Dormi căci lângă zare - traducere V.Bragagiu - Afanasii Fet

Dormi căci lângă zare
Rece-i și devreme;
Steaua-n tremurare
Printre cețuri geme.

Iată-a treia oară
Cucuriguri cântă,
Clopote oftară
O sunare sfântă.

Teiul îți așterne
Boarea mătăsoasă,
Marginile pernei -
Vlaga răcoroasă.
1847
Traducere V. Bragagiu

Adăugat de: bragagiu

traducere de: V. Bragagiu


vezi mai multe poezii de: Afanasii FetDistribuie:


Împărtăşeşte-ne opinia ta:

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.Comentarii:

Dragă Gerra, Dragă Adina! nici nu m-am gândit să las traducerile. Ele sunt benefice pentru mine și aici nu poate fi și o vorbă. Mă codesc pentru postarea lor. Mie, personal, nu-mi trebuiesc nervi stricați în plus. Dar pentru încurajare vă mulțumesc! Totuși principalul este ca eu să mă înfrâng pe mine însumi. Iar aceasta e foarte greu. Și nici o încurajare nu mă poate ajuta. Sincer eu și poeziile mele le postez abia-abia, dar ce să mai spun de poeziile altor poeți. Și ce poeți!
bragagiu
joi, 10 septembrie 2015Victor, mie mi-a mers la casa sufletului traducerea ta! Ar fi păcat, foarte mare păcat, să te lași copleșit de spaimă și să nu mai faci aceste traduceri! dintr-o scrupulozitate exagerată! Ne-ai lipsi pe noi, cei ca mine ce nu știu limba, să se bucure de magia acestui mare poet, te-ai lipsi pe tine de un exercițiu ce te împlinește și-ți șlefuiește propriul tău har poetic, ar știrbi din forța caracterului tău ca ființă omenească, ființă divină! Și de ce ți-ai anihila harul? De spaimă? Spaimă le-a fost și altora, mari condeieri! Eu însămi l-am auzit pe vremea lui nea Ceașcă pe G. Seferis cerându-și iertare la televizor românilor că a îndrăznit să traducă din Eminescu iar limba greacă e prea săracă să prindă toate subtilitățile limbii noastre! Și el era premiat Nobel!....... Deci, spaime există și vor exista! Dar când a fost spaima un lucru care să poată opri omul din drumurile lui magice, când l-a împiedicat pe om să facă lucruri incredibile, miraculoase????! Eu cred că nu te va împiedica nici pe tine! Am încredere în tine!
Gerra Orivera
miercuri, 09 septembrie 2015Nu-ti fie frica, e minunata traducerea . Eu apreciez daruirea catre poezie , aceasta dorinta de a impartasi si altora modul in care vezi tu aceasta poezie. Pentru ca intr-adevar , fiecare traducator isi pune amprenta , identitatea lui ca poet .

Ador poezia "Corbul " a lui Edgar Allan Poe...am citit cel putin 10 traduceri . Cred ca este singurul poet a carui poezie nu a permis traduceri foarte diferite,. Cu toate acestea , Mihu Dragomir este steaua care a luminat ''corbul'' lui Poe.

W. Shakespeare ...cate traduceri s-au facut la fiecare sonet!! ...Si totusi , pe fiecare il va atrage o anume varianta ,cea care rezoneaza cu sufletul lui .

Eu imi pun alta intrebare , si anume...de ce sa nu incercam sa traducem din romana in alte limbi poetii nostri ? Cei care cunoastem limbi straine, evident.
E adevarat ca trebuie stapanita la perfectie acea limba , nu este doar traducere , ci si mod de interpretare ...iar pentru asta trebuie folosite expresii care sa aiba inteles in acea limba..off, e greu , stiu ...am incercat si eu , si cum il ador pe Nichita ...tocmai la el m-am oprit :))...Pai ,Nichita e greu de inteles in romana ,dar sa-l mai si traduci ?...:)

Cu multa pretuire pentru florile de frumos impartasite cu noi !
Adina Speranta
marţi, 08 septembrie 2015Dragă Gerra, făgăduisem să postez și eu varianta mea, dar înainte am hotărât să mai citesc odată riginalul. Și am schimbat complet ultima strofă. Crede-mă pentru așa poezioară e foarte mult. Mai ales că ea a avut nu știu câte variante. Mai înainte nu prea mă interesau traducerile(doar sunt pentru mine) , dar acum am înțeles că traducerea unui autor pe care întradevăr îl iubești e infinită. Niciodată nu vei ajunge la ideal, dar anume această tindere e extraordinară. Mai ales că ai și responsabilitatea în fața poetului tradus, fie el și uitat de acum, fie el și necitit - tu răspunzi pentru dânsul, ești în locul lui și dacă-mi vor spune ceva rău de poezia mea - mă rog, se mai întâmplă, dar dacă vor râde de acest poet, m-aș simți vinovatul vinovaților. Involuntar, mi-a apărut în mine o frică. Cred că m-ai înțeles.
bragagiu
marţi, 08 septembrie 2015