DE HALLOWEEN

Autor:andreionthepoetry


Adăugat de: andreionthepoetry

luni, 19 octombrie 2015

Ce sărbătoare diavolească
Ajuns-a omul ca să nască!
Să celebreze urâciunea,
Să facă pisc înalt genunea...

În loc să prăznuiască Sfinţii,
Sfârtecă inima cu dinţii,
De parcă nu-i inima lui -
Tot bate-n ea cui după cui!

E-o sinucidere serbată
Cu ochiul chior, cu mintea beată,
E-un joc mortal, nimicitor,
Din care omu-i pierzător...

Petrecerea de Halloween
E pentru suflet doar un chin;
Coliva noi ne-o facem tort,
Căci sufletul ne este mort...

Iar ce e mort, nicicum nu simte
Cald, rece, gheaţă sau fierbinte...
Deci, dacă diavolul îi spune
Că cele rele-s lucruri bune,

El crede fără să cârtească
În perfidia cea drăcească....
Putem noi, oare, să ieşim
Din spiritul de Halloween?


vezi mai multe poezii de: andreionthepoetry


Detalii poezie:

  • »» Tema poeziei: Credinţă
  • »» Poezie de debut? nu
  • »» A mai fost postată pe acest site? nu
  • »» A mai fost postată pe alte site-uri? nu
  • »» Vrei să fie analizată critic? da


Distribuie pe:


Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

Da domnule Petrica, si eu sper ca vom iesi din tacere. Mai bine zis din letargia sufleteasca, din tacerea sufletului, ce a cuprins si cuprinde pe tot mai multi oameni, in special tineri, caci acestia sunt cei mai vulnerabili, neavand experienta de viata si de multe ori denotand si o lipsa de interes pentru investigarea mai profunda a fenomenelor ce-i inconjoara.

Va multumesc pentru popas! Cu drag!
andreionthepoetry (autor)
miercuri, 21 octombrie 2015Adina, din nou primesc cu mare bucurie comentariul tau si-ti multumesc!
andreionthepoetry (autor)
miercuri, 21 octombrie 2015Multumiri, Viorica!
andreionthepoetry (autor)
miercuri, 21 octombrie 2015Multumesc, Mirela! Mare mi-este bucuria sa constat ca mesajul acestor versuri este unul binevenit!

Cat despre Valentine's Day, subscriu categoric la consideratiile tale.
andreionthepoetry (autor)
miercuri, 21 octombrie 2015un poem-manifest, care ne va scoate, cu siguranta, din tacere...
petrica_c
marţi, 20 octombrie 2015Imi place mult poezia ta , Andrei.
Constructia poetica, mesajul si exprimarea sunt pe gustul meu :)

Cu drag !
Adina Speranta
marţi, 20 octombrie 2015Mi se pare extrem de reusita..
viorica
marţi, 20 octombrie 2015Superbă poezia, Andrei ! Pe sufletul meu și întru totul de acord cu tine sunt ! Același lucru îl simt și gândesc despre așa zisa "zi a îndrăgostiților",sărbătorită și la noi cu atâta "pompă" pe 14 februarie ( să mă ierte împătimiții acestui fenomen ) ! Dar noi avem DRAGOBETELE ! Oare de ce trebuie să împrumutăm tot ce este străin de noi, de cultura noastră ? De ce transformăm totul în bani ? De ce uităm atât de ușor frumoasele noastre tradiții ? Iartă mă că m am dezlănțuit...
M a încântat ideea ta , din inimă te felicit pentru tot ce faci aici !
Cu drag,
mirimirela
luni, 19 octombrie 2015Da, vad ca si Mitica aduce in discutie originea celtica a Halloween-ului.
andreionthepoetry (autor)
luni, 19 octombrie 2015Inca nu am citit ce a scris Mitica Horlaci, voi citi dupa postarea acestui comentariu.

In continuarea raspunsului pe care vreau sa ti-l aduc, Victor, trebuie sa observam, mai intai de toate, cu privire la Halloween, ca acesta este un adevarat si incontestabil CULT AL MORTII, din ce in ce mai atroce in ultimul timp.

In al doilea rand, trebuie sa fac o precizare - desi Halloweenul este atat de abil promovat de americani si asimilat culturii americane, el isi are originea in ritualurile si credintele celtice stravechi. Acest lucru se cunoaste mai putin.

Apoi, trebuie sa remarcam ca nu mai este vorba de o simpla sarbatoare americana sau de ce origine o fi ea, ci, de cand am dat cu nasul de tot ce e dulce, dupa Revolutie, noi, romanii, ne-am contaminat si cu Halloween-ul pentru ca luam tot ce credem ca e bun, ca niste copii care primesc bomboane de la oricine de pe strada. Iar pentru asta nu mai sunt de vina (numai) americanii, ci vina este in primul rand a noastra, a celor ce preluam fara sa evaluam la nivelul consecintelor.

