poezii, decât atunci când citeau orice altceva.

 • Dragobetele în obiceiuri și tradiții românești

  DRAGOBETELE ÎN OBICEIURI ȘI TRADIȚII ROMÂNEȘTI

  Cea mai frumoasă și populară sărbătoare, care s-a transmis din cele mai vechi timpuri este Drgobetele, sărbătorită pe 24 februarie, despre care se spune că ar fi o sărbătoare păgână, nefiind recunoscută de biserică. Tradiția arată că sărbătoarea este dedicată reînvierii naturii, a primăverii, a împerecherii, a bucuriei, a renașterii, cu rădăcini dacice și închinată unei zeități uitate, Dragobetele este sărbătoarea dragostei la români și însemna sentimentul de dragoste împărășit de o comunitate largă.

 • Milă pentru cerșetor  Cerșetorul de la stradă
  strânge lacrimi în bărbie;

 • LUCEAFĂRUL DIN "GENIU PUSTIU"

  LUCEAFĂRUL DIN ,,GENIU PUSTIU"

  În glas de bucium trist răsună zarea,
  Iar doinele îngână o poveste,

 • Rugăminte pentru combatanți

  RUGĂMINTE PENTRU COMBATANȚI

  Salvatorul nu-și mai aparține,
  Când un bolnav în clinică a intrat,

 • Unde ești, copilărie?

  UNDE EȘTI, COPILĂRIE?

  Unde ești, copilărie,
  Fără griji, fără suspine?