- Acasă
- În spatele porților întredeschise (fragment)
O altă fiică a lui Leamu, despre care aflam abia acum. Nana Salvina o lăsase undeva, pe drumul aducerilor aminte, pierdută printre atâtea întâmplări care se perindaseră. O regăsisem eu, o descopeream între rândurile unor scrisori strâns legate cu o panglică ruginie. Pline de tristeţe şi zvâcnind de dor. Suflet chinuit. Suflet tânăr, încorsetat în neputinţă şi nerodnicie. Despre ea, despre această Sabină pierdută în păienjenişul strălucitor al Parisului, îmi îngădui să aştern câteva rânduri, încercând să compun, ca într-un joc, o poveste sfârşită tragic, s-o impregnez, atât cât mă pricep, de gustul acela amar, atât de familiar, al neîmplinirilor.
Baladă marină
- Nu-mi place culoarea lunii în seara asta. Ieri, părea să fie aproape perfectă. Nuanţa sa fascinantă atrăgea toate privirile. Cerul întreg era strălucitor. Marea părea şi ea de foc şi valurile îi purtau trupul portocaliu spre plajă. Ieri, plaja era plină de lume. Acum, vezi şi tu, e pustie şi luna şi-a pierdut strălucirea. Marea a aţipit sub cerul gol. O tăcere adâncă se lasă peste fire. Totul în jur este pustiu.
- Doar paşii. Mii de paşi…spre mii de cărări…
- Pierduţi pe plaja imensă…
- Un şir de du-te-vino nesfârşit. Unii se îndreaptă spre mare…
- Valurile îi poartă departe…
- Unii sunt repezi…
- Se învârt…
- Se opresc…
- Se întretaie…
- Vorbesc…îşi răspund…
- Ca noi…
- Plâng…
- Strigă…
- Visează…
- Povestesc…
- Ai ascultat, vreodată, vocile paşilor pierduţi în nisip ? Strigătele ? Confesiunile ? Nisipul fierbinte, greu, rafinat, glăsuind aurit sub razele soarelui, fin şi trecător, clepsidră gigantică pierdută în vânt şi regăsindu-se sub paşii noştri, alunecând lin spre mare, purtat până departe de valuri şi revenind încununat cu alge şi scoici…Paşi, pretutindeni paşi pierduţi…Urme de destine întretăiate în nisip…
- Mi-ar plăcea să le cunosc poveştile. Să-mi vorbească. Să se metamofozeze, să devină, din paşi, voci, gesturi, culori. O întreagă umanitate încrustată în nisip…
- Mie…
Un vânt uşor respiră pe suprafaţa apei. Valuri mici se trezesc, cresc şi se pierd în firimituri de spumă. Un vânt uşor mângâind nisipul. Si, sub această mângâiere nocturnă, paşii se animă, încep să valseze, se unesc, pentru a se dizolva într-o imensă întindere nisipoasă, mută şi neliniştitoare.
Tăcerea se lasă peste fire ca un zid de piatră. De-a lungul cărării, cele două voci se pierd în noapte. Şi, în acest peisaj pe care nimeni nu-l mai contemplă, rămâne de veghe doar luna, pitită sub văl de nor cochet…
* * *
Chircită în fotoliul vechi, tremurând înfrigurată, tânăra privea cu ochii încercănaţi foaia de hârtie mâzgălită cu litere negre. Scriitura sa. Cu un gest furios, incontrolabil, cam ridicol de tragic, totuşi, rupse foaia în bucăţele, le aruncă şi le privi ridicându-se în aerul cremos al camerei numărul 5, de la etajul 1 al pensiunii Madamei Gênier, 15, rue de la Paix, Paris. După câteva secunde, lăsă să-i cadă privirea pe patul răvăşit, loc comun al viselor şi nebuniilor sale, al fantasmelor şi disperărilor de tot felul. Făcu ceea ce făcea în fiecare zi, la aceeaşi oră, după lectura foii scrise în timpul nopţii. Dar, de data aceasta, lacrimile se dovediră a fi mai puţin usturătoare decât cele de ieri, semn că obişnuinţa şi monotonia se instalaseră confortabil în camera cu suspine.