In al patrulea rand, cel mai mare pericol il reprezinta atacul Halloween-ului asupra cui altcuiva, decat asupra copiilor nostri! Cu o naivitate demna de cea mai mare stupefactie si consternare, adultii nostri, mai mult, profesorii nostri (nu toti, slava Domnului!) ii indoapa pe copii cu toate consecintele ce deriva din practicarea acestei sarbatori, pur si simplu ii „halloweenizeaza”!

In al cincilea rand, invazia nu se opreste aici! Spiritul acesta al Halloween-ului, cultul acesta „nevinovat” al mortii, cu ton de joaca de copii din Familia Adams, se propaga in fiecare zi din an sub diverse forme. Dar pentru asta voi mai posta o poezie care sa ilustreze cred eu, destul de plastic ideea si sa ne faca sa ne punem un mare semn de intrebare asupra amplorii fenomenului in viata de zi cu zi.

In fine, dupa parerea mea, celebrarea de catre noi romanii, pe deplin responsabili si vinovati de aceasta, precum si influenta Halloween-ului ca fenomen, nu suporta comparatie nici pe departe cu substituirea numelui corespunzator, cu caracter crestin, al sarbatorii Pogorarii Sfantului Duh, cu cea de Rusalii, care este, intr-adevar, o denumire pagana. Desi amandoua situatiile sunt de plans, cred ca mult mai producatoare de efecte negative este adoptarea acestei "sarbatori" pagane, chiar demonice.

Iar patania nefericita la care confratii nostri care au taiat porcul unde nu trebuia, s-au supus singuri fara a face un „studiu de impact”, nu poate ilustra in oglinda acest fenomen care, repet, este un autentic cult al mortii.
andreionthepoetry (autor)
luni, 19 octombrie 2015Dragă, Victor..

Nu vreau să pară ca vă contrazic , eu vă respect mult, o știți deja. Dar referitor la Halloween, lucrurile sunt foarte clare. Noi românii avem multe Tradiții, unele bune altele mai puțin bune.. Tot ce ține de patriotism si de valori tradiționale românești, înțeleg. Si nu e rău să le respectăm dacă e cazul. Chiar si alte Tradiții sănătoase de afară sunt binevenite..

Însă Halloween-ul este ceva Demonic.. Aceasta sărbătoare are o istorie lunga si întunecoasă.

Istoricul Nicholas Rogers, care a cercetat originile Halloweenului, observă că în timp ce „unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei, zeița fructelor și semințelor, sau în festivalul morților denumit Parentalia, sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhain, scris inițial Samuin”.[2] Numele provine din irlandeza veche și înseamnă „sfârșitul verii”.[2]

Festivalul Samhain sărbătorește sfârșitul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecate” și este, uneori,[3] considerat a fi „Anul Nou Celtic”.[4]

Vechii celți credeau că granița dintre lumea aceasta și cea de dincolo se slăbește în ziua de Samhain, permițând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoșii familiei erau cinstiți și invitați acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite. Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume și măști. Ei îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înșiși în spirit rău pentru a le evita. În Scoția rolul spiritelor era jucat de tineri îmbrăcați în alb cu fețele mascate sau înnegrite.[5][6] Samhain era o vreme când se făceau provizii de iarnă și se tăiau animalele pentru a păstra carnea peste iarnă. Focurile de tabără jucau și ele un rol în festivități. Toate celelalte focuri erau aprinse de la focul cel mare. Oasele animalelor tăiate erau și ele aruncate în foc.[7] Uneori se aprindeau două focuri unul lângă altul, iar oamenii și animalele treceau printre ele ca ritual de purificare.

Următoarea influență a apărut o dată cu răspîndirea noii religii creștine în Europa.[8] În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creștină, care celebrează toți sfinții.[8] Aceasta era Sărbătoarea Tuturor Sfinților, sau Hallowmas, sau All Hallows.[8]