Această scriitură nocturnă, incitantă, misterioasă, pusese stăpânire pe ea, pe corpul său gol, pierdut, noaptea, în imensitatea patului, pe spiritul ei pătrunzător şi pe visele sale cele mai intense şi îi invadase cele mai adânci straturi ale conştiinţei. Era acel «nec plus ultra» al existenţei sale, era, de ce nu, rostul ei de-a fi acolo, vie şi nefericită, culcată într-un fotoliu stil obscur, ascunsă în camera banală a unei pensiuni modeste.
În ziua de 10 octombrie a anului 1895, când sunase la uşa Madamei Gênier, aceasta (o damă în neglijeu negru cu floricele violete, bucle de aur false şi privire de vampă) o primise în biroul său pătrat şi impersonal, unde întrebările scurte şi seci, precise şi indiscrete păreau să rivalizeze cu nişte bombardamente.
« - Ah, bon, o scriitoare, aşadar ; vă veţi potrivi de minune cu peisajul pensiunii mele. La etajul al doilea, domnul Label, artist plastic de origine obscură (voce joasă, aceeaşi privire de vampă). La etajul întâi, la dreapta, mademoiselle Couchetard, artistă cântăreaţă, talent îndoielnic şi fese revoluţionare (acelaşi timbru vocal, aceeaşi privire de vampă, plus un surâs enigmatic). Şi, în fine, la al treilea, scumpul şi dragul domn Criard, mim celebru, musculos şi fermecător (nici urmă de privirea aceea de vampă, de voce groasă, doar suspine şi clipit des. Şi bătăi necontrolate de inimă). Iată. Cu dumneavoastră, tabloul este complet. O pensiune creatoare. »
« - O, vai ! O oază de spiritualitate, ce să mai spun ! Şi dumneavoastră pe post de Mecenă cu bucle de aur », gândise ea, disperată şi nenorocită la vederea zidurilor artistic roase de mucegai. Drumul său creator, ascensional (vai, ce cuvinte ! Cuvintele mari, pompoase, erau, de altfel, specialitatea ei), presărat cu îndoieli, cu lipsa de încredere, cu teama de eşec, felul său de a fi complicat şi absurd, uneori, toate astea o împiedicau să avanseze. Micii paşi pe care-i făcea, temători şi haotici, se retrăgeau la vederea atitudinii sale negative. La fel ca valurile…
* * *
Gustul jocului
Mi-a plăcut întotdeauna jocul. Jocul de-a v-aţi ascunselea, şahul sau şotronul, deopotrivă. Mi-a plăcut atât de mult jocul, simplu sau complex, cu glăsuiri magice, cu refrene copilăreşti, jocul antrenant, fascinant, care bucură şi aduce lacrimi în ochi, jocul care te sfârşeşte de puteri, dar care te urcă pe culmi de glorie, am iubit atât de mult jocul, încât, şi astăzi, la vârstă când copilăria mi-a rămas doar în suflet, mă gândesc la el cu nostalgie şi regret. Şi-mi amintesc cu o imensă plăcere refrenele pe care, în anii dintâi ai existenţei mele, le cântam cu tovarăşii mei de joacă, fericiţi şi lipsiţi de griji, neştiind că, mai târziu, singuri, faţă în faţă cu viaţa, pe drumul fără întoarcere, jocul va exploda în mii de faţete, va deveni serios, uneori tragic, va nenoroci destine şi va ucide fără remuşcări.
Copii ai unei eternităţi efemere, jucăm cu toţii jocul vieţii, fiecare în felul său, nefericiţi în faţa regulilor sale stricte, fericiţi, uneori, să câştigăm şi să cunoaştem mici bucurii de o clipă.
În această viaţă pe care o trăiesc mai bine sau mai rău, legată intim de joc, în felul meu intens şi cu ardoare, mereu gata s-o iau de la început…
Sfârşit. Scrisul se oprea brusc, invitând la o reluare, la o continuare pierdută pentru totdeauna în noaptea care se sfârşea. Ezită. Era pentru prima oară când ezita şi mâinile îi tremurau. Aceste rânduri o fascinaseră. Cuvinte simple, fraze banale, prea greoaie, prea lungi, un strop de filozofie de doi bani. Şi totuşi…
Reciti rândurile. Ieri seară, înainte de a stinge veioza, aşezase ordonat foile şi călimara lângă paharul cu apă. Şi se gândise la copilăria trăită în ţinutul acela îndepărtat, la poalele munţilor, într-o ţară mică, dar atât de frumoasă. Se gândea prea des acasă. Se revedea copil în braţele unui tată care cunoştea gustul jocului. Şi iată că, noaptea, pe jumătate adormită, cu ochii aproape închişi, scrisese aceste rânduri stângace, abia lizibile. Era un început. Ea, scriitoarea fără scris, care visa la o operă grandioasă, ea, care distrusese atâtea pagini scrise în timpul nopţii, dictate de un zeu păgân al inspiraţiei, învăluite în îndoieli, ea, misterioasa locatară a camerei numărul cinci, despre care nimeni, nici chiar Madame Gênier nu ştia nimic, ea, justiţiara viselor sale împrăştiate pe hârtie, ea surâse, pentru prima oară, în faţa acelei ferestre adormite, în lumina cerului de primăvară pariziană.
* * *
Un stol de fluturi albi. Iată ce văzu Madame Gênier când deschise uşa camerei numărul cinci. Era una din acele dimineţi de mai scăldate în lumină, copacii se înveşmântaseră în flori şi soarele îşi făcea atât de bine treaba, încât oraşul semăna cu un ocean de aur. Un vânt cald ridica în aer flori, miresme, claxonul unei maşini timide, gânduri, mult praf şi …fluturi de hârtie.
Madame Gênier scoase un ţipăt scurt, impersonal, la vederea corpului inert culcat pe patul răvăşit. Mademoiselle admira în tăcere plafonul pictat, de unde pluteau haotic spre parchet ultimii fluturi (de hârtie…, bolborosi Madame Gênier). Cu braţele larg deschise, ea părea că îmbrăţişează universul întreg, cu tot cu Madame Gênier care îşi dădu seama, deodată, că « Mademoiselle était morte, Monsieur, elle était morte ! »
După al doilea strigăt, de data asta foarte personal şi foarte ascuţit, Madame închise fereastra şi făcu o mică inspecţie de rutină în cameră. Pe măsuţa de noapte, o carafă cu apă, lângă un pahar gol, cu o urmă verzuie, o călimară şi un teanc de foi scrise. un scris ilizibil pentru ea. Acelaşi scris straniu, puţin tremurat, zăcea peste tot prin cameră, semn că, prin geamul larg deschis, vântul îşi făcuse bine treaba. Madame Gênier luă câţiva fluturi, încercă să descifreze scrisul. Litere diforme, aproape de nedescifrat, cel puţin pentru ea. În sertarele măsuţei de noapte, alte foi, cu acelaşi scris nervos, dezordonat. Sute de foi şi Madame Gênier în mijlocul lor, privind, rând pe rând, siderată şi confuză, corpul fără cuvinte şi cuvintele fără corp…
* * *
Câteva luni mai târziu, la amabila sugestie a Madamei Gênier, domnul Auguste Ledoux, editor şi scriitor consacrat, reuşi, nu fără oarecare efort, să descifreze manuscrisele demoazelei, mai făcu, pe ici, pe colo, câteva adăugiri şi, considerând că scriitura ei « tout à fait magnifique » aducea un « je ne sais quoi » nou şi insolit pe piaţa literară, hotărî să le publice sub numele de Mademoiselle Mystėre. Dreptul de autor îi reveni, firesc, Madamei Gênier, care deveni o veritabilă Madame de Rambouillet modernă.
« Le goût du jeu ou le chemin manqué » cunoscu un succes enorm. Se vorbi mult şi-n toate felurile despre acea Mademoiselle Mystėre care, în ochii cititorilor, lua înfăţişarea unei prinţese indiene pe un elefant, a unei contese din îndepărtata Rusie, a unei zeiţe din vechea Eladă, a unei dansatoare gitane, a…
Aşa mi-am imaginat-o pe Sabina lui Leamu, o fiinţă eclectică, misterioasă şi gravă. Din fata simplă de la ţară, crescută cu dragoste de viaţă şi cu frică de Dumnezeu, Sabina devenise, de bună seamă, o aspirantă la o lume nouă, diferită, prea diferită de cea din care plecase. Aflasem de moartea ei dintr-o scrisoare scurtă şi seacă, scrisă în franceză, întinată şi ea de trecerea vremii. Încercam să mi-l imaginez pe Leamu cu scrisoarea aceea în mâini, cu chipul încremenit de durere. O durere uriaşă şi vie, ca o dragoste de tată devenit, pe neaşteptate, orfan de bucurie, de joc, de viaţă.