Numele de „Halloween” și multe dintre tradițiile actuale provin din perioada veche engleză. Sursa: " Wikipedia "
M Horlaci
luni, 19 octombrie 2015Draga Victor, mi-ar placea sa ma consideri un bun prieten, sper numai sa merit eu o astfel de apreciere! Iti multumesc mult pentru amplele consideratii, foarte utile, pentru ca ele indica o anumita perceptie si un anumit mod de raportare a romanului la Halloween, pe care sunt convins ca o mai au si alti oameni, insa pe care iti marturisesc ca nu o pot impartasi, si am sa ma explic intr-un comentariu mai amplu.
andreionthepoetry (autor)
luni, 19 octombrie 2015Draga Mitica, da, asa este, si eu sunt total de acord ca nu are de ce ne invada Halloween-ul pe noi, romanii, numai ca sa ne perverteasca.
andreionthepoetry (autor)
luni, 19 octombrie 2015Razan Tamas, iti multumesc mult! Vreau sa-ti spun ca aceasta este o poezie veche de 3 ani, daca nu ma insel, in timp ce poezia de ieri este scrisa acum doua zile :) Intr-adevar, uneori am imboldul de a scrie acest gen de poezie-protest sau manifest, presarata printre poeziile mele mai asezate, mai cuminti. Dar cred ca aceste manifeste sunt exprimari ferme ale unor convingeri de-ale mele bine inradacinate si de aceea cred ca nu gresesc daca apreciez constructiv si de folos sa le impartasesc si altora. Cu privire la poezia de fata, abia acum s-a ivit momentul potrivit pentru a o posta, intrucat ne apropiem de aceasta "sarbatoare" si vom fi cu totii asaltati de campanii media, publicitare, comerciale, care vor ridica in slavi cultul mortii. Iti multumesc mult, Razan, pentru cele scrise si te astept oricand cu mare bucurie!
andreionthepoetry (autor)
luni, 19 octombrie 2015Multumesc, Felicia, ma bucur din inima pentru ceea ce ai scris!
andreionthepoetry (autor)
luni, 19 octombrie 2015Cate sunt de zis! Uff...!

Mai intai de toate, vreau sa multumesc tuturor celor care au citit aceste versuri, indiferent daca au aceeasi viziune cu mine sau nu. Ar fi importanta o dezbatere pe aceasta tema.
andreionthepoetry (autor)
luni, 19 octombrie 2015Vorbind despre americani, mi-am amintit un caz care a fost pare-se anul trecut în Chicago. Doi români au hotărât să întâlnească Crăciunul mai „româneșete„. Deci au cumpărat un porc și i-au făcut petrecanie chiar în curte, știi cum - cu pumnalu-n gât. Când cei de la forțele speciale(cu măști pe cap) chemați de apelurile disperate ale vecinilor au sărit gardul, lor li s-a deschis o priveliște înfiorătoare: un roman cu mânecele suflecate și cu un tesac însângerat și al doilea cu un lighean umplut cu sânge. I-au imobilizat, bineînțeles. Iar avocatul românilor, apoi două ore batute tot lămurea judecătorului că aceasta e o tradiție veche și frumoasă românească. Nu prea cred că americanul a înțeles deplin frumusețea ei. Cum și noi Halloween-ul.
bragagiu
luni, 19 octombrie 2015Dragă Andrei! Mă adresez ca la un cunoscut bun(prieten parcă ar fi prea îndrăzneț. În legătură cu idea poeziei postate de tine vreau să-ți povestesc ceva. Bunica mea, o femeie religioasă, mă trimitea cu o zi înainte de Duminica Mare, să strâng un sac de corovatică și cimbru(pentru ce anume cimbru și corovatică - nu știu nici acum) ca să aștearnă podelele tindei cu acest fân care rămânea pare-se minimum vreo săptămână. Apoi la porți punea ramuri de nuc. Amintirea mea din copilărie despre această sărbătoare e legată anume de obiceiul acesta interesant. „Rusalie” - în locul unde trăiam era o femeie foarte rea, o diavoliță. Dacă era blestemat cineva de moarte se spunea „să te umfle rusaliile!”, adică așa mai contemporan „ să te ia dracii!” Anul trecut la sărbătoarea aceasta mare postez o poezie „Duminica Mare”. Uimit, citesc într-un comentariu de la o femeie de vreo 65 de ani că ultima data a auzit această numire, în fragedă copilărie, de la bunicul ei!!! Folosesc regionalizme, deci m-am speriat și m-am aruncat după lămuriri în Dicționarul orthodox. Acolo noțiunea „Duminica mare” nu exista. Era numai „Rualiile”!!! Crede-mă n-am folosit, nu folosesc și nu voi folosi această numire drăcească pentru marea sărbătoare creștină. Acum vreau să te întreb:ce s-ar gândi un American dacă ar auzi cum numim noi sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt? Halloween-ul, cel puțin, este o sărbătoare laică. Dar cum arătăm noi cu sărbătoarea oficial creștină și cu așa numire? Asta se referă la toți „judecătorii” de porturi și obicee străine. Domnul să vă binecuvânteze!
bragagiu
luni, 19 octombrie 2015Ai dreptate. Andrei. Aceasta sărbătoare păgâna nu ar trebui ținută de un popor crestin..

Felicitări pentru versuri, mi-au plăcut !
M Horlaci
luni, 19 octombrie 2015ultimele două poezii puse de tine sunt puţin diferite de stilul tău dar îmi plac foarte mult.

Felicitări
tamas razan
luni, 19 octombrie 2015Adevarat! Total de acord cu tine Andrei
felicia
luni, 19 octombrie 2015