Împărtăşeşte-ne opinia ta:
Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Comentarii:
Muțumesc, Narcis!
Lucia Eniu
luni, 11 ianuarie 2021
Servus!
-Aștept următorul fragment, nici poezia nu sună ne-rău, dar rău de faină îi proza.
ora 22.55, circumstanțe atenuante?
ntp
narcispurice
duminică, 10 ianuarie 2021
Al. O. Teodoreanu
Alecu Donici
Alecu Russo
Alexandru Alexianu
Alexandru Bogdanovici
Alexandru Hrisoverghi
Alexandru Macedonski
Alexandru Philippide
Alexandru Vlahuţă
Alexei Mateevici
Andrei Mureşanu
Anonim
Anton Pann
Artur Enăşescu
Benjamin Fondane
Bogdan Petriceicu Haşdeu
Calistrat Hogaș
Camil Petrescu
Carmen Sylva
Cezar Bolliac
Cincinat Pavelescu
Constantin Mille
Constantin Negruzzi
Costache Conachi
Costache Ioanid
Dan Botta
Demostene Botez
Dimitrie Anghel
Dimitrie Bolintineanu
Dosoftei
Duiliu Zamfirescu
Elena Farago
Elena Văcărescu
Emil Botta
Emil Cioran
Eusebiu Camilar
George Bacovia
George Coşbuc
George Topîrceanu
Gheorghe Sion
Grigore Alexandrescu
Iancu Văcărescu
Ienăchită Văcărescu
Ilarie Voronca
Ioan Iacob Hozevitul
Ioan S. Neniţescu
Ion Barbu
Ion Heliade-Rădulescu
Ion Luca Caragiale
Ion Minulescu
Ion Neculce
Iosif Trifa
Iulia Haşdeu
Leonid Dimov
Lucian Blaga
Magda Isanos
Mateiu Ion Caragiale
Matilda Cugler-Poni
Mihai Eminescu
Mihail Kogălniceanu
Mihail Săulescu
Mihail Sadoveanu
Mircea Demetriade
Mircea Eliade
Nichifor Crainic
Nichita Stănescu
Nicolae Iorga
Nicolae Labiş
Octavian Goga
Panait Cerna
Radu D. Rosetti
Radu Gyr
Radu Stanca
Ştefan Octavian Iosif
Ștefan Petică
Traian Demetrescu
Tristan Tzara
Tudor Arghezi
Vasile Alecsandri
Vasile Cârlova
Vasile Militaru
Veronica Micle
Victor Eftimiu
Virgil Carianopol
Zorica Laţcu
Agatha Bacovia
Alexandru Andriţoiu
Alexandru Andrieş
Alexandru Busuioceanu
Alexandru Colorian
Alice Călugăru
Ana Blandiana
Aron Cotruș
Arsenie Boca
Aurel Pastramagiu
Aurel Rău
Benedict Corlaciu
Camil Baltazar
Camil Poenaru
Cezar Ivănescu
Christian W. Schenk
Claudia Millian Minulescu
Constanţa Buzea
Constantin Berariu
Constantin Michael-Titus
Corneliu Coposu
Corneliu Vadim Tudor
Dan Deşliu
Dan Rotaru
Daniel Drăgan
Dimitrie Ciurezu
Dimitrie Stelaru
Dinu Flămând
Dumitru Corbea
Dumitru Matcovschi
Dumitru Pricop
Elena Armenescu
Elena Liliana Popescu
Emil Brumaru
Emil Isac
Eugen Jebeleanu
Filip Brunea-Fox
Gabriela Melinescu
Gavril Rotică
Gellu Naum
Geo Bogza
Geo Dumitrescu
George Călinescu
George Drumur
George Lesnea
George Meniuc
George Ţărnea
Gheorghe Tomozei
Gheorghe Zanat
Grigore Hagiu
Grigore Vieru
Ileana Mălăncioiu
Ioan Alexandru
Ioan Flora
Ion Brad
Ion C. Pena
Ion Caraion
Ion Dodu Bălan
Ion Horea
Ion Pillat
Ion Pribeagu
Ion Vinea
Iulian Boldea
Iulian Vesper
Jon Milos
Leo Butnaru
Lucian Avramescu
Marcel Breslaşu
Maria Banuș
Mariana Marin
Marin Sorescu
Mihai Beniuc
Mihai Codreanu
Mihai Ursachi
Mihu Dragomir
Mircea Cărtărescu
Mircea Ciobanu
Mircea Dinescu
Mircea Ivănescu
Mircea Manolescu
Mircea Micu
Mircea Streinul
Miron Radu Paraschivescu
Nicolae Dabija
Nicolae Davidescu
Nicolae Neagu
Nina Cassian
Nora Iuga
Octavian Paler
Otilia Cazimir
Palaghia Eduard Filip
Paul Sava
Pavel Coruț
Petre Ghelmez
Petre Stoica
Petru Creţia
Radu Cârneci
Rodica Elena Lupu
Romulus Vulpescu
Simion Stolnicu
Sorin Cerin
Spiridon Popescu
Ştefan Augustin Doinaş
Ştefan Baciu
Stefan Tanase
Ștefania Stâncă
Stephan Roll
Traian Chelariu
Traian Dorz
Traian Furnea
Valeria Boiculesi
Valeriu Gafencu
Vasile Copilu-Cheatră
Vasile Posteucă
Veronica Porumbacu
Virgil Gheorghiu
Zaharia Stancu
Adam Puslojić
Adelbert von Chamisso
Ady Endre
Afanasii Fet
Ahmad Shamlou
Ahmet Hașim
Alain Bosquet
Albert Camus
Alberto Serret
Alceu
Aldo Palazzeschi
Alejandra Pizarnik
Aleksandr Blok
Aleksandr Puşkin
Aleksandr Soljeniţîn
Alfred de Musset
Alphonse de Lamartine
Amalia Iglesias Serna
Anatole France
André Breton
André Marie Chénier
Anna Ahmatova
Anne Sexton
Antoine de Saint-Exupery
Antonio Machado
Áprily Lajos
Arany János
Arhiloh
Arthur Rimbaud
Attila József
Baba Tahir
Babits Mihály
Balázs Béla
Bartók Béla
Bertolt Brecht
Boris Pasternak
Carl Sandburg
Carlos Drummond de Andrade
Cecilia Meireles
Cesar Vallejo
Cesare Pavese
Charles Baudelaire
Charles Bukowski
Charles Guérin
Christian Morgenstern
Cintio Vitier
Concha Urquiza
Dante Alighieri
Dino Campana
Dmitry Merezhkovsky
Dsida Jenő
Du Fu
Edgar Allan Poe
Edith Sodergran
Eduardo Galeano
Edward Estlin Cummings
Edward Hirsch
Elizabeth Barrett Browning
Elizabeth Bishop
Emile Verhaeren
Emily Dickinson
Enriqueta Ochoa
ERĀQI
Erich Fried
Erich Kastner
Estanislao del Campo
Eugenio Montale
Eugenio Montejo
Evgheni Evtuşenko
Ezra Pound
Farkas Árpád
Federico Garcia Lorca
Félix Grande
Feodor Dostoievski
Fernando Pessoa
Fiodor Tiutcev
Firdousi
Forugh Farrojzad
Francesco Petrarca
Francois Villon
Franz Kafka
Friedrich Hölderlin
Friedrich Nietzsche
Friedrich von Schiller
Gabriela Mistral
Gabriele d'Annunzio
Georg Trakl
George Gordon Byron
Gérard de Nerval
Gerhard Fritsch
Giorgios Seferis
Giosuè Carducci
Giuseppe Ungaretti
Guillaume Apollinaire
Gunnar Ekelof
Gunter Grass
Gustaf Munch Petersen
Hafez
Heinrich Heine
Hermann Hesse
Herta Muller
Homer
Horiguchi Daigaku
Howard Nemerov
Hristo Botev
Iannis Ritsos
Ingeborg Bachmann
Iosif Brodski
Ismail Kadare
Ivan Bunin
Jack Kerouac
Jacques Prevert
James Weldon Johnson
Jan Twardowski
Jidi Majia
Joachim Ringelnatz
Joan Maragall
Johann Wolfgang von Goethe
John Berryman
John Keats
John Milton
Jorge Luis Borges
José Emilio Pacheco
Jose Hernandez
José Martí
José Saramago
Juan Ramón Jiménez
Juana de Ibarbourou
Juhász Gyula
Jules Romains
Julio Cortázar
Julio Flórez Roa
Kabir
Kalidasa
Karin Boye
Khalil Gibran
Kobayashi Issa
Konstantin Balmont
Konstantin Simonov
Konstantinos Kavafis
Kostas Varnalis
Kosztolányi Dezső
Krzysztof Kamil Baczyński
Kusano Shinpei
Langston Hughes
Lao Tse
Leopold Sedar Senghor
Lev Tolstoi
Li Po
Lina de Feria
Louis Aragon
Louise Gluck
Ludwig Fulda
Ludwig Uhland
Luis Cernuda
Marc Chagall
Marc Girardin
Margaret Atwood
Marina Ţvetaeva
Mario Benedetti
Mario Vargas Llosa
Mark Talov
Matsuo Basho
Maurice Maeterlinck
Maxim Gorki
Menelaos Ludemis
Michelangelo
Miguel de Unamuno
Miguel Hernández
Miguel Perez Ferrero
Mihail Lermontov
Moulavi
Nahapet Kuceac
Nancy Morejón
Nazim Hikmet
Nikolai Rubţov
Nikolaus Lenau
Nikolay Gumilyov
Nikos Karouzos
Nima Youshij
Octavio Paz
Odisseas Elytis
Olaf Bull
Omar Khayyam
Ömer Faruk Toprak
Oscar Wilde
Osip Mandelştam
P Mustapaa
Pablo Neruda
Par Lagerkvist
Patrícia Galvão (Pagu)
Paul Celan
Paul Eluard
Paul Valéry
Paul Verlaine
Paulo Coelho
Pavol Janík
Pedro Salinas
Percy Bysshe Shelley
Pilinszky János
R. S. Thomas
Rabindranath Tagore
Rafael Alberti
Rafael Obligado
Rainer Maria Rilke
Rasul Gamzatov
Reményik Sándor
Rene Char
Richard Bach
Robert Burns
Robert Desnos
Roy Fisher
Rubén Darío
Rudyard Kipling
Rumi
Ryōkan Taigu
Saadi
Şabestari
Saint-John Perse
Salamon Ernő
Salvatore Quasimodo
Samuel Taylor Coleridge
Sándor Márai
Sandor Petofi
Sappho
Sara Teasdale
Serghei Esenin
Sohrab Sepehri
Stephane Mallarme
Stephen Crane
Sylvia Plath
T.S. Eliot
Tadeusz Różewicz
Tahsin Saraç
Tassos Leivaditis
Ted Hughes
Titos Patrikios
Tomas Tranströmer
Tóth Árpád
Vasko Popa
Velimir Hlebnikov
Vera Pavlova
Vicente Aleixandre
Victor Hugo
Vladimir Maiakovski
Vladimir Nabokov
Vörösmarty Mihály
W. H. Auden
Walt Whitman
Wang Wei
Wilhelm Busch
William Blake
William Butler Yeats
William Carlos Williams
William Ernest Henley
William Shakespeare
William Wordsworth
Wislawa Szymborska
Yahya Benekay
Yuri Kageyama
Soarele nostru se indreapta cu 20 km pe secunda spre un punct in directia constelatiei Hercules.
2000 -A murit Bettino Craxi, preşedinte al Consiliului de Miniştri al Italiei în perioada 1983-1987 (n.02.02.1934).
1737 -S-a născut scriitorul francez Jacques-Henri Bernardin de Saint-Pierre, precursor al romantismului; a scris, printre altele, romanul "Paul şi Virginia" (m.21.01.1814).
Cartea poate fi achiziționată de pe site: libris.ro
Pelerin pe Calea Luminii - 101 sonete creștine, maria.filipoiu
Stoc epuizat
Zece, Daniel Vișan-Dimitriu
Vă mulțumesc din suflet domnule Andrei Stomff, pentru minunata carte
Zidul de Mărgean, Emilian Lican
Domnule Lican , desi cu mare intarziere , am expediat astazi volumul
Zidul de Mărgean, stomff
Hihihihi, dragă Aspiranta, de ți-ai conștientizat menirea pe acest
Mărturisesc Sunt Vie, Gerra Orivera
Distribuie: